Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Ściółka z rozdrobnionych gałęzi

maj Rok w ogrodzie

Przycinanie drzew i krzewów w ogrodzie jest niezbędne. Jednak po tym zabiegu pozostają ścięte gałęzie. Możemy je zebrać i pociąć za pomocą rozdrabniacza do gałęzi, a powstałe zrębki wykorzystać do ściółkowania rabat.

Ściółkę przygotowaną z gałęzi rozkładamy wokół roślin. Najlepiej rozsypać ją wczesną wiosną. Ziemia jest jeszcze wilgotna po zimowych roztopach i ściółka nie pozwoli jej utracić, stanie się także zbiornikiem wody opadowej. Ponadto o tej porze roku nie wzeszły jeszcze chwasty, a kilkucentymetrowa warstwa ściółki znacznie to utrudni. Pamiętajmy jednak, aby przed ściółkowaniem usunąć wszystkie gatunki wieloletnie. Świeże zrębki z drzewa liściastego zawierają garbniki, które hamują wzrost roślin i pobierają z gleby azot, dlatego przed wyściółkowaniem warto przez co najmniej 3 miesiące przekompostować i dodać do nich koniecznie surowiec bogaty w azot, jak obornik lub skoszona trawa. W przypadku zrębki z drzew iglastych jest to mniej konieczne, można ją wykorzystać świeżą. Pod bylinami i innymi roślinami sezonowymi rozsypujemy 3-6 cm warstwę zrębków, natomiast pod drzewami i krzewami może być ona grubszą – 10-12 cm.  

Korzyści ze stosowania ściółki z gałęzi

  • Pozwala utrzymać stałą wilgotność.
  • Utrzymuje stałą temperaturę podłoża – latem ochładzając, a zimą ogrzewając.
  • Hamuje wzrost chwastów.
  • Po 2-3 latach zrębki drewniane ulegają rozkładowi, użyźniając ziemię.
  • Zapobiega brudzeniu roślin poprzez ograniczenie bezpośredniego kontaktu z glebą – ma to szczególne znaczenie w przypadku owoców takich jak truskawki, maliny czy poziomki.
  • Rabaty podlewamy tylko do momentu, aż wzejdą rośliny, nawet jeśli jest susza – ściółka działa jak gąbka i utrzymuje wilgotność gleby bardzo długo.
  • Usuwanie chwastów jest łatwe – bez problemu je wyrywamy, ponieważ zakorzeniają się w ściółce, a nie glebie.
  • Poprawia również walory estetyczne, ponieważ dzięki niej ogród wygląda na bardziej zadbany.

Korzystne efekty uzyskuje się, jeśli materiał z którego wykonana jest ściółka jest urozmaicony, tzn. gdy zawiera zrębki różnej wielkości, wykonane z różnych gatunków drzew i krzewów, z dodatkiem trawy, liści czy kompostu, ponieważ dzięki temu ściółka ma zróżnicowany czas przemiany w materię organiczną i jest bardziej wartościowa.

Zdjęcia: Nac, Shutterstock

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?