Trwa sezon na szparagi, ale czy znasz szparag morski? Ciekawa roślina o wyjątkowych właściwościach, a jednocześnie oryginalny dodatek kulinarny. Zioło, które wyglądem i smakiem ciekawie urozmaica potrawy.
Słodkie, soczyste i bardzo aromatyczne, uchodzą za symbol najsmaczniejszego owocu świata. Truskawki są doskonałe w postaci surowej, jak i w różnorakich przetworach. Zwykle serwuje się je w formie deserów, a przecież ze względu na swój bogaty smak doskonale nadają się również do dań wytrawnych.
Nasturcje to pnące rośliny jednoroczne, które ozdabiają ogrody, tarasy i balkony. Ich zaletą jest atrakcyjny wygląd oraz małe wymagania uprawowe. Znajdują również zastosowanie w kuchni.
Niezależnie, czy zdecydujemy się na sałatę masłową, rzymską bądź lodową, każda z jej odmian to bardzo zdrowy dodatek w diecie, który powinien codziennie zagościć na naszym talerzu.
Szparagi to typowo wiosenne, sezonowe warzywo. W kuchni cenimy tylko młode pędy tej rośliny, dlatego kiedy wiosna w pełni, korzystajmy – przygotowujmy różne wersje szparagów, cieszmy się niepowtarzalnym aromatem białych i zielonych odmian.
Smak dzieciństwa, smak wiosny, smak witamin, można by tak mnożyć określenia na te młodziutkie, świeże, pierwsze warzywa z ogrodu, jakimi są nowalijki. Czym jednak byłby ich smak bez towarzystwa pachnącego, ciepłego chleba?
Zarówno kwiat, liście, jak i korzeń mniszka lekarskiego (popularnie zwanego mleczem) mają wiele zastosowań leczniczych, ale do szybkiego i łatwego wykorzystania najlepiej nadają się właśnie liście.
Syrop sosnowy to jedno z bardziej skutecznych lekarstw, które możemy sporządzić sami, korzystając z roślin z własnego ogrodu. Początek maja to najlepszy moment na zbiór młodych pędów sosny. Ich wyjątkowe właściwości, umiejętnie utrwalone w syropie, mogą przynieść ulgę, kiedy nastanie czas jesiennych i zimowych infekcji.