Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty
Mój sklep
Wybierz swój sklep

Jaja faszerowane nowalijkami

kwiecień Rok w ogrodzie

Pierwsze młode warzywa, które pojawiają się wiosną na rynku potocznie określane są mianem nowalijek. Chociaż w kwietniu pochodzą jeszcze z upraw szklarniowych i tunelowych, to zwykle urosły już w ziemi i w promieniach wiosennego słońca. Są soczyste, chrupiące, pełne aromatu i witamin. W sam raz, by pojawić się na świątecznym stole, na przykład jako składnik faszerowanych jaj.

Jaja faszerowane to tradycyjna potrawa wielkanocna. Nie są trudne w przygotowaniu, cieszą oko swym wyglądem, a w towarzystwie nowalijek mają wyśmienity smak. Nie może na stole podczas świątecznego śniadania zabraknąć jaj faszerowanych. Dekoracyjnie ułożone na eleganckim półmisku (na przykład dobranym tematycznie z motywem wielkanocnym, jakich sporo w tym okresie na stoiskach z dekoracjami wielkanocnymi), ozdobione świeżym koprem, szczypiorem i rzodkiewką będą podkreślały charakter przyjęcia i wprowadzały apetyczny, wiosenny nastrój.

Jaja na zimno faszerowane rzodkiewką i szczypiorkiem

Tę potrawę przygotowuje się szybko i sprawnie. Jaja w tej formie można faszerować różnymi składnikami, w zależności od naszych preferencji. Jako składnik farszu możemy użyć inne nowalijki, np. natkę pietruszki czy rzeżuchę. 

Do przygotowania jaj faszerowanych na zimno będziemy potrzebować: 10 jaj, pęczek szczypiorku, 5 rzodkiewek, łyżkę masła (wyjętego wcześniej z lodówki), łyżkę majonezu, sól pieprz do smaku.

Jaja gotujemy na twardo ok. 8 minut. Studzimy. Myjemy w ciepłej wodzie szczypiorek i rzodkiewkę. Szczypiorek kroimy drobno, oprószamy solą i pozostawiamy na desce (zmięknie i stanie się mniej ostry). Rzodkiewkę kroimy w drobniutką kostkę. Jaja obieramy, każde przekrajamy na połówkę i do oddzielnej miski wyjmujemy żółtka, pozostawiając białka do wypełnienia farszem. Do żółtek dodajemy łyżkę miękkiego masła, łyżkę majonezu, sól, pierz do smaku i rozgniatamy widelcem na jednolitą gładką masę. Możemy użyć tu również ręcznego blendera. Do tak przygotowanej masy z żółtek dodajemy posiekany szczypior i rzodkiewkę, mieszamy do pełnego połączenia składników.

Każde żółtko wypełniamy farszem, budując z nadzienia prawie drugą połówkę jaja,. Układamy wypełnione farszem jaja obok siebie i dekorujemy ćwiartką rzodkiewki albo gałązką szczypiorku lub kopru.

Faszerowane jaja na ciepło – ze szczypiorkiem i koperkiem

W wielu domach to właśnie ten rodzaj jaj faszerowanych jest przygotowywany na wielkanocne śniadanie. Podawane na ciepło, prosto z patelni są smaczną przekąską.

Do przygotowania jaj faszerowanych na ciepło potrzebne będą następujące składniki: 10 jaj, pół pęczku szczypiorku, pół pęczka (4 gałązki) kopru, 1/2 kostki masła, 1-2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz do smaku.

Jaja gotujemy na twardo jak wyżej. Studzimy. Nie obieramy. Ostrym nożem kuchennym, najlepiej z drobną piłką przekrajamy każde jajo w skorupce na pół. Staramy się, by jak najmniej uszkodzić skorupki, bo to je właśnie będziemy wypełniać jajecznym farszem. Na deskę do krojenia wyjmujemy ostrożnie zawartość skorupek, czyli połówki jaj (białka i żółtka). Skorupki odkładamy na bok, a jaja siekamy starannie w drobną kostkę. Umyty oraz osuszony szczypior i koper kroimy drobno, oprószamy solą pozostawiając do zmiękczenia. Przekładamy farsz jajeczny do miski, dodajemy posiekane zioła-nowalijki, dodajemy dwie łyżki miękkiego masła, solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy na dość jednolitą masę. Na płaski talerz wysypujemy bułkę tartą. Każdą skorupkę wypełniamy dość szczelnie farszem, wygładzamy wierzch i stroną z nadzieniem wkładamy w bułkę tartą, tak by przyprószyć wierzch jaja. Rozpuszczamy na patelni masło i na rozgrzane kładziemy kolejno jaja, farszem do dołu, tak aby zarumienić tę część. Smażymy na średnim ogniu, unikając przypalenia masła ok. 5 minut. Podajemy ciepłe, ładnie zaprezentowane np. w głębokim półmisku lub estetycznym naczyniu żaroodpornym.

zdjęcia: pixabay.com, zdjęcie otwierające: AdobeStock