Nasza strona korzysta z plików cookie
Serwis w celach prawidłowego funkcjonowania, statystycznych i reklamowych korzysta z plików cookie. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w polityce prywatności.

Znajdź sklep w swojej lokalizacji

lub

Domowa biała kiełbasa — musisz poznać ten smak!

04
03 2021

Wachlarz smaków zarezerwowanych w polskiej tradycji na kuchnię wielkanocną to nie tylko jajka, żur, pachnąca rzeżucha zerwana prosto z waty i chrzan. To także królowa wielkanocnego stołu — biała kiełbasa. Przepraszamy wegetarian, ale to właśnie jej poświęcimy dziś dłuższą chwilę, bowiem prócz znanej nam wszystkim białej kiełbasy ze sklepowej lady, warto poznać wprost rozpływającą się w ustach jej domową wersję.

Domowe wędliny

"...bo domowe jest lepsze" to hasło, którym staramy się rozpalić w naszych klientach ciekawość i miłość do domowych wyrobów. Święta — spędzane z najbliższymi, czyli wszystkimi, na których najbardziej nam zależy, są szczególnie dobrą okazją, by przygotować pyszne dania samemu, we własnej kuchni i by były one jeszcze smaczniejsze, a co najważniejsze zdrowsze! To właśnie o zdrowie bowiem musimy obecnie dbać najbardziej. Produkty spożywcze przygotowywane samemu nie tylko sprawią nam większą satysfakcję, ale także pomogą w decydowaniu o tym, jakie składniki trafią na nasz stół. Świadomość jakości spożywanego jedzenia rośnie — co bardzo nas cieszy, bo to właśnie produkty, które lądują na naszych talerzach, są odpowiedzialne w większości za nasze zdrowie. Białą kiełbasę łatwo jest kupić w sklepie, jeszcze łatwiej jednak zrobić ją w domu, z dobrego mięsa, wyrazistych przypraw i wysokiej jakości jelita — bez antybiotyków, polepszaczy smaku i konserwantów. To, czego nie może zabraknąć w prawdziwej, polskiej białej kiełbasie, to majeranek. W przypadku przypraw możesz skorzystać ze sprawdzonej, gotowej mieszanki do białej kiełbasy Specjał babci Emilii.

Przepis na sukces 

Zmielone i odpowiednie przyprawione mięso to już połowa sukcesu w wyrobie własnej domowej wędliny — teraz czas na wypełnienie jelit i uformowanie kiełbasek, które później należy poddać parzeniu. Najlepiej wykonać to za pomocą nadziewarki do kiełbas. Jeśli jednak lubisz odejść od tradycji, domową parzoną białą kiełbasę możesz również ugrillować lub uwędzić. To świetny pretekst do wyjścia z domu. Jeśli posiadasz ogródek, koniecznie zastanów się nad zakupem wędzarni, w której prócz kiełbas przygotujesz również pyszne ryby i sery. Jeśli nie — mamy dla Ciebie jeszcze jedną propozycję — przygotowanie domowej kiełbasy w szynkowarze .

Najlepsze szynkowary? Tylko BROWIN!

Przy pomocy tego niewielkiego urządzenia będziesz w stanie przygotować od 0,8 do nawet prawie 3 kg delikatnej "białej bohaterki". Ten oryginalny i pyszny wyrób nie będzie wymagał od Ciebie nadziewania farszu w jelita — baton z białej kiełbasy będziesz mógł zaś zarówno pokroić w mniejsze kawałki i podać z żurkiem, jak i podać na kanapkach z odrobiną chrzanu. Nie bój się eksperymentować, zwłaszcza że Święta to odpowiedni czas na podjęcie kulinarnych działań w domowym zaciszu. Z pewnością domownicy z chęcią pomogą Ci odkryć prawdziwe smaki, polskiej kuchni. Tutaj wszystkie chwyty dozwolone — zwłaszcza te, które na finiszu zagwarantują Ci nowe smaki, nieznane dotąd przepisy i prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Wybór należy do Ciebie! Browin dostarczy Ci inspiracji, a przede wszystkim niezbędnego do przygotowywania domowych specjałów asortymentu — od jelit, nastrzykiwarek i przypraw, przez nadziewarki, aż po grille, wędzarnie i szynkowary. Jesteśmy pewni, że u nas znajdziecie wszystkie przydatne produkty, dlatego też zapraszamy do naszego sklepu. 

Czy artykuł był przydatny?

Dziękujemy. Podziel się swoją opinią.

Czy możesz zaznaczyć kim jesteś?

Dziękujemy za Twoją opinię.

 
Artykuł powstał przy współpracy Browin Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.k. Browin Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.k.