Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Porady

Zielone pomidory – jak je wykorzystać

Z ogrodu do kuchni, wrzesień

Co zrobić z zielonymi pomidorami, które nie zdążyły dojrzeć na krzakach? Nie musimy ich wyrzucać. Są sposoby na to, aby się zaczerwieniły. Możemy również wykorzystać zielone pomidory do różnych przetworów czy potraw.

Domowa uprawa boczniaków dla każdego!

Z ogrodu do kuchni, wrzesień

Jesienny wysyp grzybów jeszcze przed nami. Czy będą dobre zbiory po letnich upałach i suszy? Nie wiadomo. Dla smakoszy grzybów mamy jednak dobre rozwiązanie – własną, domową uprawę. Boczniak ostrygowy nadaje się do tego idealnie.

Kalarepa na grządce, kalarepa na talerzu

Z ogrodu do kuchni, wrzesień

W zdrowej diecie nie powinno jej zabraknąć, a uprawa we własnym ogrodzie wcale nie jest trudna. Zaprośmy kalarepę do przydomowego warzywnika, a z niego wprost do kuchni.

Warzywne pesto i humus, w sam raz na koniec lata

Z ogrodu do kuchni, wrzesień

Dodatek do pieczywa, do pieczonych i grillowanych warzyw, makaronów i kasz. Warzywne pasty w postaci popularnych pesto i humusów warto mieć w lodówce.

Suszone pomidory, aromat i smak na dłużej

Z ogrodu do kuchni, wrzesień

Cieszą się dużą popularnością w kuchni, ponieważ mogą być bazą do wielu smacznych dań zarówno zimnych, jak i ciepłych. Zachowują też intensywny smak, bowiem pomidory suszone przygotowuje się z tych późno letnich, najbardziej mięsistych i smacznych.

Orzech laskowy – przysmak nie tylko dla wiewiórek

Z ogrodu do kuchni, wrzesień

Owoc leszczyny – orzech laskowy, to chyba najbardziej wytrawny z rodzimych orzechów. Jego wielkość i wyjątkowy smak sprawiają, że jest ceniony zarówno jako przekąska, jak i element podkreślający wyborny smak wykwintnej potrawy.

Rumiane wrześniowe jabłuszka

Z ogrodu do kuchni, wrzesień

Jabłka. Te prosto z drzewa smakują wyjątkowo! Warto korzystać właśnie teraz z bogactwa ich odmian, bo we wrześniu niepokonanie królują w sadach i ogrodach uprawnych. Chrupmy te twarde i soczyste, przerabiajmy na kompoty te słodkie i miękkie, prażmy na szarlotki te wyjątkowo kwaśne.

Cieszmy się smakiem leśnych grzybów

Z ogrodu do kuchni, wrzesień

Nieważne, czy z własnej uprawy, czy nazbierane na leśnym spacerze lub też kupione na bazarze, grzyby są wdzięcznym produktem kulinarnym. Są łatwe w obróbce, nie wymagają długich zabiegów, są niezwykle aromatyczne, a przy tym zupełnie nietuczące.

Dekoracje z owoców i warzyw – wycinamy wzorzyste formy

Z ogrodu do kuchni, wrzesień

Dekoracyjne wycinanie owoców, wykrawanie kwiatowych, koronkowych form i tworzenie z nich naturalnych dekoracji na stołach przywędrowało do nas ze wschodu z Chin i Tajlandii. To tam właśnie prześcigają się w pomysłowości mistrzowie sztuki wycinania orientalnych, nawiązujących do natury, niezwykle bogatych wzorów. Sztukę dekoracyjnego rzeźbienia w owocach i warzywach określa się mianem carvingu.

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?