Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Warzywa zimujące w gruncie

grudzień Rok w ogrodzie

Nie wszystkie warzywa musimy przed zimą uprzątnąć z ogrodu. Są takie, którym nie straszne mrozy, śnieg i zawieje. Nawet w takich warunkach nie tracą one swoich wartości odżywczych oraz smakowych. Jakie warzywa mogą zimować w gruncie?

Zimą trudno w naszej diecie o świeże owoce i warzywa, które byłby bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Sprowadzane z daleka lub uprawiane przy wsparciu licznych nawozów oraz sztucznego światła nie dorównują tym z pełni sezonu. Dlatego warto zadbać, by w naszym warzywniku znalazły się warzywa, które zimą są pełnowartościowe odżywczo, a przy tym nie trzeba organizować dla nich miejsca w naszym domu – można je bowiem trzymać na grządkach, nawet gdy temperatura spada poniżej zera. To często warzywa, które są smaczne tuż po zbiorach – z czasem tracą bowiem swoje wartości smakowe i odżywcze. Niektóre z nich dobrze znoszą tylko lekkie przymrozki – przeważnie do -5oC – należy je zebrać na początku zimy, inne wytrzymają nawet mróz powyżej -15oC.

Warzywa kapustne

Do tych, którym mróz niestraszny należy wiele warzyw z rodziny kapustnych. Niektóre, takie jak kapusta biała, czerwona czy włoska trzeba chronić, gdy temperatura jest niższa niż -4-9oC. Zimą dostarczają nam witamin – C, K, A, tych z grupy B, a także wapnia, żelaza, magnezu. Ich atutem jest oprócz tego niska kaloryczność. Mają także niski indeks glikemiczny, dlatego są zalecane podczas odchudzania. Z kapustnych najbardziej odporna na mróz jest brukselka, która jest smaczna nawet po przemrożeniu. Zbiór może trwać nawet do stycznia. Niskie temperatury dobrze znoszą takie odmiany jak 'Maczuga', 'Explorer' F1, 'Smasher' F1. Do zimowego zbioru można przeznaczyć również jej krewniaka jakim jest coraz bardziej popularny jarmuż. To roślina całkowicie mrozoodporna. Zbieramy go aż do wiosny, kiedy zaczyna kwitnąć. Warto sięgnąć po takie odmiany jak: 'Winterbor' F1, 'Arsis' F1, 'Reflex' F1. Coraz więcej zwolenników zdobywa też należący do kapustnych i całkowicie mrozoodpornych modrak morski. Przyrządza się go podobnie jak szparagi czy brokuły. Nie ma specjalnych wymagań co do podłoża.

Inne warzywa odporne na mróz

Zimowe zbiory można także zaplanować, jeśli zdecydowaliśmy się na uprawę roszponki. Jest ona całkowicie odporna na mróz i można ją zostawić w gruncie przez cały sezon zimowy, na kilka dni przed planowanym zbiorem sadzonki warto przykryć, tak by nie docierało do niej światło, co poprawia smak roszponki. Do całkowicie odpornych na mróz należy również szczaw, szczypiorek, skorzonera czy szalotka, a także czosnek i chrzan. Zimę w gruncie przetrwa również wiele odmian porów, np. 'Bartek'.

Ochrona roślin mrozoodpornych

Gdy zimy są wyjątkowo mroźne i bezśnieżne, warto jednak zabezpieczyć rośliny przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. W przeciwnym razie może dojść do przemarzania warzyw. Do skutecznych materiałów ochronnych należą słomiane maty, warzywa można też przykryć liśćmi. Dobrym materiałem ochronnym będzie również agrowłóknina, jest lekka, częściowo przepuszcza wilgoć, powietrze i światło. Jeśli ją po zimie wysuszymy, złożymy i będziemy przechowywać w odpowiednim miejscu, posłuży nam nawet kilka sezonów.

zdjęcia: pixabay.com

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?