Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Porady

Przyprawy, zioła, owoce i warzywa antynowotworowe

Z ogrodu do kuchni, kwiecień

Rośliny to naturalna wielka apteka. Dlatego warto je wykorzystać, aby zapobiec nowotworom. Podpowiadamy, jakie zioła, owoce, warzywa i przyprawy powinny pojawić się naszej oraz naszych bliskich diecie. Niektóre z nich z powodzeniem można uprawiać w warzywniku.

Szafran – czy to kwiat, czy przyprawa?

Z ogrodu do kuchni, kwiecień

Pojawiają się jako jedne z pierwszych w ogrodzie. Z początkiem kwietnia zdobią rabaty lub połacie trawnika dekoracyjnymi dzwoneczkami – krokusy, a inaczej szafrany to bardzo wdzięczne kwiaty ozdobne, ale także źródło niezwykle cennej przyprawy w kuchni.

Szybki mazurek z domowych dżemów

Z ogrodu do kuchni, kwiecień

Święta tuż tuż, robimy porządki, ruszamy na zakupy, rozpoczynamy przygotowywanie wielkanocnych potraw. W tym gorącym okresie zdarza się, że o czymś zapomnimy. Jeśli to będzie tradycyjny, wielkanocny mazurek – przychodzimy z pomocą. Bez trudu przygotujemy łatwy, szybki wypiek na ostatnią chwilę z wykorzystaniem dżemów z domowej spiżarni często z owoców z własnym upraw w ogrodzie.

Jaja faszerowane nowalijkami

Z ogrodu do kuchni, kwiecień

Pierwsze młode warzywa, które pojawiają się wiosną na rynku potocznie określane są mianem nowalijek. Chociaż w kwietniu pochodzą jeszcze z upraw szklarniowych i tunelowych, to zwykle urosły już w ziemi i w promieniach wiosennego słońca. Są soczyste, chrupiące, pełne aromatu i witamin. W sam raz, by pojawić się na świątecznym stole, na przykład jako składnik faszerowanych jaj.

Owies i rzeżucha – wiosenna, zielona dekoracja na wielkanocnym stole

Z ogrodu do kuchni, kwiecień

Zanim zajmiemy się przygotowywaniem świątecznych potraw warto właśnie teraz pomyśleć o wiosennych dekoracjach, które uświetnią wygląd naszego stołu. Motywy wielkanocne w postaci barwnych pisanek, baranków, zajączków i kurczaków będą czuły się wyśmienicie w towarzystwie samodzielnie wysianej przez nas rzeżuchy i młodego owsa.

Młody szczypior królem na stole

Z ogrodu do kuchni, kwiecień

Na straganach warzywnych pęczek szczypiorku to obowiązkowy, ogólnodostępny, a przy tym tani bukiet witamin. Warto jednak uprawiać go samodzielnie, na kuchennym parapecie, w ziołowej szklarence, wreszcie na grządce w ogródku. Początek kwietnia to doskonały moment na wysiewanie szczypiorku we własnym ogrodzie. Młody szczypior powinien gościć regularnie na naszym stole i być zdrowym dodatkiem do wielu smacznych potraw.

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?