Aby w chłodne dni cieszyć się ciepłem z kominka, powinniśmy zgromadzić odpowiednią ilość drewna kominkowego. Bardzo ważne jest jego przechowywanie. Musimy ochronić je przed wilgocią, pleśnią, deszczem i śniegiem. Jak i gdzie składować zapas opału?
Narzędzia ogrodnicze powinniśmy zawsze przechowywać czyste. Jednak przed zimą ich dokładne oczyszczenie jest szczególnie ważne – długo nieużywane, zabrudzone mogą pokryć się rdzą.
Trzmielina przez cały rok jest niepozorna, ale jesienią jej liście zachwycają płomiennymi odcieniami czerwieni. Ozdobne są również owoce tej rośliny. Wysokie odmiany są idealne do pojedynczych nasadzeń, natomiast niskie i rozłożyste upiększają jesienne rabaty. Trzmieliny tworzą atrakcyjne kompozycje z trawami ozdobnymi lub wysokimi bylinami kwiatowymi.
Hortensje bukietowe to niezwykle wdzięczne krzewy ozdobne. Ich duże wiechowate kwiatostany stają się z końcem lata i początkiem jesieni główną ozdobą ogrodu. Przekwitłe zasychają w niezmienionej formie, co sprawia, że pokryte szronem czy śniegiem w czasie zimy wyglądają równie magicznie.
Późna jesień przynosi do ogrodu smutek i szarość. Wiatr oraz ulewne deszcze potrafią poczynić spore spustoszenie – wokół pojawia się pełno naniesionych liści, połamanych gałęzi, suchych igieł, nasion i owoców. Ogród o tej porze niewątpliwie wymaga regularnego porządkowania.
Listopad to najlepszy czas, żeby zadbać o zabezpieczenie roślin przed zimą. Mimo że większość popularnych krzewów i drzew ozdobnych w naszych ogrodach dobrze znosi mrozy, warto poczynić pewne działania pielęgnacyjne, które ochronią je przez uszkodzeniem i przemarznięciem.
Pierwsze dni listopada to czas, kiedy kupujemy lub przygotowujemy stroiki, wianki i wiązanki. Choć nieodparcie kojarzą nam się ze świętem, warto jednak docenić ich dekoracyjny walor, wykorzystując je do ozdoby przestrzeni wokół nas.
Dynia to wspaniałe jesienne warzywo. Coraz bardziej doceniane często gości na naszych stołach. Jej aromat uwydatnia się szczególnie w trakcie pieczenia, dlatego jesienne i zimowe posiłki przygotowujmy właśnie z przyrządzonej w ten sposób dyni.