Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Zdrowe kory – lecznicze właściwości kory drzew: dębu, wierzby, brzozy

marzec Rok w ogrodzie

W apteczce zielarza lecznicze kory drzew na pewno znalazły swoje zasłużone miejsce. Okazuje się bowiem, że mają wiele cennych właściwości prozdrowotnych i warto stosować je zarówno przy wspomaganiu leczenia infekcji sezonowych, jak i przy łagodzeniu chorób przewlekłych. Początek wiosny to najlepszy moment na zbieranie zdrowej kory drzew.

Kory drzewne, zwykle w postaci pokruszonego suszu stosuje się najczęściej w formie naparów, herbatek i płukanek. Działanie leczniczych składników związanych w korze wykorzystuje się bowiem zarówno zewnętrznie, powierzchniowo, jak i poprzez spożycie np. napoju.

Kory takich drzew jak dąb, wierzba i brzoza mają głównie działanie przeciwzapalne. Dlatego doskonale wspomagają walkę z przeziębieniem – tak częstym w czasie przedwiośnia. Zapoznajmy się więc z prozdrowotnym działaniem kory tych drzew. Zebrana wprost z naszego ogrodu, może okaże się stałym medykamentem w naszym domu.

Zdrowy jak dąb

To popularne powiedzenie wzięło się z pewnością z potęgi jaką masywny, okazały dąb prezentuje. Niemniej to właśnie za pośrednictwem kory tego drzewa można znacznie wzmocnić swój organizm i zwalczyć niektóre rodzaje infekcji. Kora dębu ma działanie przeciwzapalne i obkurczające, dlatego często zalecane są płukanki i kąpiele w wywarze przy zapaleniach skórnych, świądzie, infekcjach grzybiczych, hemoroidach i zapaleniach natury intymnej.

Kora dębu działa zbawiennie przede wszystkim na układ pokarmowy i jest nieocenionym panaceum na nieżyty żołądka i biegunki. Zawarte w korze dębu związki zatrzymują wodę w organizmie hamując utratę elektrolitów i wpływają na zagęszczanie kału. Napar z kory dębu doskonale też złagodzi podrażnienia i brzęki błony śluzowej gardła, zapalenia dziąseł oraz śluzówki w jamie ustnej.

Wierzbowa aspiryna

Kora wierzby zawiera tzw. salicylany, substancje o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym i przeciwgorączkowym. Wszystko to, co szczególnie przy przeziębianiach i infekcjach grypowych pomaga nam złagodzić objawy chorobowe. Jej działanie zmniejsza stany bólowe głowy (napary z kory wierzby doskonale sprawdzają się w łagodzeniu migren), mięśni i stawów.

Napary z kory wierzby mają również działanie uspokajające, kojące, zaleca się ich spożywanie przy nadmiernym pobudzeniu nerwowym, w stanach stresu oraz przy nerwobólach. Kora wierzby ma także potwierdzone działanie w schorzeniach zapalnych stawów oraz zmianach reumatoidalnych. Działa także podobnie jak kora dębu obkurczająco i łagodzi podrażnienia skórne oraz śluzówkowe.

Brzoza – na odporność i kondycję

Kora brzozy zawiera substancję, którą określa się jako kwas betulinowy, a jego działanie ma nieoceniony wpływ na hamowanie procesów starzenia się i utrzymywanie w dobrej kondycji układu odpornościowego. Podobnie jak sok z brzozy, kora brzozy stymuluje działanie obronne organizmu, sprzyjając dobrej kondycji i mniejszej podatności na zachorowania. Korze brzozy przypisuje się zatem działanie antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybicze. Ocenia się także, że zmniejsza odczyny alergiczne i zapalne.

Napary z niej przyrządzone stymulują również układ trawienny, działają żółciopędnie i mają znaczny wpływ na proces regeneracji wątroby. Kora brzozy to doskonałe lekarstwo na naszą żywotność. Z racji silnych właściwości wspomagania układu odpornościowego przypisuje się jej działanie przeciwnowotworowe.

Kiedy zbieramy korę

Korę drzew zbieramy zanim pojawią się liście, ale gdy już w drzewach ruszą soki. Połowa, koniec marca, początek kwietnia, będą więc najlepszym momentem. Wybieramy drzewa młode, gałęzie czyste, nie uszkodzone, bez śladów zmian czy aktywności zwierząt. Korę suszymy – najlepiej w suszarce do grzybów.

Z kory drzew możemy robić mieszanki herbaciane, kombinując je z innymi ziołami o podobnych właściwościach, ale wyraźnych, przyjemnych smakach, przygotowując w ten sposób smaczne i zdrowe napary.

Zdjęcia: Fotolia.com

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?