"Jak zrobić sernik? Mokry i nie za słodki. Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie Składniki: 750g sera mielonego 250 g mascarpone 35 g skrobi ziemniaczanej 180 g cukru pudru 1 laska wanilii skórka z cytryny 6 jajek 270 g śmietanki 36% Spód pod sernik: 200 g herbatników lub ciasteczek maślanych 75 g masła...
"To już ostatni odcinek naszego świątecznego cyklu z marką Ambition. Na koniec mamy dla Was specjalny tip, którym na pewno zaskoczycie Waszych świątecznych Gości - bezglutenowe sajgonki z kapustą i grzybami ! ;) Składniki: 600 g farszu z kapusty i grzybami 8 g płatków chilli 1 pęczek szczypiorku 50 ml sosu sojowego 1 opakowanie papieru ryżowego Sos : 1 pęczek kolendry 1 pęczek mięty 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek pietruszki 5 g płatków...
"Czy kompot z suszu zawsze musi pachnieć dymem...? Oczywiście, że NIE! Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie Składniki: 1 op suszonych owoców na kompot 30 g hibiskusa 2 sztuki gwiazdek anyżowych 2 laski cynamonu 500 g mrożonych wiśni 2-3 sztuki cytryny 2-3 sztuki pomarańczy 1 kg jabłek 1 kg gruszek 1 kg śliwek 5...
"Kutia na święta pasuje idealnie, ale czy każdy z Was lubi mak...? Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie Przed Wami kutia bez maku ! Składniki: - 200 g pszenicy do kutii lub kaszy pęczak - 60 g rodzynek - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - 100 g migdałów - 100 g orzechów laskowych - 100 g miodu (np...
"Panna Cotta z suszonymi owocami na pewno mile zaskoczy Waszych Gości Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie Składniki: 1,25 litra śmietanki 36% 300 g cukru 1 laska wanilii 1 op mieszanki suszonych owoców 10 g żelatyny 200 g rodzynek (największych jakie uda się znaleźć) Herbata Earl Grey 2 torebki 5 g skrobia...
"Co zrobić, by karp nie miał zapachu mułu? Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie Składniki: - Karp - Mleko 3,2% - 2 cebule - 2 cytryny - 30 ml sosu sojowego - 250 g bułki tartej - 150 g mąki pszennej - 3 jajka W dużej misce układamy naprzemiennie warstwę karpia i warstwę cebuli. Całość zalewamy tłustym mlekiem...
"Jak sprawnie pozbyć się ości, śluzu i łusek? Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie! Składniki: - Karp - Sól - Cukier Przygotowanie Obsypujemy karpia solą i cukrem z dwóch stron. Odkładamy go na 10 minut. Za pomocą noża ściągamy łuski. Wystarczy kilka pewnych ruchów i karp jest gotowy do filetowania. Bez grama...
"Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie! Napiszcie nam w komentarzach jakie są Wasze domowe sposoby na lepienie pierogów Przygotowanie: Wałkujemy ciasto na stolnicy. Od środka na zewnątrz. Czasami podsypujemy mąkę, żeby wykrojone oczka nie przyklejały się do blatu. Do wykrawania najlepiej użyć szklanki...
"Sos sojowy do farszu zamiast maggi…? Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszony grzybów (podgrzybki) 3 duże cebule 3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 30 ml sosu sojowego Cukier Sól Pieprz czarny Olej Przygotowanie: Suszone grzyby zalej zimną wodą...
"Czy wiecie, że ciasto zaraz po zrobieniu powinno „odpocząć” przez godzinę w lodówce? Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie Składniki: 1 kg mąki typ 500 450 ml cieplej wody 1 łyżeczka drobnej soli Przygotowanie: Mąkę wysyp na stolnicę. W środku za pomocą miski zrób wgłębienie. Wsyp sól. Wlewaj powoli wodę...
"Barszcz czerwony ze świątecznym twistem…? Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie Składniki: 1 pęczek ładnej włoszczyzny 1 cebula 5 g suszonego podgrzybka lub borowika 2 główki czosnku 3 kg umytych buraków 300 ml zakwasu z buraków 2 kwaśne jabłka 3 liście laurowe 4 cm korzenia chrzanu Pieprz Majeranek suszony...
