Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty
Mój sklep
Wybierz swój sklep

Przechowywanie warzyw zimą

styczeń Rok w ogrodzie

Zima w pełni, temperatura może być niska jeszcze przez kolejne dwa miesiące, dlatego nie zapomnijmy korzystać zapasów warzyw, jakie zebraliśmy na swojej działce do przechowania na zimę. Przy okazji zróbmy im niewielki przegląd.

Warzywa przeznaczone do przechowywania przez okres zimy mają różne wymagania. Niektóre najlepiej przechowują się w miejscach otwartych i przewiewnych, inne przeciwnie, w zamkniętych i ciemnych. Część z nich wymaga wysokiej wilgotności w czasie magazynowania, a część niskiej. Korzystając z nich zimą, koniecznie trzeba sprawdzać, w jakim są stanie.

Warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe, takie jak marchew, pietruszka, selery i buraki, a także warzywa kapustne przechowamy przez zimę tylko wtedy, jeśli mamy ku temu odpowiednie warunki. Niezbędna jest chłodna piwnica lub nieogrzewany budynek gospodarczy, wymagają one bowiem dużej wilgotności powietrza 95-98%, i temperatury od 1 do 4°C. Ułożone luzem lub w skrzynkach powinny być na czas zimy przysypane piaskiem, który zabezpieczy je przed wyschnięciem. Kapusty natomiast nie przykrywamy ani folią, ani piaskiem. Korzystając z nich zimą, sprawdźmy, czy piasek nie zawilgotniał zbyt mocno. Zalanie warzyw wodą może spowodować ich gnicie. Sprawdzamy też, czy wilgotność w piwnicy nie spadła (jeśli zauważymy, że piasek jest suchy – wstawiamy naczynie z wodą). Podczas oględzin zwróćmy też uwagę, czy warzywa nie uległy już zepsuciu – te podgniłe trzeba wyrzucić. Nawet jedna chora marchew lub jeden spleśniały ziemniak może sprawić, że cały plon w piwnicy się zepsuje. W czasie oględzin odgarniamy lekko piasek i po kontroli przysypujemy je z na nowo. Oglądamy również główki kapusty, pozbywając się zepsutych okazów. Kapusta łatwo się zagrzewa, więc należy co jakiś czas sprawdzać, czy jej liście nie zaczynają gnić. Jeśli część warzyw zakopcowaliśmy na działce, zaglądamy do nich dopiero wiosną.

Cebula i czosnek

Również niskiej wilgotności powietrza wymagają cebula oraz czosnek (chociaż nie powinna ona przekraczać 75%). Najlepsze będą miejsca przewiewne, takie jak strychy i altanki, ale tylko takie, co do których mamy pewność, że warzywa nie przemarzną. Jeśli jest to piwnica, nie powinna być nadmiernie wilgotna. Temperatura powinna wynosić od 1 do 7°C. Cebulę i czosnek przechowujemy powieszone w wiankach, ułożone w skrzynkach lub ułożone cienką warstwą na macie słomianej. Przed przechowywaniem cebula powinna być dosuszona – liście i zewnętrzne łuski muszą być zupełnie suche. Zimą regularnie przeglądamy zbiory, sprawdzając, czy nie uległy one zepsuciu. Mocno uszkodzone lub spleśniałe cebule wyrzucamy.

Zdjęcia: Fotolia.com