Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Blaty kuchenne – mycie, czyszczenie i inne sposoby pielęgnacji

15 05 2020

W zależności od rodzaju materiału, z którego powstaje blat, możemy się spodziewać jak będzie się zachowywać przy dużym obciążeniu, działaniu wilgoci czy tłuszczów. Od tego zależy również pielęgnacja blatów kuchennych.

Urządzając kuchnię, stajemy przed wyborem blatu. Oferta jest bardzo szeroka i oprócz różnorodności kolorów oraz faktur mamy też do dyspozycji różnorodne materiały. Warunkują one cenę, ale także trwałość oraz użyteczność, a to szczególnie ważne w przypadku tego wyposażenia kuchni – na blacie kroimy różnorodne produkty, stawiamy gorące garnki, ma on też stały kontakt z wodą i wilgocią. To sprawia, że trzeba o niego dbać. Dzisiaj pielęgnacja blatów kuchennych nie jest trudna – do każdego rodzaju mamy bowiem odpowiednie środki i rozwiązania sprzyjające zachowaniu tych powierzchni w dobrym stanie. 

Wśród szerokiej gamy środków czyszczących znajdziemy gotowe produkty przystosowane do pielęgnacji blatów z różnych materiałów (fot. pixabay.com)

Pielęgnacja blatów kuchennych z drewna

Zarówno osoby gotujące, jak i podziwiające kuchnię jedynie z dystansu docenią drewniany blat. Wprowadza on przytulną atmosferę, a jego ciepła w dotyku powierzchnia i przyjazna faktura niezwykle ozdabia pomieszczenie. Niestety jest to materiał stosunkowo miękki, nieodporny na długotrwałe zamoczenie oraz detergenty. Do kuchni stosuje się płyty z drewna klejonego. Dzięki tego typu obróbce blat nie jest narażony na deformację pod wpływem wilgoci. Nie rozsycha się, nie pęka, nie pęcznieje. Trwały będzie jedynie odpowiednio zabezpieczony blat. Lakierowany będzie łatwy w pielęgnacji – można go czyścić wilgotną, miękką szmatką – jednak tylko na początku użytkowania. Później lakier będzie się łuszczył i pękał. Dlatego lepiej jest drewno zaolejować. Należy zastosować olej do drewna, który został dopuszczony do kontaktu z żywnością i wyprodukowany na bazie naturalnych surowców – olejów i wosków roślinnych. Olej wnika w głąb drewna, dzięki czemu tak wykończone drewno będzie oddychać, jest też odporne na ścieranie. Ewentualne przebarwienia i zabrudzenia usuniemy delikatnie drobnoziarnistym papierem ściernym, a kolejne warstwy oleju (konserwację należy przeprowadzać regularnie), będą tworzyły coraz silniejszą warstwę ochronną.

Pielęgnacja laminowanych blatów kuchennych

Najchętniej wybierane, nie tylko ze względu na cenę, są blaty wykonane z płyt drewnopochodnych, których warstwa wierzchnia jest laminowana. Nowoczesna technologia produkcji tego rodzaju blatów pozwala na uzyskanie bardzo dużej odporności, która w kuchni jest niezwykle pożądana. Do nowoczesnych i najwygodniejszych w pielęgnacji można zaliczyć blaty wykonane z płyty MDF z krawędziami wykończonymi płytą HDF. Wyjątkowo polecane są też blaty pokryte laminatem HPL, którego wielowarstwowa powłoka jest znacznie bardziej odporna na wodę, tłuszcze, chemikalia, trwałe przebarwienia i ścieranie. Należy uważać podczas ich pielęgnacji, zwłaszcza gdy krawędzie nie są obłe, lecz mają przyklejone boczne laminaty. Wilgoć dostająca się w szczeliny może spowodować odspojenie się pasów okleiny. Ich gładka powierzchnia odporna jest na działanie detergentów. Bez trudu domyjemy każde zabrudzenie stosując powszechnie stosowane środki czystości, np. popularne detergenty, pod żadnym pozorem nie stosujemy rozpuszczalników. Niezależnie od budowy tego rodzaju blatów, do ich pielęgnacji należy stosować miękkie ściereczki i gąbki. Pamiętajmy też, by po usunięciu zabrudzeń powierzchnię blatu zawsze wytrzeć do sucha. Blatów laminowanych nie należy nabłyszczać – laminat to powierzchnia wykończona, już na etapie jej wyboru może być matowa lub błyszcząca.

Blat laminowany najlepiej myć łagodnymi środkami i miękką szmatką (fot. pixabay.com)

Pielęgnacja blatów kuchennych z kamienia

Do wyboru mamy blaty wykonane z naturalnego kamienia lub różnorodnych konglomeratów. Do najbardziej odpornych zaliczyć można płyty granitowe. Bez trudu zmyjemy zanieczyszczenia wodą z dodatkami detergentów. Oczywiście do pielęgnacji blatów kamiennych można też wykorzystać specjalistyczne środki czyszczące. Ich użycie daje nam gwarancję, że nie zmatowimy ani nie uszkodzimy w inny sposób kamiennej powierzchni. Blaty z kamieni o większej porowatości, a tym samym nasiąkliwości, np. marmuru, mogą ulegać głębokim przebarwieniom – wylany sok czy nawet herbata mogą wnikać głęboko w jego strukturę. Dlatego wymagają impregnacji specjalnymi preparatami. Należy sięgać po impregnaty dopuszczone do kontaktu z żywnością. Zapobiegają one zaplamieniom z soków czy zatłuszczeniom. Przed wyborem impregnatu sprawdźmy również, czy nie zmienia on barwy kamienia. Bardzo efektowne kamienie porowate, takie jak choćby trawertyn, mają na tyle głębokie zagłębienia w swej powierzchni, że przed impregnacją należy je zabezpieczyć żywicą epoksydową do kamienia.

Czyszczenie blatu z konglomeratu wymaga większej uwagi, niż pielęgnacja jego odpowiednika powstałego z surowca litego. Nie będzie tak odporny na szorowanie i działanie detergentów. Myjemy go miękką wilgotną szmatką, gdyż łatwo ulega zarysowaniu, ściera się i traci połysk.

zdjęcie otwierające: Deante

Czy artykuł był przydatny?

Dziękujemy. Podziel się swoją opinią.

Czy możesz zaznaczyć kim jesteś?

Dziękujemy za Twoją opinię.

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?