Rośliny to naturalna wielka apteka. Dlatego warto je wykorzystać, aby zapobiec nowotworom. Podpowiadamy, jakie zioła, owoce, warzywa i przyprawy powinny pojawić się naszej oraz naszych bliskich diecie. Niektóre z nich z powodzeniem można uprawiać w warzywniku.
Pojawiają się jako jedne z pierwszych w ogrodzie. Z początkiem kwietnia zdobią rabaty lub połacie trawnika dekoracyjnymi dzwoneczkami – krokusy, a inaczej szafrany to bardzo wdzięczne kwiaty ozdobne, ale także źródło niezwykle cennej przyprawy w kuchni.
Święta tuż tuż, robimy porządki, ruszamy na zakupy, rozpoczynamy przygotowywanie wielkanocnych potraw. W tym gorącym okresie zdarza się, że o czymś zapomnimy. Jeśli to będzie tradycyjny, wielkanocny mazurek – przychodzimy z pomocą. Bez trudu przygotujemy łatwy, szybki wypiek na ostatnią chwilę z wykorzystaniem dżemów z domowej spiżarni często z owoców z własnym upraw w ogrodzie.
Pierwsze młode warzywa, które pojawiają się wiosną na rynku potocznie określane są mianem nowalijek. Chociaż w kwietniu pochodzą jeszcze z upraw szklarniowych i tunelowych, to zwykle urosły już w ziemi i w promieniach wiosennego słońca. Są soczyste, chrupiące, pełne aromatu i witamin. W sam raz, by pojawić się na świątecznym stole, na przykład jako składnik faszerowanych jaj.
Zanim zajmiemy się przygotowywaniem świątecznych potraw warto właśnie teraz pomyśleć o wiosennych dekoracjach, które uświetnią wygląd naszego stołu. Motywy wielkanocne w postaci barwnych pisanek, baranków, zajączków i kurczaków będą czuły się wyśmienicie w towarzystwie samodzielnie wysianej przez nas rzeżuchy i młodego owsa.
Na straganach warzywnych pęczek szczypiorku to obowiązkowy, ogólnodostępny, a przy tym tani bukiet witamin. Warto jednak uprawiać go samodzielnie, na kuchennym parapecie, w ziołowej szklarence, wreszcie na grządce w ogródku. Początek kwietnia to doskonały moment na wysiewanie szczypiorku we własnym ogrodzie. Młody szczypior powinien gościć regularnie na naszym stole i być zdrowym dodatkiem do wielu smacznych potraw.