Zioła to doskonały aromatyczny i smakowy dodatek do wszelkich dań. Na dodatek zdrowy. Dlatego też zioła uprawiamy we własnych ogródkach. Co jednak zrobić, gdy plon jest tak obfity, że nie możemy spożytkować ziół na bieżąco?
Zielone, żółte, rzadziej fioletowe, długie twarde strąki młodej fasolki szparagowej to doskonały składnik diety. Duża porcja białka i delikatny słodkawy smak zapewnią syty, a przy tym smaczny posiłek. Co najważniejsze będzie on lekki i małokaloryczny, w sam raz na lato.
Letnie desery muszą być lekkie, świeże, zdrowe i przede wszystkim zimne. Przygotowane z naturalnych owoców sezonowych granity to świetna propozycja na upalne dni.
Sezon na owoce trwa w najlepsze, ale już niedługo – niestety – się zakończy. Nie musimy jednak rezygnować z letnich smaków, możemy zamknąć je w słoikach i rozkoszować się nimi przed długie zimowe miesiące. Może i musimy trochę się natrudzić, ale na pewno własne przetwory są zdrowsze niż te ze sklepowych półek.
Intensywnie czerwony i soczysty miąższ arbuza wyróżnia go atrakcyjnością ze wszystkich roślin dyniowatych. Jest fantastycznym owocem deserowym, nadaje się również wspaniale jako składnik wytrawnych sałatek i dodatek do serów. Lipiec to doskonały czas na spożywanie arbuza w prostych, ale i wyrafinowanych daniach.
Grillowanie w sezonie letnim to jedna z najpopularniejszych przyjemności, jakie możemy sobie zafundować we własnym ogrodzie. Aby urozmaicić grillowy jadłospis i jednocześnie podążyć za modą na unikanie mięsa, proponujemy smaczne i zdrowe warzywne burgery.
Borówka amerykańska to uprawna kuzynka leśnej jagody. Jej słodki, przyjemny smak sprawia, że jest niezwykle popularna jako element wiodący lub dodatek do deserów. Jest to owoc sezonowy i smakuje najbardziej niepoddany obróbce, czyli na surowo. Teraz, kiedy sezon na borówkę kanadyjską w pełni wykorzystajmy ten fakt i koniecznie używajmy jej w kuchni oraz konsumujmy jak najwięcej.
Cukinia i kabaczek należą do tej samej rodziny roślin dyniowatych, mając podobne wymagania jak pospolity ogórek, chętnie uprawiane są w przydomowych ogrodach warzywnych.
Te aromatyczne i o pięknym kolorze owoce często chętniej spożywamy w przetworach niż surowe. W ostatnich latach są dostępne w sprzedaży przez dość krótki czas, dlatego trzeba z nich szybko korzystać, najlepiej jak tylko się pojawią!
Krzewy czarnego bzu rosną dziko na obrzeżach lasów, łąk i na terenach działkowych. Czarny bez jest również chętnie uprawiany w ogrodach ze względu na swoje dekoracyjne kwitnienie i prawie zupełny brak wymagań. Jest to roślina odporna, doskonale znosząca każde warunki, nie przemarza, ma dość szybki wzrost, pięknie się rozgałęzia, obficie kwitnie i owocuje. Ale szczególnie cenione są jej zdrowotne walory.
Kwiaty w ogrodzie cieszą nas pełnym wachlarzem kolorów i kształtów, ale nie każdy wie, że z powodzeniem możemy je wykorzystać również w celach spożywczych. Wyglądają w potrawach oryginalnie, podkreślają ich wykwintność, dodają ciekawej nuty smakowej.
Burak liściowy Mangold coraz częściej gości na naszych stołach. Warzywo to ma charakterystyczne mięsiste liście na długich łodyżkach, które stanowią główną część jadalną.