Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Suszenie i mrożenie ziół – czy to możliwe

lipiec Rok w ogrodzie

Zioła to doskonały aromatyczny i smakowy dodatek do wszelkich dań. Na dodatek zdrowy. Dlatego też zioła uprawiamy we własnych ogródkach. Co jednak zrobić, gdy plon jest tak obfity, że nie możemy spożytkować ziół na bieżąco?

Zebrane zioła możemy z powodzeniem suszyć oraz mrozić. Pamiętajmy jednak, że bez względu na to, jak będziemy je przechowywać, najlepiej ścinać rośliny w słoneczny, bezdeszczowy dzień, do tego późnym rankiem, kiedy tylko zdążą obeschnąć z rannej rosy. Takie zioła mają w sobie najwięcej aromatycznych olejków eterycznych, które są odpowiedzialne za smak i zapach – wysoka temperatura powoduje, że wyparowują z nich substancje odpowiedzialne za silny zapach, powraca on dopiero wieczorem. Ponadto mokre zioła trudniej suszyć. Rośliny ścinamy sekatorem, 10-15 cm nad ziemią. W ten sposób nie osłabimy ziół i szybko się odrodzą. 

Jak suszyć zioła

Zioła suszymy zaraz po zbiorze. Możemy zebrać je w niewielkie pęczki za końce łodyg i rozwiesić na sznurku w miejscach czystych, przewiewnych, suchych i zacienionych, maksymalna temperatura panująca to 40oC. Możemy także rośliny rozłożyć cienkimi warstwami na papierze, gazie, bibule lub płótnie. Unikajmy nachodzenia na siebie roślin, gdyż może spowodować to wolniejsze suszenie, a nawet gnicie.

Suszenie ziół trwa ok. 3 tygodnie, ale proces ten uzależniony jest m.in. od rośliny, stopnia uwodnienia czy temperatury otoczenia. Jeśli zależy nam na czasie, możemy zioła suszyć w piekarniku nagrzanym do temperatury 30-60oC – rozkładamy je na blasze i lekko uchylamy drzwiczki. Gdy zioła wyschną, przekładamy je do suchych i szczelnych pojemników – najlepiej szklanych z ciemnego szkła, możemy wykorzystać słoiki –  lub materiałowych bądź papierowych woreczków. Nie umieszczamy roślin w plastikowych torebkach czy metalowych puszkach. 

Jak mrozić zioła

Świeżo zebrane zioła, np. koperek czy natkę pietruszki, możemy również zamrozić. Posiekane lub całe gałązki wkładamy do plastikowych pojemników lub torebek foliowych. Ciekawym sposobem na wykorzystanie ziół, jest włożenie posiekanych roślin do pojemniczków na kostki lodu, zalanie ich wodą i zamrożenie. Mrożone ziołowe kostki, np. miętowe, są doskonałym urozmaiceniem drinków oraz napojów, którymi schładzamy się latem.

zdjęcia: pixabay.com

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?