Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Sierpniowe prace w ogrodzie

sierpień Rok w ogrodzie

Chociaż sierpień to jeszcze czas wakacji i lato cieszy słońcem to w ogrodzie rozpoczyna się powoli czas przygotowywania do jesieni. To także miesiąc pięknych kwiatów i dorodnych owoców.

Kontynuując nadal zbiory późnych odmian sezonowych oraz dojrzewających powoli owoców i warzyw jesiennych (jabłek, gruszek, pomidorów, ogórków etc.), rozpoczynamy również prace porządkowe. Wiele z roślin bowiem zakończyło owocowanie, a sporo kwiatów przekwitło.

Cięcie po zebranych plonach

Po zebraniu owoców przeprowadzamy letnie cięcie prześwietlające krzewów jagodowych(takich jak porzeczki, agrest, maliny czy jeżyny) oraz drzew pestkowych (takich jak morele, brzoskwinie czy śliwy). Z agrestu, porzeczek czerwonych i białych wycinamy najstarsze pędy, na których jest już mało pąków kwiatowych. Można je poznać po tym, że mają ciemniejszą korę niż te młodsze. Po zbiorach malin (koniec lipca – początek sierpnia) również wycinamy stare, zasychające pędy – pozostawiamy tylko tegoroczne. W drugiej połowie sierpnia, po zbiorze owoców, prześwietlamy korony drzew wiśni i czereśni.

Na początku sierpnia można też lekko przyciąć krzewy iglaste (będzie to już ostatnie cięcie w roku), przy czym nie zaleca się tego w przypadku cisów. Pamiętajmy, że aby zmniejszyć ryzyko infekcji chorobowych, rany po cięciach należy zabezpieczyć preparatem antygrzybicznym – maścią ogrodniczą lub farbą emulsyjną z dodatkiem środka grzybobójczego.

Koniec z nawożeniem

W sierpniu kończymy nawożenie nawozami azotowymi. Nawożenie późnym latem może pogorszyć zimowanie roślin i w konsekwencji utrudnić ich regenerację wiosną. To czas, kiedy rośliny muszą przygotować się do spowolnienia wegetacji. W tym miesiącu możemy jedynie stosować specjalne nawozy jesienne niezawierające azotu, a bogate w inne składniki pomagające przygotować rośliny do zimy.

Pielęgnacja roślin

Zabiegi pielęgnacyjne na rabatach w okresie późnego lata polegają głównie na odchwaszczaniu, spulchnianiu ziemi oraz podlewaniu roślin. Należy usuwać przekwitające kwiaty róż i bylin, aby pobudzić je do dalszego kwitnięcia. Wycinamy wszelkie martwe i zaschnięte kwiatostany tak, aby rośliny nie szpeciły ogrodu. Dotyczy to również przekwitających krzewów. Zabieg ten poprawi wygląd, a czasem może spowodować powtórne kwitnienie.

W sierpniu na tarasie kwitną między innymi pelargonie, petunie czy fuksje, dbajmy o ich regularne podlewanie i usuwanie przekwitłych kwiatów.

Gałęzie krzewów i drzewek owocowych, które uginają się pod ciężarem owoców, zabezpieczamy przed złamaniem, podpierając je drewnianymi tyczkami lub podwiązując do grubszych konarów.

Zwalczamy również szkodniki i choroby roślin ogrodowych.

Sadzimy rośliny na następny sezon

W sierpniu możemy rozpocząć sadzenie do gruntu roślin cebulowych kwitnących wiosną i latem (tulipanów, narcyzów, krokusów, przebiśniegów, lilii, liliowców). To również dobry czas na rozmnażanie przez podział i sadzenie bylin wcześnie kwitnących (bratków, stokrotek, niezapominajek, orlików, maków czy fiołków). 

Przed sadzeniem glebę odchwaszczamy i nawozimy nawozem wieloskładnikowym. Przesadzamy i sadzimy krzewy liściaste, tak aby do zimy zdążyły się dobrze ukorzenić. W drugiej połowie miesiąca możemy rozpocząć sadzenie drzew oraz krzewów iglastych i zimozielonych.

Sierpień w warzywniku

Nadszedł czas obfitych plonów. To właśnie teraz zbieramy z naszego ogrodu najwięcej warzyw posadzonych wiosną – ogórki, pomidory, paprykę, cebulę, cukinię, kabaczki, fasolkę szparagową, buraki, marchewkę, kalafiora oraz cebulę i czosnek. W tym okresie warto z zebranych warzyw na bieżąco przygotowywać przetwory na zimę. Warzywa i owoce można suszyć, mrozić lub przygotować przetwory w słoikach. Warunkiem przygotowania smacznych przetworów jest użycie owoców i warzyw najwyższej jakości. 

Warto również pamiętać, że jeszcze możemy dosiewać niektóre warzywa zielone na zbiór późnojesienny, będą to np. szpinak, szczaw, sałata, roszponka, rzodkiewka, koper.

zdjęcia: AdobeStock