Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Porady

Porady - DAJAR

Zobacz wszystkie porady

Świąteczne porady: Jak zrobić sernik? Mokry i nie za słodki

2024-01-23

"Jak zrobić sernik? Mokry i nie za słodki. Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie Składniki: 750g sera mielonego 250 g mascarpone 35 g skrobi ziemniaczanej 180 g cukru pudru 1 laska wanilii skórka z cytryny 6 jajek 270 g śmietanki 36% Spód pod sernik: 200 g herbatników lub ciasteczek maślanych 75 g masła...

Świąteczne porady: Bezglutenowe sajgonki z kapustą i grzybami

2023-12-12

"To już ostatni odcinek naszego świątecznego cyklu z marką Ambition. Na koniec mamy dla Was specjalny tip, którym na pewno zaskoczycie Waszych świątecznych Gości - bezglutenowe sajgonki z kapustą i grzybami ! ;) Składniki: 600 g farszu z kapusty i grzybami 8 g płatków chilli 1 pęczek szczypiorku 50 ml sosu sojowego 1 opakowanie papieru ryżowego Sos : 1 pęczek kolendry 1 pęczek mięty 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek pietruszki 5 g płatków...

Świąteczne porady: Czy kompot z suszu musi mieć zapach dymu?

2023-12-08

"Czy kompot z suszu zawsze musi pachnieć dymem...? Oczywiście, że NIE! Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie Składniki: 1 op suszonych owoców na kompot 30 g hibiskusa 2 sztuki gwiazdek anyżowych 2 laski cynamonu 500 g mrożonych wiśni 2-3 sztuki cytryny 2-3 sztuki pomarańczy 1 kg jabłek 1 kg gruszek 1 kg śliwek 5...

Świąteczne porady: Kutia bez maku

2023-12-08

"Kutia na święta pasuje idealnie, ale czy każdy z Was lubi mak...? Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie Przed Wami kutia bez maku ! Składniki: - 200 g pszenicy do kutii lub kaszy pęczak - 60 g rodzynek - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - 100 g migdałów - 100 g orzechów laskowych - 100 g miodu (np...

Świąteczne porady: Panna Cotta z suszonymi owocami

2023-12-08

"Panna Cotta z suszonymi owocami na pewno mile zaskoczy Waszych Gości Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie Składniki: 1,25 litra śmietanki 36% 300 g cukru 1 laska wanilii 1 op mieszanki suszonych owoców 10 g żelatyny 200 g rodzynek (największych jakie uda się znaleźć) Herbata Earl Grey 2 torebki 5 g skrobia...

Świąteczne porady: Co zrobić, by karp nie miał zapachu mułu?

2023-12-07

"Co zrobić, by karp nie miał zapachu mułu? Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie Składniki: - Karp - Mleko 3,2% - 2 cebule - 2 cytryny - 30 ml sosu sojowego - 250 g bułki tartej - 150 g mąki pszennej - 3 jajka W dużej misce układamy naprzemiennie warstwę karpia i warstwę cebuli. Całość zalewamy tłustym mlekiem...

Świąteczne porady: Jak sprawnie pozbyć się ości, śluzu i łusek?

2023-12-06

"Jak sprawnie pozbyć się ości, śluzu i łusek? Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie! Składniki: - Karp - Sól - Cukier Przygotowanie Obsypujemy karpia solą i cukrem z dwóch stron. Odkładamy go na 10 minut. Za pomocą noża ściągamy łuski. Wystarczy kilka pewnych ruchów i karp jest gotowy do filetowania. Bez grama...

Świąteczne porady: Jak zrobić pierogi na święta?

2023-12-05

"Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie! Napiszcie nam w komentarzach jakie są Wasze domowe sposoby na lepienie pierogów Przygotowanie: Wałkujemy ciasto na stolnicy. Od środka na zewnątrz. Czasami podsypujemy mąkę, żeby wykrojone oczka nie przyklejały się do blatu. Do wykrawania najlepiej użyć szklanki...

Świąteczne porady: Jak zrobić farsz z kiszonej kapusty?

2023-12-04

"Sos sojowy do farszu zamiast maggi…? Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszony grzybów (podgrzybki) 3 duże cebule 3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 30 ml sosu sojowego Cukier Sól Pieprz czarny Olej Przygotowanie: Suszone grzyby zalej zimną wodą...

Świąteczne porady: Jak zrobić ciasto na uszka i pierogi?

2023-12-03

"Czy wiecie, że ciasto zaraz po zrobieniu powinno „odpocząć” przez godzinę w lodówce? Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie Składniki: 1 kg mąki typ 500 450 ml cieplej wody 1 łyżeczka drobnej soli Przygotowanie: Mąkę wysyp na stolnicę. W środku za pomocą miski zrób wgłębienie. Wsyp sól. Wlewaj powoli wodę...

Świąteczne porady: Jak zrobić barszcz czerwony?

2023-12-02

"Barszcz czerwony ze świątecznym twistem…? Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie Składniki: 1 pęczek ładnej włoszczyzny 1 cebula 5 g suszonego podgrzybka lub borowika 2 główki czosnku 3 kg umytych buraków 300 ml zakwasu z buraków 2 kwaśne jabłka 3 liście laurowe 4 cm korzenia chrzanu Pieprz Majeranek suszony...

