Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Porządek gwarantowany

01 12 2021

W naszych kuchniach i spiżarniach nie brakuje elementów wyposażenia czy żywności, których przechowywanie w sposób uporządkowany bywa trudne. Z tym zadaniem poradzimy sobie bez problemów, wykorzystując różnorodne udogodnienia.

W kuchni ze względu na jej charakter porządek i czystość mają duże znaczenie. Utrzymanie w niej ładu w znacznym stopniu ułatwi, a także uprzyjemni przyrządzanie i spożywanie posiłków. Jest też istotne ze względu na higienę, a nawet bezpieczeństwo jej użytkowników. A przecież nawet największym pedantom zdarza się bałagan w kuchni – szczególnie nietrudno o niego w czasie przyrządzania potraw świątecznych czy uroczystego obiadu. Po rozpakowaniu plastikowej lub papierowej torebki nie tylko na blacie, ale także w szafkach można znaleźć ślady wielu produktów. Równie kłopotliwe bywa przechowywanie suszonych owoców czy grzybów – w nieodpowiednich warunkach nie tylko „brudzą” półki, ale też szybciej się psują. Korzystniej będzie, jeśli umieścimy je w odpowiednich pojemnikach. Porządkowi na kuchennych półkach służy jeszcze więcej wygodnych rozwiązań. Są mało kosztowne, a znakomicie usprawniają organizację kuchennego życia.

POJEMNIKI NA WSZYSTKO

Korzystanie z pojemników to nie tylko dobry sposób na uniknięcie nieporządku. Dzięki nim przedłużymy świeżość rozpakowanych produktów. W szczelnie zamkniętych ich smak i zapach pozostają dłużej właściwy. Nie ma też ryzyka, że w żywności zagnieżdżą się mole lub inne szkodniki. Wybierając pojemniki do przechowywania domowych zapasów, sięgajmy tylko po produkty przeznaczone do kontaktu z żywnością. W tym przypadku uroda musi iść w parze z bezpieczeństwem. Szczegółowe informacje zazwyczaj określa ich producent. Przed zakupem pojemników warto przejrzeć nasze zapasy żywności, co pozwoli nam określić liczbę koniecznych naczyń oraz ich wielkość. Warto kupować je w wieloelementowych zestawach o zróżnicowanej wielkości. Komplet może się składać z pojemników przeznaczonych do przechowywania cukru, kawy, herbaty oraz uzupełniającego je chlebaka. Tak skomponowane akcesoria nie tylko ułatwiają przechowywanie, ale także utrzymanie porządku, a w przypadku wyeksponowanych pojemników również harmonię aranżacji.

POPULARNY PLASTIK

Do najczęściej stosowanych należą pojemniki wykonane z tworzywa sztucznego, np. szczególnie odpornego na uszkodzenia mechaniczne czy skrajne temperatury polipropylenu. Jego zaletą jest też szczególnie wysoka ochrona przed wilgocią. Pojemniki plastikowe wykonuje się także z poliwęglanu lub mieszanek innych tworzyw. Niezależnie od składu, wszystkie pojemniki są lekkie, mają wiele kształtów i różnorodną wielkość, są dostosowane do przechowywania bardzo rozmaitych produktów, poczynając od przypraw przez ryż czy bułkę tartą po makarony. Dzięki nim zapanuje również porządek w lodówce – bez problemu znajdziemy odpowiednie do przechowywania wędlin, dań obiadowych, a nawet jajek. Owoce, np. cytryny, można przechowywać w pudełkach kształcie owocu, co sprzyja zachowaniu ich świeżości i aromatu. Ciekawym rozwiązaniem są też pojemniki zaprojektowane specjalnie z myślą o kawie. Dzięki zastosowaniu próżni przechowywany w nich produkt nie straci swoich walorów zapachowych i smakowych. Gwarancje bezpiecznego zastosowania potwierdzi oznaczenie międzynarodowym symbolem, np. widelca i pucharu (kieliszka). Pojemniki nie powinny zawierać szkodliwego bisfenolu A, czyli BPA, ponieważ naczyń z ich zawartością nie można używać w kuchence mikrofalowej, a także długo przechowywać przetworzonej żywności w lodówce, dlatego wybierajmy pojemniki oznaczone symbolem BPA free. Na pojemniku może się też znajdować symbol określający zakres temperatur, w jakich może być stosowany. Dla zwolenników ekologii ważną informacją jest wstęga Mobinusa w postaci trójkąta złożonego z 3 strzałek, dzięki niej wiemy, że produkt nadaje się do recyklingu. Wybierając naczynie, zwróćmy uwagę na szczelność pokrywki. W kuchni docenimy pojemniki z antypoślizgową powierzchnią, co gwarantuje pewny chwyt, nawet gdy sięgniemy po nie mokrą dłonią.

Pojemniki plastikowe niekiedy bywają trudne do wyczyszczenia. Chłoną także zapachy, które mogą się utrzymywać nawet po starannym umyciu. 

