Nasza strona korzysta z plików cookie
Serwis w celach prawidłowego funkcjonowania, statystycznych i reklamowych korzysta z plików cookie. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w polityce prywatności.

Znajdź sklep w swojej lokalizacji

lub

Domowe przetwory, na zdrowie!

21
09 2020

Dawniej w domu dobrej gospodyni nie mogło zabraknąć spiżarni pełnej konfitur, powideł, czy marynowanych warzyw. Zaprawy szczególnie doceniamy zimą, kiedy to naturalnych witamin jest jak na lekarstwo. Najlepiej smakują właśnie te przyrządzone własnoręcznie. Co będzie nam potrzebne? Warzywa, owoce i porządne kuchenne akcesoria, które sprawią, że przygotowanie weków stanie się prawdziwą przyjemnością.

Świeże warzywa i owoce

Latem i jesienią dojrzewają sezonowe warzywa i owoce dlatego to najlepszy czas na przygotowanie przetworów na zimę. Z truskawek, wiśni, malin, jabłek, gruszek czy moreli zrobimy pyszny dżem, konfiturę oraz sok. Ogórki, dynię, cukinię, buraczki czy paprykę możemy zamarynować, a w słonej zalewie ukisimy ogórki i kapustę. Natomiast z pomidorów i papryki powstanie najlepszy, własnej roboty przecier. Domowe zaprawy są nie tylko zdrowsze i smaczniejsze niż te ze sklepu, ale przede wszystkim mamy pewność co do ich składu i jakości, nie zawierają chemicznych konserwantów i sztucznych barwników. Możemy również przygotować konfitury lub marynaty łącząc ulubione warzywa i owoce lub eksperymentować z nowymi smakami. Dzięki temu powstaną zaskakujące, smaczne połączenia. Takie, których nie znajdziemy na sklepowych półkach. 

Zdj. 1. W ofercie znajdziesz również specjalne garnki z wkładką do gotowania słoików. Są idealne do pasteryzacji i wyparzania. Źródło: Archiwum ALTOM.

Emalia, na zdrowie!

Dziś chętnie wracamy do tradycyjnych smaków i wykorzystujemy przepisy naszych mam i babć. Jednak staramy się aby nasze gotowanie było bardziej nowoczesne. Nowoczesne czyli ZDROWE! Garnki emaliowane to najzdrowsza opcja gotowania. Emaliowana, gładka powłoka nie pozwala na rozwój i rozmnażanie się bakterii oraz powstrzymuje przedostawanie się szkodliwych substancji do potrawy. Nie wchodzi też w reakcje z gotowanymi produktami dlatego masz pewność, że długie smażenie kwaśnych powideł w garnkach emaliowanych będzie zdrowe i bezpieczne. A do tego, nie do końca zgęstniałe powidła, możesz w garnku emaliowanym przechować w lodówce do kolejnego dnia, aby dokończyć smażenie. Cały czas wykorzystujesz tylko jeden garnek, oszczędzasz w ten sposób swój czas oraz wodę potrzebną do mycia. Czyli w efekcie swoje pieniądze! 

Zdj. 2. Garnki emaliowane to najzdrowsza opcja gotowania. Źródło: Archiwum ALTOM.

Naczynia emaliowane zyskały już wielu zwolenników m.in. dzięki swoim właściwościom hipoalergicznym.  Pozbawione niklu, stworzone ze stalowego korpusu pokrytego kilkoma warstwami emalii, stają się naczyniami doskonałymi dla osób z alergią, a także małych dzieci. Stąd też stały się najczęstszym wyborem nie tylko wśród alergików, ale i mam, które chcą przygotować swoim najbliższym smaczne i zdrowe posiłki.

 

Do tego garnki emaliowane posiadają właściwości szkła czyli nie pochłaniają smaków i zapachów, więc wydobywasz prawdziwy smak owoców i warzyw przygotowując owocowe lub warzywne przetwory.  

Wielkość ma znaczenie

Podczas przygotowywania przetworów często borykamy się z problemem zbyt małego garnka. Warzywa i owoce w trakcie gotowania będą zmniejszać swoją objętość, ale pamiętajmy, że na początku musimy mieć odpowiednio duże naczynie, aby przede wszystkim pomieściło nasze produkty i pozwoliło nam na swobodne mieszanie zawartości. Oferta naczyń emaliowanych Silesia Rybnik jest bardzo obszerna. Różnorodne produkty, w wielu kształtach i rozmiarach pozwolą Ci przygotować praktycznie każde danie w wygodny sposób. W ofercie znajdziesz również specjalne garnki z wkładką do gotowania słoików. Są idealne do pasteryzacji i wyparzania. Wkładka zabezpiecza słoiki przed stykaniem się z dnem, co mogłoby doprowadzić do ich uszkodzenia w trakcie gotowania. Garnek jest bardzo duży dlatego zmieści się w nim spora ilość słoików, co przyśpieszy i usprawni cały proces przygotowywania przetworów domowych.

Do tego emaliowane garnki można używać na wszystkich rodzajach kuchenek, także indukcyjnych oraz w piekarnikach. Gładką powierzchnię łatwo umyjemy po skończonym gotowaniu, pod bieżącą wodą lub w zmywarce.  

Zdj. 3. Domowe zaprawy są nie tylko zdrowsze i smaczniejsze niż te ze sklepu, ale przede wszystkim mamy pewność co do ich składu i jakości. Źródło: Archiwum ALTOM.

Jesteśmy świadomi, że na zdrowy tryb życia wpływają różne rzeczy. Dbamy o siebie, swoją rodzinę i środowisko. Podczas zakupów staramy się odpowiedzialnie sięgać po produkty, szczególnie te, które zostaną z nami przez lata – jak naczynia kuchenne, ponieważ mogą one wpływać na smak i właściwości przygotowywanych potraw.

Podobnie jak chętnie korzystamy z przepisów naszych mam i babć tak skorzystajmy również z ich wiedzy i doświadczenia w sprawie wyboru naczyń kuchennych. Starajmy się, aby nasze gotowanie było bardziej nowoczesne. Nowoczesne czyli zdrowsze, a garnki emaliowane to przecież najzdrowsza opcja gotowania. Naczynia emaliowane zyskały już wielu zwolenników m.in. dzięki swoim właściwościom hipoalergicznym. Jedną z takich osób jest Katarzyna Bosacka – ambasador marki SILESIA, uznana dziennikarka prasowa i telewizyjna, autorka publikacji na temat zdrowia, urody, nauki, medycyny i wychowania dzieci. 

Czy artykuł był przydatny?

Dziękujemy. Podziel się swoją opinią.

Czy możesz zaznaczyć kim jesteś?

Dziękujemy za Twoją opinię.

 
Artykuł powstał przy współpracy Altom Sp. z o.o. Sp.k. Altom Sp. z o.o. Sp.k.