Jesień to pora roku, w której bardzo często towarzyszą przeziębienia i grypy. Aby nie poddać się chorobie, warto wzmocnić swój organizm. Jedną z najlepszych naturalnych metod jest wprowadzenie do diety warzyw i owoców. Co o tej porze roku doda nam sił?
Okazuje się, że żołędzie mają w Polsce tradycję kulinarną. Owoce dębu bogate w wiele wartości odżywczych używane były jako składnik mąki, dodatek do wielu potraw, bazę naparów. Odpowiednio przygotowane i poddane stosownej obróbce dębowe żołędzie mogą wzbogacić nasze kulinarne przedsięwzięcia.
Rozpoczyna się okres jesiennych infekcji. Nasza odporność wystawiona jest właśnie teraz na próbę. W dobie pandemii szczególnie powinniśmy dbać o dietę podnoszącą naszą dobrą kondycję. Czosnek będzie niezastąpionym sprzymierzeńcem właśnie na ten trudny czas.
Domowi winiarze cenią sobie własne produkty i prześcigają się często we wzbogacaniu i dopracowywaniu receptur, tak by miało ten niepowtarzalny smak oraz piękny klarowny kolor. O jakości wina decyduje jednak często jego prawidłowe przechowywanie.
Słodkie i pachnące gruszki to zaraz po jabłkach, najpopularniejsze dary jesieni z polskich sadów. Ich wspaniały smak i aromat sprawiają, że są apetycznym dodatkiem zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Gruszki są przy tym zdrowe i polecane w korzystnej dla organizmu diecie.
Październik to czas, kiedy w ogrodzie zaczyna się powoli martwy sezon. Ostatnim zbiorom warzyw towarzyszą porządki, ogród powoli pustoszeje. Najbardziej żal nam tych warzyw i owoców, których piękne dojrzewanie i smak zależał od słońca. Do nich należą pomidory.
Dekoracyjne jesienne korale na krzewach i drzewach to nie tylko przysmak dla ptaków. Wiele z tych owoców ma wyjątkowo cenne składniki, sprzyjające naszej odporności w okresie jesienno-zimowym. Przyjrzyjmy się, co warto z ogrodu przynieść wprost do kuchni, a o co jeszcze dosadzić, aby w przyszłym sezonie móc cieszyć się kulinarnymi właściwościami drobnych, efektownych owoców.
Węgierki dojrzewają od połowy września do końca października. Miodowy smak i mocny aromat sprawia, że to ulubiona odmiana domowych gospodyń. Śliwki węgierki nadają się szczególnie na słodkie uczty dla podniebienia.