Luty to dobry moment na przygotowanie rozsad domowych. Jeżeli marzymy o własnym ogrodzie warzywnym, chcemy mieć też piękne rabaty kwiatów jednorocznych lub dwuletnich, to teraz właśnie jest ten moment, by przygotować rozsady domowe.
Aby nasze wysiewy przyniosły sukces, powinniśmy zadbać o kilka elementów. Jeśli teraz dobrze się przygotujemy, będziemy mogli wygodnie kontynuować rozsady w marcu i kwietniu, zanim przyjdzie czas sadzenia młodych roślin do gruntu.
Zakup podłoża i nasion
Jeśli nie przygotowywaliśmy nasion po sezonie we własnym zakresie, musimy kupić gotowe. Najlepiej korzystać ze sprawdzonego producenta, który dostarcza nasiona dobrej jakości, odpowiednio wyselekcjonowane. W marketach znajdziemy specjalnie przygotowane stojaki z saszetkami nasion z podziałem na rodzaje roślin, ich preferencje i zasady pielęgnacyjne. Warto czytać informacje na opakowaniach, ponieważ umieszczone są tam cenne uwagi dotyczące uprawy, sugestie doboru nawozów i akcesoriów ułatwiających uprawę. Pamiętajmy też, dotyczy to szczególnie kwiatów, że nie zawsze kolor odmiany na zdjęciu odpowiada nasionom wewnątrz. Czytajmy dokładnie opis.
W sklepach ogrodniczych z powodzeniem zakupimy gotowe podłoże przeznaczone do przygotowywania rozsad w warunkach domowych, gwarantujące prawidłowy wzrost i kondycje sadzonek. Do wysiewu sadzonek ziemia musi być żyzna próchnicza. Nie może być też ciężka i zbita. Dlatego najlepiej, jeśli podłoże pod rozsady zawiera domieszkę torfu i piasku, co sprawia, że jest lekkie i pulchne.
Wybór stanowiska pod przyszłe domowe rozsady
Aby kiełkowanie posadzonych roślin przebiegało sprawnie i bez problemów, a rozwój i wzrost sadzonki zdrowo, trzeba z rozwagą wybrać miejsce dla prowadzenia przyszłych rozsad. Przede wszystkim musi nasłonecznione. Doskonale więc sprawdzają się tu przyokienne parapety, a także blaty kuchenne w bezpośrednim sąsiedztwie okna. Najlepsze stanowiska na rozsady to miejsca doświetlone od południa lub południowego-zachodu. Jeśli jednak nie mamy tak dobrego stanowiska, możemy pokusić się o zakup specjalnych miniszklarni inspektowych i zapewnić tam sztuczne doświetlenie, które zrekompensuje niedobory światła słonecznego.
Stanowisko na rozsady powinno mieć również zapewnioną stałą temperaturę pokojową. Sadzonki będą wrażliwe na nadmierne przegrzewanie – nie można zatem ustawić ich w bezpośrednim sąsiedztwie grzejnika, oraz na przemarzanie – nie mogą również znajdować się w miejscu, gdzie wpada zimne powietrze, na przykład w pobliżu stale uchylanego okna.
W czym uprawiać rozsady
Ogrodnicy z dużym doświadczeniem pamiętają jeszcze czasy wysiewania roślin na sadzonki do pojemników po kefirach i jogurtach. Dziś mnogość rozwiązań ułatwiających hobbystom ogrodnictwa przygotowanie rozsad pozwala na zakup odpowiednich, przygotowanych na ten cel, bardzo praktycznych pojemników. Doskonałym rozwiązaniem są gotowe moduły zespolonych ze sobą pojemników z naturalnie rozkładającego się z czasem (celulozowego) tworzywa. Występują w rozmaitych wielkościach, co pozwala, że możemy dobrać odpowiednią zarówno pod niewielką i niską sadzonkę ogórka, jak i szybko rosnącą większą na przykład pomidora. Nasiona umieszczamy pojedynczo lub po dwa w pojemniku i unikamy w dalszym biegu flancowania. Sadzonkę wsadzamy do gruntu wraz z pojemnikiem, przez który niejednokrotnie już w fazie wzrostu sadzonki przebijają korzenie. Materiał rozłoży się w glebie, korzenie nie zostaną uszkodzone w trakcie przesadzania, a roślina już na początku będzie osadzona na grządce stabilnie.
Na stoiskach ogrodniczych znajdziemy też inne ciekawe rozwiązania, pozwalające na łatwy wysiew, ale też na wygodny proces sadzenia do gruntu. Łatwe w użyciu sprasowane krążki torfowe będą alternatywą dla typowych pojemników z podłożem. Nasiona umieszcza się na krążku i w miarę podlewania podłoże pęcznieje, tworząc samoistny pojemnik. Wystarczy rozłożyć określoną liczbę krążków na np. plastikowej kuwecie, dokonać wysiewu i podlewać regularnie. Efekt jest gwarantowany, a wygoda nie do przecenienia. Po wyrośnięciu sadzonki do wymaganych rozmiarów, wysadza się je bezpośrednio do ziemi bez ryzyka uszkodzenia korzonków czy samej rośliny.
Oczywiście rozsady możemy też przygotowywać w tradycyjnych plastikowych pojemnikach, dużych donicach i skrzynkach. Należy pamiętać wtedy tylko o równomiernym podlewaniu, równorzędnym dostępie do światła i o sukcesywnym przerywaniu, tak aby jedna roślina nie zagłuszyła przyrostu drugiej.
Jakie kwiaty, jakie warzywa do lutowych rozsad
Już teraz w lutym warto wysiać byliny jednoroczne, które mają długi czas wegetacji, po to, by ich kwitnienie nastąpiło szybko i mogły nas cieszyć swym urokiem już wiosną. Należą do nich m.in. begonie, petunie, lewkonie, goździki ogrodowe, lobelie, lwie paszcze, werbeny i niecierpki.
Luty będzie też najlepszym czasem do wysiewu takich warzyw kapustnych takich jak: kalafior, kapusta biała, czerwona i pekińska, kalarepka, brokuł i sałata. To również czas na selera korzeniowego i liściastego oraz na cebulę.
zdjęcia: fotolia.com