Nadchodzi długo wyczekiwany sezon na truskawki. Delektujmy się ich urodą i letnim słodkim smakiem. Truskawki są zdrowe, efektowne zarówno jako główny bohater przeróżnych potraw, jak i ozdoba.
Gdy w ogrodzie mamy własne owoce, to już teraz możemy cieszyć się ich zbiorem. Jeśli nie, to warto pomyśleć o tym, by w przyszłym roku pokusić się o niewielką uprawę. Truskawki doskonale przyjmą się i będą owocować nawet w skrzynkach ogrodowych.
Truskawki w naszym ogródku
Truskawki to dekoracyjna roślina. Mają ładne intensywnie zielone liście, skromne, białe kwiatki i wreszcie zielone oraz czerwone owoce – warto zatem poza konsumpcyjnym charakterem docenić również ich walor dekoracyjny. Truskawki nie wymagają wiele miejsca pod uprawę, dlatego bez trudu wygospodarujemy dla nich fragment terenu w naszym ogrodzie. Możemy je wkomponować w kwiatowe rabaty, dzięki czemu stworzą efektowną zieloną aranżację, posadzić w donicach lub skrzynkach ogrodowych nawet na niewielkim balkonie. Jeśli zapewnimy im regularne podlewanie i dobre nasłonecznienie, odwdzięczą się obfitym plonem. Warto stać się właścicielem nawet małej truskawkowej uprawy, tym bardziej, że coraz trudniej w sklepach i na straganach o owoce niepryskane oraz ekologiczne.`
Truskawki zawierają bardzo dużo witaminy C, pektyny, soli mineralnych i kwasów. Zachęcamy więc do spożywania tych owoców w ich najlepszym sezonie.
Ciasto bez pieczenia z truskawkami
Lekki deser w postaci biszkoptów z kremem mascarpone i truskawkami zadowoli każdego łasucha. W smaku lekki, pyszny i orzeźwiający, w sam raz na letnie przyjęcie. Do wykonania deseru potrzebne nam będą: biszkopty (opakowanie 400 g), około 1 kg truskawek (umytych i wyszypułkowanych), szklanka konfitury truskawkowej, 2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, 5 łyżek likieru pomarańczowego, 300 g śmietanki kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, 1 galaretka truskawkowa. Konfiturę możemy przygotować dzień wcześniej z wykorzystaniem cukru żelującego – truskawki są owocem szybko poddającym się obróbce termicznej, a cały efekt konfitury polega na wyczuwalnych w jej konsystencji fragmentach owoców
Prostokątną lub kwadratową formę na ciasto (około 25 x 25 cm) wykładamy folią spożywczą lub alufolią i układamy w niej ciasno biszkopty, jeden przy drugim. Konfiturę truskawkową mieszamy z sokiem pomarańczowym oraz likierem pomarańczowym i tak przygotowanym płynem nasączamy biszkopty. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z serkiem mascarpone na jednolitą masę. Dzielimy na pół i połową uzyskanego kremu pokrywamy nasączone biszkopty. Na warstwę kremu układamy pokrojone w plastry truskawki. Na tak przygotowane „piętro” układamy kolejną warstwę biszkoptów, ponownie nasączamy sokiem i konfiturą, układamy krem, a następnie warstwę truskawek. Tak przygotowanego „piętrusa” wstawiamy do lodówki.
Rozpuszczamy galaretkę w nieco mniejszej ilości gorącej wody niż na opakowaniu (1/300 ml) i pozostawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy ciasto i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy ponownie do lodówki i pozostawiamy na noc. Ciasto kroimy na prostokąty, ozdabiamy świeżą miętą.
Sałatka ze szpinaku z truskawkami
Świeże liście szpinaku dokładnie myjemy, usuwamy ogonki. Liście (duże liście kroimy) wkładamy do salaterki – najlepiej jeśli jest to salaterka z przezroczystego szkła, wtedy efekt soczystej zieleni szpinaku i czerwieni truskawek podnosi walor wizualny potrawy. Truskawki myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki i dodajemy do szpinaku. Orzechy włoskie przebieramy, wybieramy duże, dekoracyjne połówki, wkładamy do salaterki. Ser owczy kroimy lub szarpiemy na mniejsze kawałeczki i posypujemy wierzch sałatki.
Do takiej sałatki pasuje esencjonalny dresing słodko-kwaśny, dlatego potrzebny nam będzie zagęszczony sok truskawkowy lub malinowy, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny (najlepiej figowy). Do 1/4 szklanki oliwy dodajemy 3-4 łyżeczki octu balsamicznego, łyżeczkę soku z truskawek lub malin, pieprz czarny. Mieszamy intensywnie i zalewamy sałatkę przed samym podaniem
Lemoniada truskawkowa
Orzeźwiająca lemoniada truskawkowa to idealny zdrowy napój na letnie upalne dni. Podawana z wkrojonymi świeżymi truskawkami może też być efektownym lekkim deserem.
Jedną cytrynę, obraną, pokrojoną i pozbawioną pestek miksujemy ze szklanką cukru brązowego, zalewamy 1 l letniej wody, ostawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki. 1/2 kg umytych truskawek miksujemy (jeśli są to truskawki kwaśne, możemy dodać łyżkę brązowego cukru), dolewamy szklankę wody i miksujemy ponownie. Całość mieszamy z wodą cytrynową, dodajemy gałązkę mięty, kostki lodu i podajemy z pokrojonymi w plastry truskawkami.
zdjęcia: AdobeStock