W naczyniu z wodą, na wilgotnej gazie czy tradycyjnie w pojemniku z ziemią, w dogodnym miejscu np. na kuchennym parapecie, możemy bez trudu dać nowe życie niektórym warzywnym resztkom. Dzięki nim podkreślimy smak oraz aromat zwykłej potrawy, dodając do nich „coś zielonego” z własnego ogródka.
Zimowy urok w ogrodzie bez wątpienia zawdzięczamy iglakom. Pokryte śniegiem zimozielone krzewy i drzewa tworzą bajkową scenerię. Wyjątkową dekoracyjnością szczególnie cieszą nas te pokryte ozdobnymi szyszkami (niczym bombkami na świątecznej choince). Jakie odmiany warto wybrać do ogrodu na rzecz ozdobnych szyszek?
Sikory to wdzięczni goście, często odwiedzający nasz ogród o tej porze roku. Warto je dokarmiać, a jednocześnie obserwować ich społeczne zachowania. Aby zadbać o nie należycie oraz zachęcić je do gromadnych wizyt, wystarczy przygotować nafaszerowane nasionami tłuszczowe kule oraz walce i zawiesić w przyjaznym miejscu w ogrodzie.
Astry jesienne, popularnie zwane marcinkami, doceniane są przede wszystkim za to, że kwitną aż do późnej jesieni, chociaż oczywiście ich naturalny, sielski urok ma również w tym swój udział. Ponadto są łatwe w uprawie.
Storczyki to bardzo popularne kwiaty w naszych domach. Nic dziwnego, ponieważ pięknie kwitną, a ich pielęgnacja nie jest zbyt wymagająca. Jeśli chcemy powiększyć kolekcję tych roślin, zazwyczaj kupujemy nowy okaz. A może warto samemu rozmnożyć storczyki? Podpowiadamy jak to zrobić.
Aby rośliny przetrwały zimę, musimy je zabezpieczyć przed niskimi temperaturami. Jednym ze sposobów jest usypanie koczyków wokół roślin. Kiedy przeprowadzamy tę pracę? Z czego wykonać kopczyki?
Pogodna i bezwietrzna jesień, popularnie określana mianem polskiej złotej jesieni maluje piękne barwne pejzaże, także w naszym ogrodzie. Abyśmy mogli cieszyć się feerią kolorów przebarwiających się liści, warto sadzić krzewy, które mają właśnie tę cechę – są szczególnie kolorowe jesienią.
Kiszenie warzyw czy owoców to bardzo stara i tradycyjna metoda konserwacji oraz przechowywania zbiorów. Wypełniona jesienią kiszonymi ogórkami, pomidorami, burakami i kiszoną kapustą spiżarnia zapewni urozmaicenie zimowej kuchni. Warto jednak wiedzieć, że ten rodzaj przetworów stosowanych w diecie to również doskonały stymulator naszej odporności i dobrego samopoczucia.
Pelargonie to popularne rośliny rabatowe i balkonowe, którymi kwiatami możemy cieszyć się od wiosny do jesieni. Niestety nie są mrozoodporne, więc nie przezimują na dworze. Aby w kolejnym sezonie zakwitły musimy je odpowiednie zabezpieczyć na zimę? Jak to zrobić?
Palenie liści i gałęzi kiedyś w było standardem. Dzisiaj jest to zabronione, a za tę czynność grozi nam mandat. Ale nie tylko dlatego lepiej zaprzestać palenia resztek roślinnych – powinniśmy to zrobić w trosce o środowisko. Jednak co zrobić z odpadkami porażonymi chorobami i szkodnikami?
Skrzące się firanki pajęczyn na ogołoconych już często o tej porze roku gałęziach krzewów i drzew, stanowią piękną dekorację w ogrodzie. Misternie utkana pajęczyna, na której perlą się krople rosy lub wczesnojesienny szron budzi zwykle nasz zachwyt. Nie dotyczy to jednak jej gospodarza – pająka.
Drzewa na działce są naszą własnością. Jednak nie możemy ich wycinać, kiedy tylko chcemy. W wielu przypadkach musimy na ich ścięcie uzyskać zgodę odpowiedniego organu administracyjnego. Ponadto dostosować się do obowiązujących terminów wycinki.
Berberysy dobrze wyglądają przez cały rok, ale to właśnie jesienią prezentują się w pełnej krasie. Najwięcej kolorów oferują rośliny zrzucające liście na zimę – od jasnozielonych i prawie złotawych poprzez purpurowe do ciemnofioletowych.
W przydomowych ogrodach bardzo często pojawiają się przeróżne drzewa i krzewy iglaste. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ większość z nich jest atrakcyjna przez cały rok, nawet zimą. Ponadto są łatwe w uprawie. Jednak nie można pozostawić ich samych sobie – piękny wygląd wymaga zabiegów pielęgnacyjnych: niezbędne jest więc nawożenie.
Jesień to pora roku, w której bardzo często towarzyszą przeziębienia i grypy. Aby nie poddać się chorobie, warto wzmocnić swój organizm. Jedną z najlepszych naturalnych metod jest wprowadzenie do diety warzyw i owoców. Co o tej porze roku doda nam sił?
O zaletach kompostu nie trzeba nikogo chyba już przekonywać. Jednak zakładając kompostownik, warto zaopatrzyć się w przydatne akcesoria. Jednym z nich jest specjalny termometr. Czy naprawdę jest on potrzeby?
Okazuje się, że żołędzie mają w Polsce tradycję kulinarną. Owoce dębu bogate w wiele wartości odżywczych używane były jako składnik mąki, dodatek do wielu potraw, bazę naparów. Odpowiednio przygotowane i poddane stosownej obróbce dębowe żołędzie mogą wzbogacić nasze kulinarne przedsięwzięcia.
Kiedy lato w ogrodzie przemija, prac związanych z uprawą i pielęgnacją coraz mniej, a dodatkowo dni stają się krótsze, poszukajmy inspiracji w ciekawej lekturze. Co warto przeczytać, aby np. znaleźć pomysły na ogrodnicze przedsięwzięcia, by podjąć ciekawe kulinarne wyzwania czy wreszcie udoskonalić nasze relacje z pupilem? Podpowiadamy, jakie pozycje książkowe wybralibyśmy na koniec lata.
Jak wyhodować samodzielnie awokado? Nic prostszego. Wystarczy kilka zabiegów pielęgnacyjnych i odrobina cierpliwości. Dla wszystkich, którzy wykorzystując awokado w kuchni, nie wiedzą co uczynić z dużą, estetyczną samą w sobie pestką, podpowiadamy. Zasadźmy awokado do doniczki.
Jeśli pień po ściętym drzewie przeszkadza i szpeci ogród, to należy go usunąć. Pierwsze co nam przychodzi do głowy, to jego wykopanie. Są także inne, mniej inwazyjne sposoby na pozbycie się pnia.