Co zrobić z zielonymi pomidorami, które nie zdążyły dojrzeć na krzakach? Nie musimy ich wyrzucać. Są sposoby na to, aby się zaczerwieniły. Możemy również wykorzystać zielone pomidory do różnych przetworów czy potraw.
Jesienny wysyp grzybów jeszcze przed nami. Czy będą dobre zbiory po letnich upałach i suszy? Nie wiadomo. Dla smakoszy grzybów mamy jednak dobre rozwiązanie – własną, domową uprawę. Boczniak ostrygowy nadaje się do tego idealnie.
W zdrowej diecie nie powinno jej zabraknąć, a uprawa we własnym ogrodzie wcale nie jest trudna. Zaprośmy kalarepę do przydomowego warzywnika, a z niego wprost do kuchni.
Dodatek do pieczywa, do pieczonych i grillowanych warzyw, makaronów i kasz. Warzywne pasty w postaci popularnych pesto i humusów warto mieć w lodówce.
Cieszą się dużą popularnością w kuchni, ponieważ mogą być bazą do wielu smacznych dań zarówno zimnych, jak i ciepłych. Zachowują też intensywny smak, bowiem pomidory suszone przygotowuje się z tych późno letnich, najbardziej mięsistych i smacznych.
Owoc leszczyny – orzech laskowy, to chyba najbardziej wytrawny z rodzimych orzechów. Jego wielkość i wyjątkowy smak sprawiają, że jest ceniony zarówno jako przekąska, jak i element podkreślający wyborny smak wykwintnej potrawy.
Jabłka. Te prosto z drzewa smakują wyjątkowo! Warto korzystać właśnie teraz z bogactwa ich odmian, bo we wrześniu niepokonanie królują w sadach i ogrodach uprawnych. Chrupmy te twarde i soczyste, przerabiajmy na kompoty te słodkie i miękkie, prażmy na szarlotki te wyjątkowo kwaśne.
Nieważne, czy z własnej uprawy, czy nazbierane na leśnym spacerze lub też kupione na bazarze, grzyby są wdzięcznym produktem kulinarnym. Są łatwe w obróbce, nie wymagają długich zabiegów, są niezwykle aromatyczne, a przy tym zupełnie nietuczące.
Dekoracyjne wycinanie owoców, wykrawanie kwiatowych, koronkowych form i tworzenie z nich naturalnych dekoracji na stołach przywędrowało do nas ze wschodu z Chin i Tajlandii. To tam właśnie prześcigają się w pomysłowości mistrzowie sztuki wycinania orientalnych, nawiązujących do natury, niezwykle bogatych wzorów. Sztukę dekoracyjnego rzeźbienia w owocach i warzywach określa się mianem carvingu.