UNIWERSALNE SZKŁO

Przechowywanie żywności w szklanych pojemnikach to sposób sprawdzony przez pokolenia. Ich używanie jest z pewnością bezpieczne dla naszego zdrowia, ponieważ szkło to tworzywo naturalne, nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością oraz nie wytwarza żadnych szkodliwych związków. Szklane opakowania nie przyjmują też zapachów przechowywanych w nich artykułów. Trzymane w nich produkty spożywcze zachowują dłużej świeżość, smak i zapach. Wyposażone w zakrętki można bardzo szczelnie zamknąć, pod warunkiem, że pokrywka będzie szczelna, a najlepiej wyposażona w uszczelkę. Są więc idealne choćby do przypraw, a także grzybów czy suszonych owoców. Schowane do nich płatki śniadaniowe czy grzanki będą zawsze chrupiące. Atutem szklanych pojemników jest również ich różnorodność. Bez problemu możemy wyposażyć kuchnię zarówno w niewielkie słoiczki na przyprawy, jak i duże pojemniki na spaghetti.

W szkle można przechowywać jedzenie nie tylko na kuchennych półkach, ale też w lodówce, a nawet zamrażarce. Do tych funkcji są dostosowane szklane pudełka ze szczelnymi pokrywkami. Duże możliwości otwierają naczynia ze szkła żaroodpornego – przechowywane w nich jedzenie można podgrzewać lub przyrządzać bez konieczności zmiany naczynia. Wiele szklanych pojemników ma również atrakcyjny design, co sprawia, że chętnie je eksponujemy na otwartych półkach. Ozdobą kuchni mogą być pojemniki szklane z rysunkiem koronki.

CERAMIKA KU OZDOBIE

Jeśli zależy nam na tym, by pojemniki z żywnością stały się dekoracją kuchni, sięgnijmy po ceramikę. Design tego rodzaju pojemników kojarzy nam się przede wszystkim z ciepłą kuchnią rustykalną. To często okrągłe lub prostokątne pudełka z ozdobnymi wzorami lub napisami. Neutralne są w odcieniach bieli z drewnianymi wieczkami, chociaż wiele modeli ma też pokrywki ceramiczne. Naczynia tego rodzaju są bezpieczne dla naszego zdrowia, ponieważ ceramika nie wchodzi w reakcje z przechowywaną w niej żywnością. Sprawdzą się w kuchni alergika. Warto w nich trzymać produkty sypkie. To propozycja głównie do przechowywania suchej żywności oraz przypraw, szczególnie tych, które zawsze powinny być na wyciągnięcie ręki, takich jak sól czy cukier, a także kawa oraz herbata. Pamiętajmy jednak, że ceramika jest dość ciężka, najlepiej więc wykorzystywać ją do żywności przechowywanej w niewielkich ilościach lub lekkiej. Minusem ceramiki jest jej kruchość, pojemnik z tego surowca łatwo obić lub stłuc. Wyroby ceramiczne dobrze reagują na niskie temperatury, można w nich przechowywać żywność w lodówce. Wiele z nich sprawdza się też podczas podgrzewania jedzenia w kuchence mikrofalowej i piekarniku. Klimatu dodadzą wnętrzu stare pojemniki ceramiczne – nawet w nowoczesnej kuchni warto wyeksponować rodzinne pamiątki, łatwo także je znajdziemy na pchlich targach i w internecie.  

FUNKCJONALNY METAL

Jeśli zależy nam na jak najdłuższym zachowaniu aromatu oraz gwarancji całkowitego odcięcia żywności od wilgoci, wybierzmy pojemniki metalowe. To idealny wybór, by zachować świeżość domowych ciasteczek, orzechów, chrupek, płatków śniadaniowych czy cieszyć się zapachem kawy, ziół i herbaty. Metalowe puszki będą też dobre do przechowywania mąki, ryżu, a  także kasz. Oprócz szczelności atutem metalowych pojemników jest ich lekkość oraz duża trwałość – nie są narażone na zbicie. Pojemniki tego rodzaju mogą być duże, nawet o pojemności 1,5-2 l, dzięki czemu zmieści się w nich całe opakowanie mąki, cukru lub paczka płatków. Mała waga puszek sprawi, że gdy będą potrzebne, sięgniemy po nie bez wysiłku. Nie należy ich jednak wykorzystywać do przechowywania świeżych owoców, kiszonek czy zup, ponieważ wchodzą w reakcję z kwasem, tworząc nieprzyswajalne dla naszego organizmu związki. Nowoczesne pojemniki metalowe mają otwory zapewniające dopływ powietrza – z powodzeniem można więc w nich przechowywać również warzywa.

Do zalet pojemników metalowych należy ich bogate wzornictwo. Sięgając po nowe produkty, bez problemu dobierzemy odpowiednie do kuchni rustykalnej, industrialnej czy loftowej.

Wiele produktów jest sprzedawanych w efektownych metalowych opakowaniach – pudełka po wykorzystanych już produktach np. herbacie, ciasteczkach czy kawie można wykorzystać do innych celów.  Stare metalowe puszki nadadzą kuchni charakter vintage.

Artykuł pochodzi z magazynu M jak Mrówka

Czy artykuł był przydatny?

Dziękujemy. Podziel się swoją opinią.

Czy możesz zaznaczyć kim jesteś?

Dziękujemy za Twoją opinię.

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?