Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty
Sortowanie
Pokaż filtry
Dostawcy
Ukryj filtry

Chlebaki

produktów

()

Sortuj wg:
Sortowanie
Pokaż filtry
Dostawcy
Ukryj filtry

Przechowywanie przypraw i pieczywa

Zastanawiałeś się kiedyś jakie znaczenie ma to w jakim pojemniku trzymasz przyprawy, pieczywo? Uważasz, że nie ma to większego znaczenia? Otóż odpowiednio dobrane pojemniki, czy to do przechowywania przypraw czy chleba, sprawią, że żywność pozostanie dłużej świeża a przyprawy będą naturalnie pachnieć. Zachowają pełnię swoich wartości zdrowotnych, a także odżywczych. Dobrymi rozwiązaniami dla przechowywania przypraw są puszki, słoiki, pojemniki na przyprawy, a do pieczywa znane wszystkim chlebaki. Każdy z pojemników, w którym chcemy trzymać żywność, powinien mieć odpowiednie oznaczenia - symbol "do kontaktu z żywnością". Zatem należy unikać nie posiadających tego oznakowania, albowiem mogą zachowywać się one nieprawidłowo w kontakcie z jedzeniem, a także w ekstremalnych przypadkach zagrażać zdrowiu naszemu bądź naszej rodziny. W sklepach i tych zwykłych i internetowych ma się ogromny wybór co do kształtów, wzorów, rodzaju pojemników, służących do przechowywania żywności. Można zatem bez większego trudu znaleźć coś, co będzie odpowiadało nam nie tylko pod względem funkcjonalności, ale również spełniało wymogi estetyczne, a także świetnie wpasuje się w wybrane przez nas miejsce w kuchni.

Słoiki, puszki, pojemniki na przyprawy

Słoiki, puszki, pojemniki służące do przechowywania przypraw, mają głównie przedłużać przydatność do spożycia oraz zachowywać walory estetyczne i smakowe umieszczanych w nich produktów. Przechowywanie soli, cukru, papryki, majeranku itd. w tego typu rzeczach zapobiega zawilgoceniu czy zwietrzeniu i jest bardziej praktyczne oraz wygodne niż np. w kupionych opakowaniach papierowych. Czymś naprawdę dobrym dla klientów, jeżeli mowa o pojemnikach do przypraw, jest to, że można do woli wybierać, jeżeli chodzi o ich kształty i dekoracje. Panie domu mogą dobrać je odpowiednio do wnętrz własnych kuchni. Każdy przyzna, iż dobrze dobrane puszki, słoiki, pojemniki będą cudownie prezentować się w ulubionym  pomieszczeniu sporej liczby kobiet i wprowadzać dobry nastrój. Słoiki, należące do pojemników szklanych cechuje bardzo duża higieniczność, brak przenikania innymi zapachami. Nadają się idealnie do aromatycznych przypraw, np. kurkumy, curry czy też do cukru. Szklane pojemniki poprzez to, że są przezroczyste bardzo ładnie ukazują zawartość, a to stanowi dodatkową ozdobę każdej kuchni. Natomiast jeżeli mówimy o puszkach, w przypadku pojemników metalowych należy unikać trzymania w nich przypraw, które mogą wchodzić w kontakt z metalem, np. soli, albowiem ma to negatywny wpływ na zdrowie człowieka.

Kilka zdań o chlebaku

Jeżeli chcemy cieszyć się smacznym i chrupiącym chlebem przez długi czas, to musimy go odpowiednio przechowywać. Jeżeli pieczywo leży w foliowej torebce, to po pierwsze najważniejsze, narażone jest na częsty kontakt z powietrzem, a po drugie okruchy porozrzucane w miejscu gdzie leży, nie prezentują się najlepiej. W takich warunkach chleb szybko będzie czerstwiał i pleśniał. Metoda sprawdzona i zarazem najlepsza to schowanie świeżo upieczonego bochenka do chlebaka. Designerski, elegancki, ale i co ważne praktyczny pojemnik da możliwość uniknięcia bałaganu w kuchni oraz marnowania jedzenia. Możemy kupić albo chlebak ze spuszczaną pokrywką (taką jakby harmonijką) albo przypominające normalne pudełko z pokrywą. Zawsze jednak chlebak musi posiadać małe otwory z tyłu, które umożliwią cyrkulację powietrza. Ważny jest też materiał z jakiego jest wykonany. Najczęściej można się spotkać z chlebakami: drewnianymi, plastikowymi, ceramicznymi, ze stali nierdzewnej. Chlebak zazwyczaj jest ustawiany na blacie w kuchni, gdzieś w widocznym miejscu. Jego wygląd powinien zatem harmonizować się z resztą wnętrza. Chlebaki kuchenne, które są wykonane z brzozowego, sosnowego lub dębowego drewna poleca się głównie do klasycznych kuchni. Uniwersalny charakter mają chlebaki ceramiczne, plastikowe.

Podsumowując

Przedstawione informacje prezentują najważniejsze kwestie związane z pojemnikami, puszkami, słoikami do przypraw, a także chlebakami. Uwzględniając je, można dowiedzieć się np. co przechowywać, a czego nie w poszczególnych rodzajach pojemników, jak duży wybór ze względu na ich wygląd na rynku jest, co powinien posiadać dobry chlebak, jakie jego rodzaje występują i w jakich miejscach w kuchni najlepiej się prezentują!

Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?