Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Porady

Suszenie i mrożenie ziół – czy to możliwe

Z ogrodu do kuchni, lipiec

Zioła to doskonały aromatyczny i smakowy dodatek do wszelkich dań. Na dodatek zdrowy. Dlatego też zioła uprawiamy we własnych ogródkach. Co jednak zrobić, gdy plon jest tak obfity, że nie możemy spożytkować ziół na bieżąco?

Fasolka szparagowa – poleca się w letniej diecie

Z ogrodu do kuchni, lipiec

Zielone, żółte, rzadziej fioletowe, długie twarde strąki młodej fasolki szparagowej to doskonały składnik diety. Duża porcja białka i delikatny słodkawy smak zapewnią syty, a przy tym smaczny posiłek. Co najważniejsze będzie on lekki i małokaloryczny, w sam raz na lato.

Owocowe granity – w sam raz na upalne lato

Z ogrodu do kuchni, lipiec

Letnie desery muszą być lekkie, świeże, zdrowe i przede wszystkim zimne. Przygotowane z naturalnych owoców sezonowych granity to świetna propozycja na upalne dni.

Letnie owoce na przetwory – suszenie, mrożenie, pasteryzacja

Z ogrodu do kuchni, lipiec

Sezon na owoce trwa w najlepsze, ale już niedługo – niestety – się zakończy. Nie musimy jednak rezygnować z letnich smaków, możemy zamknąć je w słoikach i rozkoszować się nimi przed długie zimowe miesiące. Może i musimy trochę się natrudzić, ale na pewno własne przetwory są zdrowsze niż te ze sklepowych półek.

Arbuz – letnie orzeźwienie w sam raz na party w ogrodzie

Z ogrodu do kuchni, lipiec

Intensywnie czerwony i soczysty miąższ arbuza wyróżnia go atrakcyjnością ze wszystkich roślin dyniowatych. Jest fantastycznym owocem deserowym, nadaje się również wspaniale jako składnik wytrawnych sałatek i dodatek do serów. Lipiec to doskonały czas na spożywanie arbuza w prostych, ale i wyrafinowanych daniach.

Wegetariańskie burgery na grilla – zdrowa alternatywa dla hamburgerów

Z ogrodu do kuchni, lipiec

Grillowanie w sezonie letnim to jedna z najpopularniejszych przyjemności, jakie możemy sobie zafundować we własnym ogrodzie. Aby urozmaicić grillowy jadłospis i jednocześnie podążyć za modą na unikanie mięsa, proponujemy smaczne i zdrowe warzywne burgery.

Borówka amerykańska – na pierwszym miejscu letnich deserów

Z ogrodu do kuchni, lipiec

Borówka amerykańska to uprawna kuzynka leśnej jagody. Jej słodki, przyjemny smak sprawia, że jest niezwykle popularna jako element wiodący lub dodatek do deserów. Jest to owoc sezonowy i smakuje najbardziej niepoddany obróbce, czyli na surowo. Teraz, kiedy sezon na borówkę kanadyjską w pełni wykorzystajmy ten fakt i koniecznie używajmy jej w kuchni oraz konsumujmy jak najwięcej.

Cukinia i kabaczek – ozdobne w ogrodzie, smaczne na talerzu

Z ogrodu do kuchni, lipiec

Cukinia i kabaczek należą do tej samej rodziny roślin dyniowatych, mając podobne wymagania jak pospolity ogórek, chętnie uprawiane są w przydomowych ogrodach warzywnych.

Czas na wiśnie!

Z ogrodu do kuchni, lipiec

Te aromatyczne i o pięknym kolorze owoce często chętniej spożywamy w przetworach niż surowe. W ostatnich latach są dostępne w sprzedaży przez dość krótki czas, dlatego trzeba z nich szybko korzystać, najlepiej jak tylko się pojawią!

Letni aromat kwiatów czarnego bzu

Z ogrodu do kuchni, lipiec

Krzewy czarnego bzu rosną dziko na obrzeżach lasów, łąk i na terenach działkowych. Czarny bez jest również chętnie uprawiany w ogrodach ze względu na swoje dekoracyjne kwitnienie i prawie zupełny brak wymagań. Jest to roślina odporna, doskonale znosząca każde warunki, nie przemarza, ma dość szybki wzrost, pięknie się rozgałęzia, obficie kwitnie i owocuje. Ale szczególnie cenione są jej zdrowotne walory.

Kwiaty z ogrodu wprost na stół

Z ogrodu do kuchni, lipiec

Kwiaty w ogrodzie cieszą nas pełnym wachlarzem kolorów i kształtów, ale nie każdy wie, że z powodzeniem możemy je wykorzystać również w celach spożywczych. Wyglądają w potrawach oryginalnie, podkreślają ich wykwintność, dodają ciekawej nuty smakowej.

Burak liściowy – na chrupko i miękko

Z ogrodu do kuchni, lipiec

Burak liściowy Mangold coraz częściej gości na naszych stołach. Warzywo to ma charakterystyczne mięsiste liście na długich łodyżkach, które stanowią główną część jadalną.

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?