Smaczną alternatywą do mięsnych potraw z grilla będą rozmaite warzywa i grzyby z rusztu oraz podpiekane sery. Biesiadowanie i relaks w ogrodzie w tej formie nie będzie zarezerwowany już tylko dla mięsożerców, ale sprawi satysfakcję również jaroszom i weganom.
Aby pozbyć się robaków z czereśni, należy przeprowadzić pewne zabiegi oraz w odpowiednim czasie wykonać oprysk środkami owadobójczymi. Jeśli jednak z jakich powodów zaniedbaliśmy drzewa oraz plony, to możemy pozbyć się robaków z owoców domowymi sposobami i spokojnie rozkoszować się smakiem owoców.
Czerwiec – rozpoczyna się najpiękniejszy sezon w ogrodzie, a wraz z nim spotkania, biesiady i wspólne grillowanie. Zdrowy i smaczny grill to nie tylko dania główne, to również dodatki. Proponujemy smaczne warzywne dipy (sosy/pasty), które podkreślą i wzbogacą smak potraw ale również dostarczą zdrowych witamin.
Kwiaty są nie tylko ozdobą naszych ogrodów, a wstawione do wazonów także domów – niektóre nich także są smaczne i bogate w witaminy. Co równie ważne, pięknie wyglądają na talerzach. Jakie gatunki kwiatów warto uprawiać z myślą o wykorzystaniu ich w kuchni?
Niewielki krzew tego popularnego warzywa potrafi wydać obfity plon, który każdemu ogrodnikowi amatorowi sprawi radość zarówno dla oka, jak i podniebienia. Pomidor koktajlowy jest bowiem równie rośliną użytkowo-jadalną, co i ozdobną. Doskonale nadaje się do uprawy na grządce i w pojemnikach – skrzynkach i doniczkach balkonowych.
Zielone duże liście i czerwone łodygi, kto nie rozpozna rabarbaru w ogrodzie? Jego świeży, rześki smak i zapach sprawiają, że jest wspaniały dodatkiem deserowym, szczególnie w upalne dni.
Aromatyczne walory mięty zna każdy z nas, jest to bowiem jedno z najpopularniejszych ziół o szerokim zastosowaniu w lecznictwie, a także bardzo często stosowane do przygotowania przeróżnych potraw.
Groszek cukrowy jest bez wątpienia jednym z najpyszniejszych warzyw prosto z grządki. Jego delikatny, świeży smak i soczysta chrupkość powodują, że jest mile widziany w wiosennej kuchni.
Nadchodzi długo wyczekiwany sezon na truskawki. Delektujmy się ich urodą i letnim słodkim smakiem. Truskawki są zdrowe, efektowne zarówno jako główny bohater przeróżnych potraw, jak i ozdoba.
Natka pietruszki kojarzona jest z ozdobą stołu. Jednak zioło to ma innych wiele zalet, dlatego warto uprawiać je w domu i stosować jako główny składnik wielu pysznych potraw. Nieocenione właściwości zdrowotne sprawiają, że natka pietruszki powinna być w naszej kuchni zawsze od ręką.
Zwykle późną wiosną, w pierwszych dniach czerwca, rozpoczyna swoje kwitnienie lipa. Jeśli mamy ją w ogrodzie lub jego sąsiedztwie, wiemy jak piękny, słodki, miodowy zapach towarzyszy, gdy na drzewie pojawią się kwiaty. Wykorzystajmy ten czas na zbiór kwiatów lipy, ich aromat odwdzięczy się nam nie tylko smakiem, ale również drogocennymi, zdrowotnymi właściwościami.