Jesienią spędzamy dużo czasu w domu. Warto ten czas kreatywnie spędzić i korzystając z sezonowych owoców oraz warzyw przyrządzić pożywne zupy kremy. Są nie tylko smaczne, ale również doskonale rozgrzeją.
Hebe to zimozielona roślina, która nazwę zawdzięcza greckiej bogini młodości. Może być uprawiana w doniczkach, ale istnieją również odmiany wręcz idealne do ogrodu. Jakimi warto się zainteresować? Jak uprawiać i pielęgnować hebe?
Na tarasach i balkonach rośliny uprawiamy w doniczkach. Aby przetrwały do następnego sezonu, warto ochronić je przed mrozem, jeśli mają zostać pozostawione na dworze. I nie chodzi tu tylko o okrycie ich agrowłókniną, ale o odpowiednie i zabezpieczenie pojemników.
Drzewa i krzewy liściaste najłatwiej rozmnażać przez sadzonki zdrewniałe. Chociaż więcej czasu potrzebują na ukorzenienie się niż sadzonki zielone i półzdrewniałe, to są znacznie bardziej odporne na utratę wody. Jakie rośliny można rozmnażać w ten sposób? Jak i kiedy pobierać sadzonki zdrewniałe?
Listopad to już ostatni miesiąc przed zimą. I chociaż szare, chłodne oraz krótkie dni nie zachęcają do prac w warzywniku, to musimy zadbać o niego i przygotować go na ekstremalne warunki pogodowe. To także dobry moment na zbiór, a nawet siew niektórych warzyw.
Coraz częściej słyszy się, że dziki chodzą ulicami miast. Zaglądają również do naszych ogrodów. Taka wizyta zazwyczaj kończy się zniszczeniem rabat i trawnika, rozrzuconym kompostem czy przewróconym śmietnikiem. Jak temu zaradzić? Co zrobić, aby dziki nie niszczyły działki?
Hortensje – ogrodowe, piłkowane, dębolistne czy kosmate – zawiązują pąki już latem, ale kwitną w następnym roku. Co zrobić, aby pąki nie przemarzły, a kwiaty zachwycały w następnym sezonie?
Astry jesienne, popularnie zwane marcinkami, doceniane są przede wszystkim za to, że kwitną aż do późnej jesieni, chociaż oczywiście ich naturalny, sielski urok ma również w tym swój udział. Ponadto są łatwe w uprawie.
Storczyki to bardzo popularne kwiaty w naszych domach. Nic dziwnego, ponieważ pięknie kwitną, a ich pielęgnacja nie jest zbyt wymagająca. Jeśli chcemy powiększyć kolekcję tych roślin, zazwyczaj kupujemy nowy okaz. A może warto samemu rozmnożyć storczyki? Podpowiadamy jak to zrobić.
Aby rośliny przetrwały zimę, musimy je zabezpieczyć przed niskimi temperaturami. Jednym ze sposobów jest usypanie koczyków wokół roślin. Kiedy przeprowadzamy tę pracę? Z czego wykonać kopczyki?
Pogodna i bezwietrzna jesień, popularnie określana mianem polskiej złotej jesieni maluje piękne barwne pejzaże, także w naszym ogrodzie. Abyśmy mogli cieszyć się feerią kolorów przebarwiających się liści, warto sadzić krzewy, które mają właśnie tę cechę – są szczególnie kolorowe jesienią.
Kiszenie warzyw czy owoców to bardzo stara i tradycyjna metoda konserwacji oraz przechowywania zbiorów. Wypełniona jesienią kiszonymi ogórkami, pomidorami, burakami i kiszoną kapustą spiżarnia zapewni urozmaicenie zimowej kuchni. Warto jednak wiedzieć, że ten rodzaj przetworów stosowanych w diecie to również doskonały stymulator naszej odporności i dobrego samopoczucia.
Pelargonie to popularne rośliny rabatowe i balkonowe, którymi kwiatami możemy cieszyć się od wiosny do jesieni. Niestety nie są mrozoodporne, więc nie przezimują na dworze. Aby w kolejnym sezonie zakwitły musimy je odpowiednie zabezpieczyć na zimę? Jak to zrobić?
Palenie liści i gałęzi kiedyś w było standardem. Dzisiaj jest to zabronione, a za tę czynność grozi nam mandat. Ale nie tylko dlatego lepiej zaprzestać palenia resztek roślinnych – powinniśmy to zrobić w trosce o środowisko. Jednak co zrobić z odpadkami porażonymi chorobami i szkodnikami?
Skrzące się firanki pajęczyn na ogołoconych już często o tej porze roku gałęziach krzewów i drzew, stanowią piękną dekorację w ogrodzie. Misternie utkana pajęczyna, na której perlą się krople rosy lub wczesnojesienny szron budzi zwykle nasz zachwyt. Nie dotyczy to jednak jej gospodarza – pająka.
To jedna z urokliwszych odmian traw, które stale goszczą w naszych ogrodach i cieszą się niesłabnącą popularnością. Rozplenica utrzyma swój walor dekoracyjny, nawet kiedy pokryje ją szron czy pierwszy śnieg. Kępiasty pokrój i kosmate, dekoracyjne kłosy to całoroczne atuty tej trawy ozdobnej.
Coraz więcej mówi się o świadomym odżywianiu, a przy tym o świadomym gotowaniu i w ślad za tym również o świadomym oszczędzaniu. Zero waste w kuchni to sposób na połączenie tych trzech rzeczy. Wykorzystując to, co traktowaliśmy dotąd jako warzywne odpadki, możemy zrewolucjonizować naszą kuchnię, czerpać satysfakcję, a także ograniczyć wydatki na produkty spożywcze.
Związek Szkółkarzy Polskich we współpracy z Agencją Promocji Zieleni co roku organizuje Konkurs Roślin Nowości. W tym roku zgłoszono 24 taksony, których do drugiego etapu zakwalifikowano 20 nowości. Jury przyznało 6 medali i 5 wyróżnień. Przedstawiamy laureatów. Może pojawią się również w twoim ogrodzie.
Jesienią opadających liści mamy nadmiar, zastanawiamy się więc, co z nimi zrobić. Zamiast wyrzucać, przekształćmy je w ziemię liściową. Nie jest to trudne zadanie, chociaż wymaga czasu. Jednak warto, ponieważ kompost z liści możemy wykorzystać w ogrodzie do wielu celów.
Jeśli chcemy, aby cebulki kwiatowe zakwitły nam na wiosnę, powinniśmy posadzić je właśnie jesienią. Pracę tę wykonujemy od początku września do pierwszych przymrozków. Ale co zrobić, jak o tym zapomnieliśmy? Czy cebulki kwiatowe się przeterminują?