"Ruszamy z naszym nowym cyklem razem z marką Ambition! Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie Nasz pierwszy przepis to zakwas z buraków. Składniki: 2 kg buraków 3 cm korzenia chrzanu 3 ząbki czosnku 3 l wody 3 łyżki soli morskiej (ew. kamiennej niejodowanej) 3 liście laurowe 4 ziela angielskie Kromka chleba...
Dolny Śląsk urzeka malowniczymi krajobrazami i różnorodnością turystycznych miejsc. Kopalnie, jaskinie, historyczne zamki oraz malownicze góry. Warto poznać to miejsce „od kuchni”. I właśnie po to jesteśmy tu z marką Ambition. W ramach cyklu „Na szlaku regionalnych smaków” zaserwujemy Wam Śląskie Niebo.
Wracamy na szlak regionalnych smaków z marką Ambition. Tym razem odwiedzamy Dolny Śląsk, gdzie, jak mawia historia, jadano oszczędnie i rozważnie. W dzień powszedni królowała mąka i ziemniaki, a na niedzielnym stole prym wiodło mięso. Dziś razem z Arkadiuszem Wilamowskim pokażemy Wam przepis na kluski wrocławskie.
Jedni go kochają, inni unikają. Taki jest właśnie wigilijny karp! Największe obiekcje wzbudza jego silny zapach, określany jako "mulisty". Znamy kilka sposobów, by się go pozbyć. A nagrodą za włożony trud jest pyszne mięso tej ryby. W dzisiejszym odcinku, razem z Arkadiuszem Wilamowskim oraz marką Ambition, zaserwujemy Wam karpia w galarecie.
Bez jakiej potrawy nie wyobrażacie sobie wigilijnej kolacji? Założymy się, że większość z Was odpowiedziała po cichu: barszcz z uszkami. Jedni podają go w filiżankach do picia, inni w głębokich talerzach. Ten smak i aromat znane są w prawie każdym polskim domu. A samo lepienie uszek ze zwykłego gotowania przemienia się w rodzinne spotkanie. Nawet na planie poczuliśmy się jakoś tak… rodzinnie.
"Zjeść po krakowsku". Wiecie co to znaczy? Według jednych źródeł znaczy to tyle, co zjeść na cudzy koszt. Według innych – zjeść smacznie i do syta. Jedno jest pewne – kulinarna podróż po stolicy małopolski to spotkanie z bogactwem smaków. Mieliśmy niemały problem, żeby zdecydować co Wam zaserwować. Tyle tego jest. W poprzednim odcinku wybór padł na maczankę. Dzisiaj na salony wjedzie pieczona kaczka.
"I znów wracamy na szlak regionalnych smaków. Po wizycie na Górnym Śląsku, gdzie zdradziliśmy Wam przepis na kluski śląskie oraz roladę wołową, czas na kolejny region Polski – Małopolska. A skoro jesteśmy w Małopolsce, grzechem byłoby nie zjeść krakowskiej maczanki oraz kaczki po krakowsku. Dobrze, że jest z nami nasz szef kuchni - Arkadiusz Wilamowski. On umie w te kulinarne gierki.
Górny Śląsk – nasz pierwszy przystanek na kulinarnej mapie Polski. To tu zaczyna się nasza podróż z marką Ambition w ramach cyklu „Na szlaku regionalnych smaków”. W poprzednim odcinku wspólnie z Arkadiuszem Wilamowskim zdradziliśmy Wam przepis na kluski śląskie z sosem grzybowym. Do kompletu brakuje jeszcze rolady. Bierzemy się do roboty!
Zwarci, gotowi i głodni... nowych wyzwań rzecz jasna, wspólnie z marką Ambition – partnerem cyklu, wyruszamy w kulinarną podróż po różnych zakątkach Polski, by zdradzić Wam przepisy na tradycyjne, regionalne przysmaki. Wyprawę rozpoczynamy na Górnym Śląsku, który poza industrialnym krajobrazem kojarzy się również z pyszną tradycyjną kuchnią. Najpopularniejszym daniem kuchni śląskiej są oczywiście kluski oraz rolada mięsna z modrą kapustą. I to...