Świąteczne porady: Jak zrobić zakwas z buraków?

2023-12-01

"Ruszamy z naszym nowym cyklem razem z marką Ambition! Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie Nasz pierwszy przepis to zakwas z buraków. Składniki: 2 kg buraków 3 cm korzenia chrzanu 3 ząbki czosnku 3 l wody 3 łyżki soli morskiej (ew. kamiennej niejodowanej) 3 liście laurowe 4 ziela angielskie Kromka chleba...

Śląskie niebo – sprawdzony przepis Arkadiusza Wilamowskiego – ambasadora marki Ambition

2022-08-18

Dolny Śląsk urzeka malowniczymi krajobrazami i różnorodnością turystycznych miejsc. Kopalnie, jaskinie, historyczne zamki oraz malownicze góry. Warto poznać to miejsce „od kuchni”. I właśnie po to jesteśmy tu z marką Ambition. W ramach cyklu „Na szlaku regionalnych smaków” zaserwujemy Wam Śląskie Niebo.

Kluski wrocławskie – sprawdzony przepis Arkadiusza Wilamowskiego – ambasadora marki Ambition

2022-08-18

Wracamy na szlak regionalnych smaków z marką Ambition. Tym razem odwiedzamy Dolny Śląsk, gdzie, jak mawia historia, jadano oszczędnie i rozważnie. W dzień powszedni królowała mąka i ziemniaki, a na niedzielnym stole prym wiodło mięso. Dziś razem z Arkadiuszem Wilamowskim pokażemy Wam przepis na kluski wrocławskie.

Karp w galarecie – sprawdzony przepis Arkadiusza Wilamowskiego – ambasadora marki Ambition

2021-12-10

Jedni go kochają, inni unikają. Taki jest właśnie wigilijny karp! Największe obiekcje wzbudza jego silny zapach, określany jako "mulisty". Znamy kilka sposobów, by się go pozbyć. A nagrodą za włożony trud jest pyszne mięso tej ryby. W dzisiejszym odcinku, razem z Arkadiuszem Wilamowskim oraz marką Ambition, zaserwujemy Wam karpia w galarecie.

Barszcz z uszkami – sprawdzony przepis Arkadiusza Wilamowskiego – ambasadora marki Ambition

2021-12-10

Bez jakiej potrawy nie wyobrażacie sobie wigilijnej kolacji? Założymy się, że większość z Was odpowiedziała po cichu: barszcz z uszkami. Jedni podają go w filiżankach do picia, inni w głębokich talerzach. Ten smak i aromat znane są w prawie każdym polskim domu. A samo lepienie uszek ze zwykłego gotowania przemienia się w rodzinne spotkanie. Nawet na planie poczuliśmy się jakoś tak… rodzinnie.

Kaczka po krakowsku – sprawdzony przepis Arkadiusza Wilamowskiego – ambasadora marki Ambition

2021-11-25

"Zjeść po krakowsku". Wiecie co to znaczy? Według jednych źródeł znaczy to tyle, co zjeść na cudzy koszt. Według innych – zjeść smacznie i do syta. Jedno jest pewne – kulinarna podróż po stolicy małopolski to spotkanie z bogactwem smaków. Mieliśmy niemały problem, żeby zdecydować co Wam zaserwować. Tyle tego jest. W poprzednim odcinku wybór padł na maczankę. Dzisiaj na salony wjedzie pieczona kaczka.

Maczanka krakowska – sprawdzony przepis Arkadiusza Wilamowskiego – ambasadora marki Ambition

2021-11-15

"I znów wracamy na szlak regionalnych smaków. Po wizycie na Górnym Śląsku, gdzie zdradziliśmy Wam przepis na kluski śląskie oraz roladę wołową, czas na kolejny region Polski – Małopolska. A skoro jesteśmy w Małopolsce, grzechem byłoby nie zjeść krakowskiej maczanki oraz kaczki po krakowsku. Dobrze, że jest z nami nasz szef kuchni - Arkadiusz Wilamowski. On umie w te kulinarne gierki.

Rolada śląska – sprawdzony przepis Arkadiusza Wilamowskiego – ambasadora marki Ambition

2021-10-13

Górny Śląsk – nasz pierwszy przystanek na kulinarnej mapie Polski. To tu zaczyna się nasza podróż z marką Ambition w ramach cyklu „Na szlaku regionalnych smaków”. W poprzednim odcinku wspólnie z Arkadiuszem Wilamowskim zdradziliśmy Wam przepis na kluski śląskie z sosem grzybowym. Do kompletu brakuje jeszcze rolady. Bierzemy się do roboty!

Kluski śląskie – sprawdzony przepis Arkadiusza Wilamowskiego – ambasadora marki Ambition

2021-10-05

Zwarci, gotowi i głodni... nowych wyzwań rzecz jasna, wspólnie z marką Ambition – partnerem cyklu, wyruszamy w kulinarną podróż po różnych zakątkach Polski, by zdradzić Wam przepisy na tradycyjne, regionalne przysmaki. Wyprawę rozpoczynamy na Górnym Śląsku, który poza industrialnym krajobrazem kojarzy się również z pyszną tradycyjną kuchnią. Najpopularniejszym daniem kuchni śląskiej są oczywiście kluski oraz rolada mięsna z modrą kapustą. I to...

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?