Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Porady

Jesienne warzywa i owoce na odporność

Z ogrodu do kuchni, październik

Jesień to pora roku, w której bardzo często towarzyszą przeziębienia i grypy. Aby nie poddać się chorobie, warto wzmocnić swój organizm. Jedną z najlepszych naturalnych metod jest wprowadzenie do diety warzyw i owoców. Co o tej porze roku doda nam sił?

Jesień bogata w żołędzie

Z ogrodu do kuchni, październik

Okazuje się, że żołędzie mają w Polsce tradycję kulinarną. Owoce dębu bogate w wiele wartości odżywczych używane były jako składnik mąki, dodatek do wielu potraw, bazę naparów. Odpowiednio przygotowane i poddane stosownej obróbce dębowe żołędzie mogą wzbogacić nasze kulinarne przedsięwzięcia.

Czas na czosnek

Z ogrodu do kuchni, październik

Rozpoczyna się okres jesiennych infekcji. Nasza odporność wystawiona jest właśnie teraz na próbę. W dobie pandemii szczególnie powinniśmy dbać o dietę podnoszącą naszą dobrą kondycję. Czosnek będzie niezastąpionym sprzymierzeńcem właśnie na ten trudny czas.

Przechowujemy wino domowe

Z ogrodu do kuchni, październik

Domowi winiarze cenią sobie własne produkty i prześcigają się często we wzbogacaniu i dopracowywaniu receptur, tak by miało ten niepowtarzalny smak oraz piękny klarowny kolor. O jakości wina decyduje jednak często jego prawidłowe przechowywanie.

Gruszki o smaku jesieni

Z ogrodu do kuchni, październik

Słodkie i pachnące gruszki to zaraz po jabłkach, najpopularniejsze dary jesieni z polskich sadów. Ich wspaniały smak i aromat sprawiają, że są apetycznym dodatkiem zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Gruszki są przy tym zdrowe i polecane w korzystnej dla organizmu diecie.

Addio pomidory – ostatnie słoneczka jesieni

Z ogrodu do kuchni, październik

Październik to czas, kiedy w ogrodzie zaczyna się powoli martwy sezon. Ostatnim zbiorom warzyw towarzyszą porządki, ogród powoli pustoszeje. Najbardziej żal nam tych warzyw i owoców, których piękne dojrzewanie i smak zależał od słońca. Do nich należą pomidory.

Przetwory z jesiennych korali

Z ogrodu do kuchni, październik

Dekoracyjne jesienne korale na krzewach i drzewach to nie tylko przysmak dla ptaków. Wiele z tych owoców ma wyjątkowo cenne składniki, sprzyjające naszej odporności w okresie jesienno-zimowym. Przyjrzyjmy się, co warto z ogrodu przynieść wprost do kuchni, a o co jeszcze dosadzić, aby w przyszłym sezonie móc cieszyć się kulinarnymi właściwościami drobnych, efektownych owoców.

Śliwki węgierki do ciasta i na knedle

Z ogrodu do kuchni, październik

Węgierki dojrzewają od połowy września do końca października. Miodowy smak i mocny aromat sprawia, że to ulubiona odmiana domowych gospodyń. Śliwki węgierki nadają się szczególnie na słodkie uczty dla podniebienia.

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?