Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Porady

Soliród – szparag morski

Z ogrodu do kuchni, maj

Trwa sezon na szparagi, ale czy znasz szparag morski? Ciekawa roślina o wyjątkowych właściwościach, a jednocześnie oryginalny dodatek kulinarny. Zioło, które wyglądem i smakiem ciekawie urozmaica potrawy.

Truskawki na wytrawnie – sprawdzone przepisy

Z ogrodu do kuchni, maj

Słodkie, soczyste i bardzo aromatyczne, uchodzą za symbol najsmaczniejszego owocu świata. Truskawki są doskonałe w postaci surowej, jak i w różnorakich przetworach. Zwykle serwuje się je w formie deserów, a przecież ze względu na swój bogaty smak doskonale nadają się również do dań wytrawnych.

Nasturcja większa do ogrodu i kuchni

Z ogrodu do kuchni, W świecie roślin, maj

Nasturcje to pnące rośliny jednoroczne, które ozdabiają ogrody, tarasy i balkony. Ich zaletą jest atrakcyjny wygląd oraz małe wymagania uprawowe. Znajdują również zastosowanie w kuchni.

Sałata podstawą zdrowej diety

Z ogrodu do kuchni, maj

Niezależnie, czy zdecydujemy się na sałatę masłową, rzymską bądź lodową, każda z jej odmian to bardzo zdrowy dodatek w diecie, który powinien codziennie zagościć na naszym talerzu.

Czas na szparagi – sezonowy rarytas

Z ogrodu do kuchni, maj

Szparagi to typowo wiosenne, sezonowe warzywo. W kuchni cenimy tylko młode pędy tej rośliny, dlatego kiedy wiosna w pełni, korzystajmy – przygotowujmy różne wersje szparagów, cieszmy się niepowtarzalnym aromatem białych i zielonych odmian.

Nowalijki z ogrodu – tylko ze świeżym, pachnącym chlebem

Z ogrodu do kuchni, maj

Smak dzieciństwa, smak wiosny, smak witamin, można by tak mnożyć określenia na te młodziutkie, świeże, pierwsze warzywa z ogrodu, jakimi są nowalijki. Czym jednak byłby ich smak bez towarzystwa pachnącego, ciepłego chleba?

Mniszek lekarski – przepisy na wiosenne sałatki

Z ogrodu do kuchni, maj

Zarówno kwiat, liście, jak i korzeń mniszka lekarskiego (popularnie zwanego mleczem) mają wiele zastosowań leczniczych, ale do szybkiego i łatwego wykorzystania najlepiej nadają się właśnie liście.

Syrop sosnowy z młodych pędów

Z ogrodu do kuchni, maj

Syrop sosnowy to jedno z bardziej skutecznych lekarstw, które możemy sporządzić sami, korzystając z roślin z własnego ogrodu. Początek maja to najlepszy moment na zbiór młodych pędów sosny. Ich wyjątkowe właściwości, umiejętnie utrwalone w syropie, mogą przynieść ulgę, kiedy nastanie czas jesiennych i zimowych infekcji.

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?