Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Własne warzywa dyniowate – to nie takie trudne

lipiec Rok w ogrodzie

W ogródku przydomowym warto posadzić warzywa dyniowate takie jak ogórek, dynię czy cukinię, a także patisona. Coraz bardziej popularna jest także uprawa arbuzów oraz melonów. Jakie warunki zapewnić tym warzywom, aby cieszyć się ze smacznych i obfitych plonów.

Ogórki siewne, dynie olbrzymie i cukinie to powszechne warzywa z polskich ogrodów. Rzadziej spotykamy patisony, a także arbuzy i melony (tak, to według obiegowej opinii warzywa!), chociaż wiele osób docenia już ich walory smakowe i próbuje z powodzeniem ich uprawy. Cechą charakterystyczną warzyw dyniowatych są długie łodygi, które płożą się lub wspinają za pomocą pędów bocznych – wąsów. 

Warzywa dyniowate – warunki uprawy

Warzywa dyniowate przywędrowały do nas z ciepłych rejonów świata, dlatego też należy im zapewniać „cieplarniane" warunki. Uważa się, że arbuzy i melony nie mają szans przeżycia poza szklarnią, chociaż coraz więcej osób na forach ogrodniczych chwali się zdjęciami arbuzów uprawianych bez osłony – być może spowodowane jest coraz wyższymi letnimi temperaturami. Z pozostałymi warzywami nie ma takiego dylematu – doskonale rosną w gruncie. Rośliny dyniowate mają dość wysokie wymagania. Preferują gleby bogate w składniki pokarmowe i próchnicę, natomiast nie tolerują ciężkiego i podmokłego podłoża. Najlepiej w pierwszym roku uprawiać je po oborniku, a przez cały sezon nawozić nawozami mineralnymi. Przez okres wegetacji warzywa dyniowate należy także podlewać, ponieważ ich system korzeniowy jest stosunkowo niewielki, a wytwarzają wiele liści i owoców.  Jak wspomniano, rośliny uwielbiają ciepło. Optymalna temperatura wzrostu to 20-28oC, jeśli spadnie ona do 4oC i stan będzie utrzymywał długo, to warzywa zostaną uszkodzone. Niestety, spadki temperatury oscylujące wokół 0oC niszczą je całkowicie. Jednak na pogodę nie mamy wpływu. Za to możemy zadbać o dobry przedplon, chociaż rośliny dyniowate nie mają jakiś szczególnych wymagań to cebula, sałata oraz rzodkiewka w tym przypadku będą dobrym wyborem. Pamiętajmy, że warzywa dyniowate na tym samym miejscu nie powinny być uprawiane częściej niż co 4 lata. 

Warzywa dyniowate z nasion czy rozsady

Najczęściej dynie, ogórki i cukinie uprawiamy z siewu, chociaż możemy także z rozsady. Natomiast arbuzy, melony i patisony najlepiej pozyskiwać z rozsady. Nasiona warzyw do gruntu wysiewamy dopiero po majowych przymrozkach – zwyczajowo przyjmuje się, że po 15 maja. Rozsadę możemy założyć już w kwietniu. Przez ok. 5 tygodni musimy zapewnić roślinom optymalne warunki wzrostu, czyli wysoką wilgotność podłoża  oraz stała temperaturę – 24-28oC do wschodów, 20-25oC po wschodach w dzień i 16-20oC po wschodach w nocy. Rozsadę na miejsce stałe wysadzamy, gdy minie już ryzyko przymrozków, czyli po 15 maja. Z kupnem nasion nie powinniśmy mieć najmniejszego problemu – są ogólnodostępne w centrach i na stoiskach ogrodniczych. Unikajmy nasion na wagę! Najlepszym wyborem będę te zapakowane w hermetyczne opakowania, pochodzące od sprawdzonych producentów. Co ważne, na torebce powinny być umieszczone informacje dotyczące terminu wysiewu i zbioru, a także wielkości rośliny i ich pielęgnacji. Także rozsadę możemy kupić. Jednak jeśli chcemy mieć pewność, że są dobre jakościowo, wybierzmy sprawdzone źródło – przypadkowy kupiec na bazarze nie jest najlepszym wyborem. 

zdjęcia: pixabay.com

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?