Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Jan Niezbędny do grillowania!

10 05 2022

Maj to z pewnością miesiąc grilla. To w maju odbywają się pierwsze, wspólne biesiady na świeżym powietrzu i pierwsze pikniki. Dobre jedzenie towarzyszące takim spotkaniom to szczególnie miły dodatek. Jan Niezbędny już od 30 lat towarzyszy takim spotkaniom!

Grillowanie jest niezwykle prostym sposobem na smaczne przyrządzenie prawie każdego rodzaju mięsa, ryb oraz warzyw. W tym roku Jan zachęca do eksperymentowania na grillu. 

Mięso czy warzywa?

Jeśli na naszym ruszcie znajdzie się mięso, zdecydowanie powinno ono wcześniej znaleźć się na kilka godzin w lodówce, zalane marynatą lub natarte ziołami. Do tego idealnie sprawdzą się duże torebki z suwakiem. Elastyczna torebka pozwoli na lepsze rozprowadzenie marynaty, a zamknięte w ten sposób mięso będzie powoli nabierało aromatu. Jan poleca przygotowanie mięsa w różnych wariantach: warto podzielić mięso na mniejsze porcje i za pomocą różnych przypraw przyrządzić kilka marynat. W trakcie grilla każdy jego uczestnik będzie mógł skosztować wielu smaków. Czosnkowa? Ziołowa? Paprykowa? Na rynku dostępnych jest wiele gotowych mieszanek, które odpowiedzą każdym gustom. W takim przypadku doskonale sprawdzą się też mniejsze torebki strunowe – każdą porcję można spakować do oddzielnej torebki i ułożyć je na sobie w lodówce.

W przypadku mięsnych uczt starajmy się, aby na naszych talerzach znalazły się również warzywa. Najprostszym rozwiązaniem będą oczywiście warzywne szaszłyki. Pokrojone kawałki ulubionych warzyw wystarczy nadziać na przemian na patyki do szaszłyków i – jeśli chcemy – posmarować lekko olejem czy oliwą i oprószyć wybranymi dodatkami. W tym roku spróbujmy umieścić na grillu różne warzywa – poza pieczarkami i ziemniakami doskonale sprawdzą się chociażby cukinia, bakłażan, papryka, pomidory, kukurydza, szparagi, brokuł czy kalafior.

Warto pamiętać o tym, że podczas spalania się w palenisku tłuszczu powstają substancje rakotwórcze. Dlatego nie powinniśmy kłaść mięsa bezpośrednio na ruszcie, a na dedykowanych tackach aluminiowych. Pozwalają one na ograniczenie ilości spływającego tłuszczu, a jednocześnie przepuszczają ciepło i dym. To właśnie on nadaje potrawom charakterystyczny smak i aromat dań przyrządzanych na węglu drzewnym. Jednocześnie użycie tacek aluminiowych chroni nasz grill przed zabrudzeniem.

A może ryby?

Ryby, które grillujemy w całości, warto owinąć dobrej jakości folią aluminiową. Folia aluminiowa Jana Niezbędnego dostępna jest w 5 różnych długościach: 10m, 20m, 30m, 50m i 100m. Dwie ostatnie to propozycje dla największych fanów grilla, choć oczywiście folia aluminiowa ma wiele różnych zastosowań w naszej kuchni. Folia Jana Niezbędnego cechuje się najwyższą jakością – jest gruba, wytrzymała, nie kruszy się i nie pęka.

Owinięcie folią aluminiową sprawdzi się również w przypadku wspomnianych warzyw, ponieważ zachowają one znacznie więcej aromatu i będą bardziej soczyste. Jeśli chcemy grillować większą ilość drobnych warzyw możemy wykorzystać… foremkę aluminiową, w której pieczemy ciasta i pasztety! Wystarczy wrzucić do niej kawałki pokrojonych warzyw i odpowiednie przyprawy, a następnie przykryć je folią aluminiową. Następnie foremkę możemy w całości zdjąć z grilla. Jeśli chcemy, możemy też taką foremkę nakłuć podczas grillowania. 

Co na deser?

Popularnym i bardzo miłym zwyczajem jest przynoszenie na wspólne spotkania osobiście przygotowanych wypieków czy potraw. Warto pamiętać, że przygotowane ciasta czy potrawy możemy przygotować w jednorazowej foremce aluminiowej od Jana Niezbędnego, dzięki czemu nie będziemy musieli pamiętać o zabraniu własnych naczyń. 

A może na... piknik?

Wspólne grillowanie często odbywa się na wyjazdach i w warunkach piknikowych. Wtedy cennym wsparciem będą komplety naczyń i sztućców jednorazowych. Jan Niezbędny zachęca do korzystania z rozwiązań ekologicznych – zamiast plastikowych sztućców wybierzmy te drewniane. Zamiast plastikowych kubków i talerzy możemy wybrać te wykonane z papieru i z trzciny cukrowej. Specjalnie na takie okazje powstała linia jednorazowych naczyń Zielony Dom. Jan Niezbędny wierzy, że zmieniając przyzwyczajenia możemy chronić nasze środowisko. Linia Zielony Dom to produkty biodegradowalne, wykonane z surowców naturalnego pochodzenia, w opakowaniach przeznaczonych do recyklingu.

Zero waste!

Pamiętajmy również o niemarnowaniu żywności. Niezjedzone w trakcie biesiady posiłki zawińmy folią spożywczą, aby na dłużej zachować ich świeżość.  

Udanego i smacznego grillowania! 

Czy artykuł był przydatny?

Dziękujemy. Podziel się swoją opinią.

Czy możesz zaznaczyć kim jesteś?

Dziękujemy za Twoją opinię.

Artykuł powstał przy współpracy Sarantis Polska S.A.
Sarantis Polska S.A.

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?