Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Rabarbar w ogrodzie i kuchni

czerwiec Rok w ogrodzie

Zielone duże liście i czerwone łodygi, kto nie rozpozna rabarbaru w ogrodzie? Jego świeży, rześki smak i zapach sprawiają, że jest wspaniały dodatkiem deserowym, szczególnie w upalne dni.

Rabarbar jest rośliną nieco wymagającą, aby pięknie się rozkrzewiał potrzebuje stanowiska słonecznego lub półcienistego. Lubi gleby żyzne i wapienne. Jest dość ekspansywny, dlatego nasze babcie sadziły go zwykle gdzieś w ogrodowym kącie, tak by nie zagłuszał przestrzeni innym roślinom uprawnym, ale służył swoim aromatem, gdy przyjdzie czas na gotowanie letniego kompotu. Lubi regularne podlewanie i żeby prezentował się w ogrodzie okazale, a jego łodygi były mięsiste i grube musi być stale podlewany. Dodatkowo nawożony, odwdzięczy się intensywnym rozrostem.

Rabarbar kwitnie w maju, ale ponieważ uprawia się go głównie ze względu na ogonki liściowe, pędy kwiatostanowe dobrze jest usuwać, aby wzmocnić rozrost liści. Jest byliną wieloletnią, którą należy rozmnażać przez kłącza około marca, uzyskując sadzonki z rozrośniętych karp korzeniowych. Dorosła roślina osiąga do 1,5 m, a z pąków znajdujących się na szczycie karpy korzeniowej wyrastają liście i pędy, tak cenione przez gospodynie domowe.

Smak rabarbar zawdzięcza dużej ilości kwasu jabłkowego w swoich sokach. Liście rabarbaru są gotowe do zbioru po 2 latach od posadzenia rośliny. Ogonki liści można zbierać już od maja do połowy sierpnia.

Pomarańczowa konfitura z rabarbaru

Rabarbar ze względu na swoją kwaskowatość jest wspaniałym lekkim dodatkiem do deseru. Konfitura rabarbarowa będzie doskonale komponować się z lodami, jogurtem czy lekkimi herbatnikami.

Do przygotowania będziemy potrzebowali: 4 nogi rabarbaru, 2 pomarańcze, 1,5 szklanki cukru, 1 goździk i kawałek ok. 1 cm świeżego korzenia imbiru.

Rabarbar myjemy, lekko obieramy z włóknistych brzegów i kroimy w 1-2 cm kawałki. Zasypujemy w misce 1/2 szklanki cukru i pozostawiamy na 12 godzin. Wyciskamy sok z 2 pomarańczy. W rondlu umieszczamy rabarbar wraz z sokiem, który wypuścił, dodajemy sok z pomarańczy, 1 szklankę cukru, goździk i przepuszczony przez praskę imbir. Zagotowujemy i na bardzo wolnym ogniu odparowujemy do uzyskania konsystencji konfitury – ok. 45 minut. Przekładamy do szklanego naczynia i studzimy. Konfitura jest kwaskowo-wytrawna, imbir dodaje jej ostrości – jest zatem świetnym orzeźwiającym dodatkiem.

Koktajl jogurtowy z rabarbarem i truskawkami

Świeży zimny koktajl o rabarbarowym posmaku będzie wspaniałą propozycją na lekki deser w letnim ogrodzie.

Do przygotowania będzie nam potrzebne: 1 duża lub dwie małe nóżki rabarbaru, 1 kg truskawek, 1 l jogurtu naturalnego lub maślanki, 2 łyżki cukru (może być brązowy).

Rabarbar myjemy i obieramy z włóknistej osłonki, kroimy na drobno. Truskawki myjemy i szypułkujemy. Do blendera wrzucamy owoce, rabarbar, wsypujemy cukier i wlewamy jogurt. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Podajemy z kostkami lodu lub mocno schłodzony.

zdjęcia: fotolia.com

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?