Coraz więcej mówi się na temat szkodliwości częstego spożywania mięsa. Zdrowa, zbilansowana dieta powinna być zdecydowanie oparta na świeżych warzywach i nasionach roślin strączkowych. Przyszedł zatem czas żeby w naszej kuchni przygotowywać warzywne pasztety.
Koniec zimy to zwykle coraz większe pustki w spiżarni. Jesienne zapasy warzyw, przetworów, mrożonek powoli kończą się. Zostają jedynie ostatnie warzywa kopne: ziemniaki, marchewki, pietruszki. Ale dla tych co lubią bogatą kuchnię i znają wartości odżywcze warzyw korzeniowych nieobce są takie smaczne i zdrowe korzenie jak pasternak, rzepa czy brukiew.
Cykoria należy do warzyw, które powinny być dla nas atrakcyjne szczególnie zimą, gdy trudno o świeże, wartościowe jarzyny. Jest ona bogatym źródłem witamin i składników mineralnych Doceńmy więc cykorię w naszej zimowej diecie.
Kto wykazał się w okresie dojrzewania owoców zaradnością oraz przygotował przetwory, może być z siebie dumny i z radością wykorzystywać je w kulinarnych przedsięwzięciach właśnie teraz, kiedy zima w pełni.