Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty
Mój sklep
Wybierz swój sklep

Zbiór ziół pod koniec lata

sierpień Rok w ogrodzie

U schyłku lata warto wybrać się na zbiór ziół. Możemy zbierać liście, ziele, kwiaty, owoce, a także korzenie i kłącza. Które gatunki roślin leczniczych i przyprawowych dostarczą nam surowców zielarskich?

Zarówno zioła uprawiane w ogrodzie, jak i te dziko rosnące mają różnorodne właściwości. Wykorzystywane są w lecznictwie, kosmetyce, a także do przyrządzania potraw. I chociaż bez problemu możemy kupić gotowe zioła w aptekach, sklepach zielarskich, a nawet w supermarketach, to te zbierane własnoręcznie są najświeższe i najaromatyczniejsze.  

Jakie zioła zbieramy pod koniec lata?

  • Liście: karczoch zwyczajny, kocimiętka, mięta pieprzowa, bobrek trójlistkowy, borówka czernica, jeżyna, malina, orzech włoski, pokrzywa.
  • Ziele: dziurawiec, fiołek trójbarwny, hyzop lekarski, jeżówka purpurowa, mięta pieprzowa, skrzyp polny, szałwia lekarska, tymianek, żółtlica drobnokwiatowa, bukwica, mniszek, piołun, rzepik pospolity, dymnica, bylica pospolita, wrotycz, ostrożeń warzywny.
  • Kwiaty: nagietek, rumianek (rzymski i pospolity), bławatek, jasnota biała, lipa, dzika róża, wiązówka, wrotycz, koniczyna biała, bez czarny, głóg, berberys, rokitnik, jarząb pospolity, tarnina, żurawina, morwa, malina, czeremcha amerykańska, jałowiec.
  • Owoce: aronia, bez czarny, czeremcha, kminek zwyczajny, koper włoski, malina.
  • Korzenie i kłącza: arcydzięgiel litwor, chrzan pospolity, tatarak, lubczyk, kozłek lekarski, prawoślaz, arnika, jeżówka, oman.

Jak zbierać zioła?

Ważną sprawą jest odpowiednia pora zbierania roślin leczniczych. Możemy w tym celu kierować się kalendarzem zbioru ziół, jednak podają one tylko w przybliżeniu właściwy okres zbioru danego gatunku – faktyczny czas kwitnienia i dojrzewania poszczególnych gatunków może być inny np. z powodu niesprzyjających temperatur. Najlepiej zbiory prowadzić w oparciu o własne obserwacje. A jak zbierać zioła?

  • Liście: zbieramy zdrowe, młode i dobrze wyrośnięte (są najbardziej wartościowe), czyste (bez pasożytów, pleśni, plam itp.) i suche, najpóźniej tuż przed kwitnięciem, ponieważ rośliny zawierają wtedy najwięcej czynnych substancji leczniczych.
  • Ziele: czyli liście z niezdrewniałą częścią łodygi i czasem również z kwiatami powinniśmy zbierać w czasie pełnego kwitnienia, o odpowiedniej porze dnia (zazwyczaj w godzinach południowych lub wczesnych popołudniowych, jednak zależy to od gatunku rośliny). Pamiętajmy, by nie zrywać zdrewniałych łodyg.
  • Kwiaty: należy je zbierać na początku kwitnienia lub w pełni kwitnienia, ale nigdy w czasie przekwitania. Możemy gromadzić same tylko kwiaty lub całek korony kwiatowe, na zbiór wybierzmy się koło południa w słoneczny dzień (zależy od gatunku rośliny), gdyż wilgotne kwiaty (również zgniecione) łatwo ciemnieją i szybko stracą swoje właściwości.
  • Owoce: w zależności od gatunku rośliny i wykorzystywania owoców możemy je zbierać na początku, w trakcie lub rzadziej pod koniec dojrzewania.
  • Nasiona: zbieramy wyłącznie dojrzałe, chyba że sposób ich wykorzystywania wymaga tego inaczej, wydobywamy je z dojrzałych, a czasem wyschniętych owoców.
  • Korzenie, kłącza i bulwy: najczęściej zbieramy je jesienią, chociaż korzenie niektórych gatunków można pozyskiwać również pod koniec lata. Te części roślin leczniczych zbieramy, gdy zakończą one okres wegetacyjny.

Pamiętajmy, by ziela nigdy nie zrywać ręką, ponieważ często usuwamy przy tym całe rośliny z korzeniami. Chociaż niektóre zioła wyrywa się całe z korzeniami, np. mniszek lekarski. Zioła zbieramy i konserwujemy prze rok, w niektórych przypadkach maksymalnie dwa lata. Dłuższe przechowywanie nie ma sensu, gdyż roślin tracą ilość zawartych w nich substancji leczniczych.

Zdjęcia: Pixabay.com