Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Porady

Grillujemy warzywa i sery

Z ogrodu do kuchni, czerwiec

Smaczną alternatywą do mięsnych potraw z grilla będą rozmaite warzywa i grzyby z rusztu oraz podpiekane sery. Biesiadowanie i relaks w ogrodzie w tej formie nie będzie zarezerwowany już tylko dla mięsożerców, ale sprawi satysfakcję również jaroszom i weganom.

Jak usunąć robaki z czereśni

Z ogrodu do kuchni, Prace ogrodnicze, czerwiec

Aby pozbyć się robaków z czereśni, należy przeprowadzić pewne zabiegi oraz w odpowiednim czasie wykonać oprysk środkami owadobójczymi. Jeśli jednak z jakich powodów zaniedbaliśmy drzewa oraz plony, to możemy pozbyć się robaków z owoców domowymi sposobami i spokojnie rozkoszować się smakiem owoców.

Warzywne dipy obowiązkowy dodatek do dań z grilla

Z ogrodu do kuchni, czerwiec

Czerwiec – rozpoczyna się najpiękniejszy sezon w ogrodzie, a wraz z nim spotkania, biesiady i wspólne grillowanie. Zdrowy i smaczny grill to nie tylko dania główne, to również dodatki. Proponujemy smaczne warzywne dipy (sosy/pasty), które podkreślą i wzbogacą smak potraw ale również dostarczą zdrowych witamin.

Jadalne kwiaty w ogrodach

Z ogrodu do kuchni, czerwiec

Kwiaty są nie tylko ozdobą naszych ogrodów, a wstawione do wazonów także domów – niektóre nich także są smaczne i bogate w witaminy. Co równie ważne, pięknie wyglądają na talerzach. Jakie gatunki kwiatów warto uprawiać z myślą o wykorzystaniu ich w kuchni?

Pomidorki koktajlowe – w sam raz na grządkę, taras i balkon

Z ogrodu do kuchni, czerwiec

Niewielki krzew tego popularnego warzywa potrafi wydać obfity plon, który każdemu ogrodnikowi amatorowi sprawi radość zarówno dla oka, jak i podniebienia. Pomidor koktajlowy jest bowiem równie rośliną użytkowo-jadalną, co i ozdobną. Doskonale nadaje się do uprawy na grządce i w pojemnikach – skrzynkach i doniczkach balkonowych.

Rabarbar w ogrodzie i kuchni

Z ogrodu do kuchni, czerwiec

Zielone duże liście i czerwone łodygi, kto nie rozpozna rabarbaru w ogrodzie? Jego świeży, rześki smak i zapach sprawiają, że jest wspaniały dodatkiem deserowym, szczególnie w upalne dni.

Lato pachnie miętą

Z ogrodu do kuchni, czerwiec

Aromatyczne walory mięty zna każdy z nas, jest to bowiem jedno z najpopularniejszych ziół o szerokim zastosowaniu w lecznictwie, a także bardzo często stosowane do przygotowania przeróżnych potraw.

Groszek cukrowy – soczysty i chrupki

Z ogrodu do kuchni, czerwiec

Groszek cukrowy jest bez wątpienia jednym z najpyszniejszych warzyw prosto z grządki. Jego delikatny, świeży smak i soczysta chrupkość powodują, że jest mile widziany w wiosennej kuchni.

Truskawkowe szaleństwo – sprawdzone przepisy z truskawkami

Z ogrodu do kuchni, czerwiec

Nadchodzi długo wyczekiwany sezon na truskawki. Delektujmy się ich urodą i letnim słodkim smakiem. Truskawki są zdrowe, efektowne zarówno jako główny bohater przeróżnych potraw, jak i ozdoba.

Natka pietruszki – zielony skarb w ogrodzie

Z ogrodu do kuchni, czerwiec

Natka pietruszki kojarzona jest z ozdobą stołu. Jednak zioło to ma innych wiele zalet, dlatego warto uprawiać je w domu i stosować jako główny składnik wielu pysznych potraw. Nieocenione właściwości zdrowotne sprawiają, że natka pietruszki powinna być w naszej kuchni zawsze od ręką.

Kwiaty lipy – w czerwcu zbieramy, w zimie pijemy

Z ogrodu do kuchni, czerwiec

Zwykle późną wiosną, w pierwszych dniach czerwca, rozpoczyna swoje kwitnienie lipa. Jeśli mamy ją w ogrodzie lub jego sąsiedztwie, wiemy jak piękny, słodki, miodowy zapach towarzyszy, gdy na drzewie pojawią się kwiaty. Wykorzystajmy ten czas na zbiór kwiatów lipy, ich aromat odwdzięczy się nam nie tylko smakiem, ale również drogocennymi, zdrowotnymi właściwościami.

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?