Nasza strona korzysta z plików cookie
Serwis w celach prawidłowego funkcjonowania, statystycznych i reklamowych korzysta z plików cookie. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w polityce prywatności.

Znajdź sklep w swojej lokalizacji

lub
  • Astry jesienne – gwiazdorskie marcinki

    W świecie roślin, listopad

    Astry jesienne, popularnie zwane marcinkami, doceniane są przede wszystkim za to, że kwitną aż do późnej jesieni, chociaż oczywiście ich naturalny, sielski urok ma również w tym swój udział. Ponadto są łatwe w uprawie.

  • Jak samodzielnie rozmnożyć storczyki

    Prace ogrodnicze, W świecie roślin, listopad

    Storczyki to bardzo popularne kwiaty w naszych domach. Nic dziwnego, ponieważ pięknie kwitną, a ich pielęgnacja nie jest zbyt wymagająca. Jeśli chcemy powiększyć kolekcję tych roślin, zazwyczaj kupujemy nowy okaz. A może warto samemu rozmnożyć storczyki? Podpowiadamy jak to zrobić.

  • Kopczykowanie – ochrona roślin przed zimą

    Prace ogrodnicze, listopad

    Aby rośliny przetrwały zimę, musimy je zabezpieczyć przed niskimi temperaturami. Jednym ze sposobów jest usypanie koczyków wokół roślin. Kiedy przeprowadzamy tę pracę? Z czego wykonać kopczyki?

  • Zanim opadną liście – kolorowe krzewy w ogrodzie

    W świecie roślin, listopad

    Pogodna i bezwietrzna jesień, popularnie określana mianem polskiej złotej jesieni maluje piękne barwne pejzaże, także w naszym ogrodzie. Abyśmy mogli cieszyć się feerią kolorów przebarwiających się liści, warto sadzić krzewy, które mają właśnie tę cechę – są szczególnie kolorowe jesienią.

  • Dlaczego warto jeść kiszonki?

    Z ogrodu do kuchni, listopad

    Kiszenie warzyw czy owoców to bardzo stara i tradycyjna metoda konserwacji oraz przechowywania zbiorów. Wypełniona jesienią kiszonymi ogórkami, pomidorami, burakami i kiszoną kapustą spiżarnia zapewni urozmaicenie zimowej kuchni. Warto jednak wiedzieć, że ten rodzaj przetworów stosowanych w diecie to również doskonały stymulator naszej odporności i dobrego samopoczucia.

  • Jak przezimować pelargonie

    W świecie roślin, listopad

    Pelargonie to popularne rośliny rabatowe i balkonowe, którymi kwiatami możemy cieszyć się od wiosny do jesieni. Niestety nie są mrozoodporne, więc nie przezimują na dworze. Aby w kolejnym sezonie zakwitły musimy je odpowiednie zabezpieczyć na zimę? Jak to zrobić?

  • Liście i gałęzie – czy palenie jest legalne?

    Prace ogrodnicze, listopad

    Palenie liści i gałęzi kiedyś w było standardem. Dzisiaj jest to zabronione, a za tę czynność grozi nam mandat. Ale nie tylko dlatego lepiej zaprzestać palenia resztek roślinnych – powinniśmy to zrobić w trosce o środowisko. Jednak co zrobić z odpadkami porażonymi chorobami i szkodnikami?

  • Jesienne pajęczyny – pożyteczna rola pająka w ogrodzie

    Życie z ogrodem, listopad

    Skrzące się firanki pajęczyn na ogołoconych już często o tej porze roku gałęziach krzewów i drzew, stanowią piękną dekorację w ogrodzie. Misternie utkana pajęczyna, na której perlą się krople rosy lub wczesnojesienny szron budzi zwykle nasz zachwyt. Nie dotyczy to jednak jej gospodarza – pająka.

  • Jesienno-zimowy urok rozplenicy

    W świecie roślin, listopad

    To jedna z urokliwszych odmian traw, które stale goszczą w naszych ogrodach i cieszą się niesłabnącą popularnością. Rozplenica utrzyma swój walor dekoracyjny, nawet kiedy pokryje ją szron czy pierwszy śnieg. Kępiasty pokrój i kosmate, dekoracyjne kłosy to całoroczne atuty tej trawy ozdobnej.

  • Nie marnujmy warzyw – czyli zero waste z ogrodu do kuchni

    Z ogrodu do kuchni, listopad

    Coraz więcej mówi się o świadomym odżywianiu, a przy tym o świadomym gotowaniu i w ślad za tym również o świadomym oszczędzaniu. Zero waste w kuchni to sposób na połączenie tych trzech rzeczy. Wykorzystując to, co traktowaliśmy dotąd jako warzywne odpadki, możemy zrewolucjonizować naszą kuchnię, czerpać satysfakcję, a także ograniczyć wydatki na produkty spożywcze.

