Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Przyprawy, zioła, owoce i warzywa antynowotworowe

kwiecień Rok w ogrodzie

Rośliny to naturalna wielka apteka. Dlatego warto je wykorzystać, aby zapobiec nowotworom. Podpowiadamy, jakie zioła, owoce, warzywa i przyprawy powinny pojawić się naszej oraz naszych bliskich diecie. Niektóre z nich z powodzeniem można uprawiać w warzywniku.

Jeśli zależy nam na obniżeniu ryzyka zachorowania na raka, powinniśmy stosować odpowiednią dietę. Wystarczy wprowadzić do niej przyprawy, zioła, owoce i warzywa o działaniu antynowotworowym, które dodatkowo zawierają składniki poprawiające ogólną kondycję i samopoczucie. Jakie rośliny są więc niezbędne w codziennej diecie?

Rośliny antyrakowe – najpopularniejsze warzywa, owoce, zioła i przyprawy

Opisujemy po krótce najpopularniejsze zioła, przyprawy, owoce i warzywa, które mają działanie antynowotworowe – kolejność jest alfabetyczna. 

Aronia. Jest bogatym źródłem witamin, związków fenolowych oraz przeciwutleniaczy. Zapobiega nie tylko nowotworom, ale również wzmacnia układ odpornościowy. To jednak nie wszystko. Aronia osłabia negatywne skutki stresu oksydacyjnego, opóźnia starzenie organizmu oraz poprawia stan i wygląd skóry. Co ważne, warto ją spożywać podczas chemio- czy radioterapii, ponieważ zmniejsza negatywne skutki tych zabiegów.

Borówka. Owoce zawierają duże ilości witamin A, C, E, B, składników mineralnych, np. cynk, potas, żelazo czy miedź, antyutleniaczy oraz flawonoidów. Wprowadzenie ich do diety zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory oraz inne choroby cywilizacyjne, np. nadciśnienie, udar mózgu, zawał serca oraz cukrzycę. Ponadto borówka opóźnia starzenie organizmu i wspomaga naturalną odporność.

Bób. Kwas foliowy, witaminy, składniki mineralne i błonnik – składniki te w dużych ilościach sprawią, że bób znacząco zapobiega rakowi jelita grubego. Ponadto reguluje ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi. Bób polecany jest podczas odchudzania, ponieważ jest sycący i niskokaloryczny. 

Brokuł. To przede wszystkim bogate źródło witaminy C i kwasu foliowego. Oprócz tego, że brokuł zalecany jest w profilaktyce nowotworowej, to pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i stawy.

Cebula. Zawiera kwercetynę – substancję należącą do grupy flawonoidów, która sprawdza się w walce z nowotworami trzustki, jelita grubego oraz płuc.  

Czosnek. Chociaż ma specyficzny smak i zapach, to warto go wprowadzać jak najczęściej do diety, ponieważ ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe, obniża ciśnienie krwi oraz poprawia naturalną odporność, oczywiście zapobiega nowotworom. W czosnku znajduje się aż 30 substancji antynowotworowych, a najsłynniejsza jest allicyna. 

Dynia. Duże ilości witamin, składników mineralnych, błonnika, przeciwutleniaczy, a ponadto kwasów tłuszczowych zawartych w pestkach sprawia, że dynia wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Co ważne, jest niskokaloryczna.

Kurkuma. Doskonale znana jest osobom, które walczą z nadwagą, gdyż przede wszystkim kurkuma pobudza wydzielania żółci, gastryny i enzymów trawiennych – wspomaga odchudzanie. Działa również przeciwzapalnie, a ponadto hamuje namnażanie komórek nowotworowych i pokonuje substancje kancerogenne.

Majeranek. Suszony majeranek to chyba najpopularniejsze zioło w polskiej kuchni, podkręca smak każdej potrawy. Działa przeciwzapalnie i oczywiście przeciwnowotworowo. 

Mięta. Tego zioła chyba nie trzeba zachwalać, ale dla przypomnienia – mięta działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, obniża ciśnienie krwi oraz łagodzi podrażnienie żołądka. I oczywiście jej spożywanie zapobiega nowotworom.

Oregano. Rekordowa ilość flawonoidów – a przede wszystkim apigeniny – powoduje, że oregano ma właściwości antyrakowe. Potwierdzone naukowo zostało to w przypadku raka trzustki.

Pomidor. Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że pomidory są cennym źródłem witamin i mikroelementów, np. potasu obniżającego ciśnienie krwi. Jednak mało kto wie, że zawarty w nichlikopen wykazuje silnie działanie prozdrowotne, m.in. zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty, przełyku, żołądka, płuc i jamy ustnej. Warto z nich przygotowywać np. zupy, przeciery czy sosy, gdyż lepszym źródłem likopenu są pomidory poddane obróbce termicznej niż surowe. 

Roszponka. Oprócz tego, że warto zapobiega nowotworom, roszponka poprawia trawienie i działa uspokajająco. Ponadto duża zawartość zarówno witaminy C, jak i innych przeciwutleniaczy zrównuje działanie niekorzystnych wolnych rodników dla organizmu. Spożywanie roszponki poprawia pracę serca, wzrok oraz stan skóry.

Sałata. Duża zawartość antyutleniaczy niweluje skutki stresu oksydacyjnego, tym samym sałata ma działanie antynowotworowe. Ponadto jej spożywanie poprawia trawienie, wzmacnia układ odpornościowy oraz zmniejsza wchłanianie tłuszczów i cukrów (polecana jest więc podczas odchudzania).

Winogrona. Zmniejszają ryzyko nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych, np. udaru mózgu, dzięki dużej ilości witamin, minerałów i antyoksydantów. Jednak uwaga, osoby chore na cukrzycę powinny unikać spożywania tych owoców, ponieważ zawierają duże ilości cukrów prostych. 

zdjęcia: pixabay.com

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?