Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Majeranek – na katar i nie tylko!

styczeń Rok w ogrodzie

Jedno z najpopularniejszych ziół używanych w tradycyjnej kuchni. Potrawy codzienne i świąteczne uzyskują swój wyśmienity smak właśnie z dodatkiem majeranku. Ale zabieg ten ma również dodatkowy cel. Polska kuchnia jest dość tłusta i ciężkostrawna, dlatego majeranek doskonale łagodzi skutki nadmiernego przejedzenia. Jako zioło o proleczniczych właściwościach sprawdza się również w innych schorzeniach.

Majeranek w naszym ogródku

Majeranek możemy z powodzeniem uprawiać we własnym ogrodzie. W marcu możemy rozpocząć wysiewy w domu na parapecie do rozsadników lub z końcem kwietnia wysiewać nasiona bezpośrednio do gruntu. Najlepiej jednak majeranek sadzić już z gotowych, dobrze ukształtowanych sadzonek po przymrozkach. Mamy wtedy gwarancję ładnego i gęstego rozrostu.

Majeranek jest rośliną pochodzącą z południa, dlatego preferuje ciepłe i słoneczne stanowiska. Jest wrażliwy na chłód. Tak jak inne zioła, majeranek warto sadzić na podłożu do ziół albo podłożu do warzyw. Ziemia zbilansowana zapewni prawidłowy dostęp składników mineralnych i dobry rozwój rośliny. Majeranek kwitnie z początkiem czerwca. Na rzecz gęstego rozkrzewiania się rośliny warto odcinać kwiatowe pędy – można je suszyć i przechowywać oraz wykorzystywać do naparów. Atutem majeranku są pełne aromatycznych olejków eterycznych liście wspaniale wzbogacające smak potraw, ale także zawierające wiele leczniczych właściwości.

Lecznicze właściwości majeranku

Majeranek jest z powodzeniem używany do produkcji wielu preparatów farmaceutycznych. Przeciwzapalne i obkurczające właściwości majeranku wykorzystuje się do przygotowywania środków na katar i zatoki, zapalenie gardła oraz kaszel.

Tym bardziej majeranek ma ogromne zastosowanie w domowej, ziołowej apteczce. Napary-herbatki z suszonego majeranku są doskonałym wsparciem procesów trawiennych, łagodzą wzdęcia, wpływają regulująco na biegunki oraz zaparcia, a także neutralizują kolki jelitowe.

Herbatka do picia, ale także do inhalacji bardzo korzystanie łagodzi objawy przeziębienia związane z katarem oraz obrzękiem śluzówek gardła i nosa.

Przeciwzapalne działanie majeranku wpływa bardzo korzystnie na łagodzenie stanów zapalnych skóry. Delikatne napary można z powodzeniem wykorzystać do przemywania ran, ale także do łagodzenia objawów zapalenia i podrażnienia spojówek oka.

Majeranek rozgrzewa, wpływa kojąco i uspokajająco. Zimą warto zadbać, by używać majeranek często, zarówno w codziennej diecie, jak i dodatkowo jako element wspomagający naszą odporność.

zdjęcia: pixabay.com

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?