  • Trendy roślinne 2021 – przygotuj się na nowy sezon

    W świecie roślin, listopad

    Związek Szkółkarzy Polskich we współpracy z Agencją Promocji Zieleni co roku organizuje Konkurs Roślin Nowości. W tym roku zgłoszono 24 taksony, których do drugiego etapu zakwalifikowano 20 nowości. Jury przyznało 6 medali i 5 wyróżnień. Przedstawiamy laureatów. Może pojawią się również w twoim ogrodzie.

  • Ziemia liściowa – jak zrobić kompost z liści

    Prace ogrodnicze, listopad

    Jesienią opadających liści mamy nadmiar, zastanawiamy się więc, co z nimi zrobić. Zamiast wyrzucać, przekształćmy je w ziemię liściową. Nie jest to trudne zadanie, chociaż wymaga czasu. Jednak warto, ponieważ kompost z liści możemy wykorzystać w ogrodzie do wielu celów.

  • Spóźnione sadzenie cebul kwiatowych

    Prace ogrodnicze, W świecie roślin, listopad

    Jeśli chcemy, aby cebulki kwiatowe zakwitły nam na wiosnę, powinniśmy posadzić je właśnie jesienią. Pracę tę wykonujemy od początku września do pierwszych przymrozków. Ale co zrobić, jak o tym zapomnieliśmy? Czy cebulki kwiatowe się przeterminują?

  • Rośliny cebulowe jesienią – które cebule wykopujemy i jak je przechowujemy

    Prace ogrodnicze, listopad

    Niektóre kłącza, bulwy i cebule źle znoszą ujemne temperatury, dlatego należy wykopać je przed nadejściem mrozów. Aby ponownie zakwitły, musimy zadbać także o ich odpowiednie przechowywanie.

  • Nawet jesienią podlewamy ogród

    Prace ogrodnicze, listopad

    Mimo że jesień to pora najbardziej wilgotna, obfitująca w opady, to jednak zdarzają się okresy względnej suszy. To czas, kiedy powinniśmy zadbać o podlewanie, są bowiem rośliny, które szczególnie w tym okresie będą wrażliwe na przesuszenie – rośliny zimozielone.

  • Dynia makaronowa – czas na warzywne spaghetti

    Z ogrodu do kuchni, listopad

    Dekoracyjne warzywo w ogrodzie, a przy tym zdrowa, warzywna dieta – to lubimy! Listopad to miesiąc, w którym królują dynie zarówno w dekoracjach, jak i na kuchennym stole. W tym miesiącu prezentujemy walory uprawne i kulinarne dyni makaronowej.

  • Jedzmy kolorowo – o czym mówią nam kolory warzyw i owoców

    Z ogrodu do kuchni, listopad

    To, że na talerzu jest kolorowo, sporo na nim rozmaitych darów ogrodu, z pewnością podkreśla jego elegancki i apetyczny wygląd. Jest to jednak również gwarancja, że odżywiamy się zdrowo. Kolor warzyw i owoców mówi bowiem dużo o ich składzie, a ten z kolei może mieć zbawczy wpływ na naszą odporność, zdrowie i kondycję.

  • Jak żywe! Sztuczne rośliny na jesień i zimę

    Taras i balkon, listopad

    Chociaż ogród, taras i balkon poszarzały w listopadzie, nie dajmy szansy, by ten stan trwał przez całą zimę. Już dziś ruszajmy do sklepów z dekoracjami wnętrz po sztuczne rośliny, które rozweselą przestrzeń przed domem.

  • Wygodna czapka i dobre rękawiczki – dbajmy o komfort pracy w ogrodzie

    Sprzęty i narzędzia, listopad

    Zarówno drobne, jak i większe prace w ogrodzie oraz na posesji przy zmiennej i nieprzyjemnej o tej porze roku pogodzie wymagają stosownego ubrania. Zadbajmy szczególnie o głowę i ręce, tak by nie marznąć, a przy tym wygodnie, skutecznie i bezpiecznie wykonać podjęte zadania.

  • Zabezpieczamy na zimę trawy ozdobne

    Prace ogrodnicze, listopad

    Trawy ozdobne, szczególnie odmiany polecane do dekoracyjnej oprawy ogrodu, wymagają zabezpieczenia i ochrony na zimę. Nie jest to trudne, bo większość z nich pozwala w łatwy i wygodny sposób stworzyć naturalny chochoł.