Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Miksery

produktów

()

Sortuj wg:
Sortowanie
Pokaż filtry
Dostawcy
Ukryj filtry

Miksery i blendery znajdują się na liście rzeczy, które każdy amator domowych wypieków i nie tylko zdecydowanie powinien mieć w swojej kuchni. O ile mikser ma zastosowanie głównie przy wypiekach autorskich ciast - choć gama jego możliwości zwykle jest znacznie szersza, o tyle blender może być wykorzystany na setki różnych sposób, od przyrządzania zdrowych koktajli do miksowania zup. Jakie rodzaje tych urządzeń znajdziemy na rynku i czym się wyróżniają?

Miksery - ubiją białko i wyrobią ciasto

Wiele lat temu by wyrobić ciasto trzeba było posiadać w domu makutrę i mieć nie lada siłę, by skutecznie utrzeć wszystkie składniki na jednolitą masę. Dziś pyszne wypieki przyrządzić może każdy, do pomocy wystarczy nam jedynie mikser kuchenny - czyli urządzenie do ubijania białka jaj, wyrabiania, ucierania i mieszania ciast. Istnieje kilka rodzajów mikserów, które różnią się od siebie znacznie zależnie od rodzaju. Jakie są między nimi różnice i który okaże się mikserem idealnym dla naszych potrzeb?

  • Mikser kuchenny ręczny. Składa się w zasadzie jedynie z korpusu, do którego mocujemy różne mieszadła zależnie od czynności, którą chcemy wykonać. Mogą być to końcówki trzepakowe służące do ubijania, hakowe do mieszania lub inne - ich dołączona do miskera ilość zależy od konkretnego modelu. Jest niezwykle poręczny i lekki, zajmuje bardzo mało miejsca, zmieści się więc nawet w niewielkiej szafce kuchennej. Posiada zwykle kilkustopniową regulację prędkości działania. Jest także najtańszy spośród wszystkich mikserów. Jego wadą jest przymus trzymania zarówno urządzenia jak i misy podczas ubijania czy ucierania - jeśli chcemy wyrobić większą ilość ciasta, możemy szybko odczuć zmęczenie rąk, praca nim może więc nie być tak efektywna i dokładna, jak byśmy sobie tego życzyli. Zazwyczaj jest także głośny i ma niewielką moc.
  • Mikser z misą obrotową. Inaczej nazywany często mikserem stojącym, składa się z korpusu z wymiennymi mieszadłami oraz plastikowej misy ze stojakiem, do której jest mocowany. W przeciwieństwie do miksera ręcznego - jest stabilny, a przez to wygodny, nie musimy także obracać misy podczas mieszania ciasta - urządzenie zrobi to za nas. Mikser z misą obrotową świetnie nada się dla każdego kto chce tworzyć domowe wypieki bez większego wysiłku, dodatkowym atutem jest fakt, że często występuje w dużych zestawach z blenderem, mieszadłami czy też kubkiem miksującym.
  • Mikser planetarny. Najbardziej rozwinięty pod względem możliwości pracy oraz technologi typ miksera, ale także najdroższy. Można go porównać do robota kuchennego z możliwością ucierania, ubijania i wyrabiania ciasta jako jedną z wielu prac kuchennych, które może za nas wykonać. Często posiada funkcję robienia jogurtów, przetworów czy nawet mielenia mięs. Jako mikser jest wyjątkowy pod względem wykonywanych ruchów, ponieważ mieszadła w nim zamontowane kręcą się nie tylko wokół własnej osi, ale także krawędzi misy, co znacznie usprawnia pracę i minimalizuje ryzyko tworzenia się w masie grudek. Dołączona misa zwykle jest szklana lub metalowa, mikser planetarny jest szybki i cichy oraz pozwala na wyrabianie większej ilości ciasta na raz, jednak jego wadą jest waga oraz zajmowanie dużej ilości miejsca.

Blender - kompaktowy i wielozadaniowy

Dzięki dobrej jakości blenderowi nie tylko zmiksujemy zupę dla dziecka, ale także przyrządzimy zdrowe koktajle i shake'i, zrobimy puree czy zamienimy cukier w cukier puder. Istnieją dwa podstawowe rodzaje blenderów, kielichowy oraz ręczny. Czym się od siebie różnią, na co zwrócić uwagę przy ich zakupie i który będzie bardziej odpowiedni do naszych potrzeb?

  • Blender ręczny. Od swojego brata odróżnia się brakiem wbudowanego kielicha, co będzie bardzo wygodne gdy nie mamy w domu dużo miejsca na przechowywanie urządzeń lub gdy jest nam po prostu wygodniej włożyć blender prosto do garnka niż przelewać zawartość do kielicha. Jest stosunkowo niedrogi, poręczny, lekki i łatwy w czyszczeniu, ale bywa także bardzo głośny, a przymus trzymania go w rękach podczas pracy może szybko nas zmęczyć. Zależnie od wybranego modelu, do blendera ręcznego często dołączany jest kielich do miksowania, zdarza się, że także trzepaczka do ubijania białka jaj oraz misa do szatkowania. Jego moc jest jednak zwykle mniejsza, niż blendera z wbudowanym kielichem.
  • Blender kielichowy. Nazywany często stacjonarnym, składa się z podstawy oraz kielicha, w który wbudowany jest blender, a w zasadzie jego nożyki. To właśnie do kielicha wrzucamy składniki, które chcemy zmiksować. Choć może być nieporęczny i nie zdać egzaminu w małych mieszkaniach, to ma zdecydowanie większą moc od blendera ręcznego, co pozwala na rozdrabnianie twardszych produktów, takich jak na przykład lód lub surowe warzywa.  Blender kielichowy może też pracować samodzielnie, dzięki czemu nie zmęczymy się używając go dłużej. Wymaga dokładniejszego mycia i bywa zdecydowanie droższy.
Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?