Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Torf – właściwości i zastosowanie w ogrodzie

maj Rok w ogrodzie

Torf to naturalne podłoże o dużej wartości – bogate w składniki mineralne i organiczne. Każdy ogrodnik dbający, by jego ogród miał charakter użytkowy wie, jak ważne jest wzbogacanie podłoża do roślin o żyzny torf.

Torf naturalny to materiał glebowy, który powstał z mocnego rozkładu resztek organicznych, głównie pochodzenia roślinnego, w warunkach wysokiej wilgotności i braku dostępu powietrza. Określa się go również mianem najmłodszego węgla, bowiem po długim czasie (kilku milionów lat) przeradza się w skałę – węgiel kopalny. Jest to podłoże niezwykle wartościowe, zawiera bowiem niezbędne w rozwoju roślin substancje organiczne i mineralne. Jest przy tym podłożem mocno wilgotnym o silnych właściwościach absorbujących wodę. Torf w środowisku naturalnym najczęściej ma odczyn wysoko kwaśny. Na potrzeby przygotowania podłoża ogrodniczego produkuje się torf kwaśny, średni kwaśny i torf odkwaszony. W zależności od składu dedykowany jest on do uprawy określonej grupy roślin, mających takie czy inne preferencje glebowe.

Torf kwaśny

Torf kwaśny, zwany również torfem wysokim, to podłoże o pH 3,5 do 5. Jest to ziemia najmniej przetworzona, najbardziej naturalna powstała z rozkładu roślin kwaśnolubnych w niskich, stojących zbiornikach wodnych i na terenach podmokłych. Jest to podłoże o właściwościach odżywczych i może być stosowany w połączeniu w ziemią uniwersalną jako nawóz, nawet do odżywania roślin niekwasolubnych.

Niemniej największe zastosowanie ma tam, gdzie uprawiamy rośliny ozdobne, owoce i warzywa, które preferują kwaśny odczyn gleby. Należą do nich drzewa i krzewy iglaste, liściaste: magnolie, różaneczniki, azalie, pierisy, kalmie. Torf kwaśny to doskonałe podłoże przy uprawie borówki kanadyjskiej czy borówki brusznicy.

Torf odkwaszony

Na potrzeby uniwersalnego zastosowania w ogrodzie produkowany jest również torf odkwaszony, określany mianem torfu niskiego 5-7 pH. Torf odkwaszony produkowany jest zwykle na bazie torfu wysokiego odkwaszonego węglanem wapnia. Zachowuje jednak właściwości odżywcze oraz silną absorbcję wody. Podobnie jak torf kwaśny przyczynia się do poprawy struktury gleby, napowietrza ją i spulchnia oraz dostarcza jej minerałów i substancji organicznych.

Torf odkwaszony można wykorzystywać do zmiany kwasowości gleby na mniej kwaśną, np. w miejscach, gdzie planujemy pielęgnować trawnik.  Nadaje się jako wzbogacenie gleby pod wszystkie rośliny ozdobne oraz pod uprawę warzyw i owoców.

zdjęcie otwierające: pixabay.com

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?