Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Malbork Al. Wojska Polskiego 462
PSB MRÓWKA MALBORK AL. WOJSKA POLSKIEGO
Produkty

Przechowywanie warzyw i owoców w piwnicy

grudzień Rok w ogrodzie

Jesienne owoce i warzywa potrafią z powodzeniem cieszyć nas przez cała zimę, jeśli odpowiednio zadbamy o ich przechowywanie. Piwniczne warunki są doskonałe do gromadzenia zapasów, jednak warto przestrzegać pewnych zasad, które zapewnią świeżość oraz długotrwałość warzyw i owoców.

Odpowiednio przygotowane rodzime warzywa i owoce, posegregowane oraz poukładane w stosownych pojemnikach doskonale zachowują swoją formę i walory smakowe. Najczęściej przechowujemy warzywa korzeniowe (buraki, marchew, pietruszkę, seler), ziemniaki, cebulę i czosnek oraz jabłka i gruszki.

Przechowywanie warzyw

Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie plony lubią te same warunki przechowywania. Czynnikiem, który szczególnie wpływa na ich jakość jest wilgotność. Warzywa korzeniowe lubią chłód i wysoką wilgotność, zupełnie inaczej niż czosnek i cebula, które preferują miejsca cieplejsze, przewiewne i suche. Dlatego takie warzywa jak marchew, buraki, ziemniaki dobrze będą się czuły poukładane w skrzynkach i przesypane piaskiem lub zabezpieczone przed nadmiernym wysychaniem folią. Wilgotne miejsca będą też preferowały warzywa kapustne oraz dynie. Dobrze jednak, jeśli pomiędzy nimi będzie znajdował się pergamin lub papier falisty (pozwolą one utrzymać równowagę w utrzymującej się wilgoci).

Cebula dobrze przechowuje się w przewiewnych skrzynkach i koszach wyłożonych co najwyżej słomą. Czosnek najbezpieczniej przechowywać w wiszących luzem warkoczach.

Temperatura w miejscu przechowywania warzyw i owoców nie powinna być niższa niż 2oC i wyższa niż 5-7oC, powinna też być w miarę stała i nie podlegać częstym skokom.

Przechowywanie jabłek i gruszek

Jabłka i gruszki bardzo dobrze zimują w chłodnym pomieszczeniu, ale najlepiej jeśli jest ciemne i przewiewne. Poukładane w skrzynkach powinny być poprzekładane papierem (najlepiej papierem do pieczenia), co zabezpiecza przed ich wysychaniem, ale również rozprzestrzenianiem się ewentualnych procesów gnilnych. Dobrym sposobem jest też owinięcie boków skrzynek folią, natomiast z góry osłonięcie owoców papierem. W okresie zimy, właśnie szczególnie najlepiej w grudniu, warto przeprowadzić staranny przegląd przechowywanych owoców. Wybrać te najbardziej dojrzewające lub przejrzałe i usunąć wszelkie te, które mają oznaki gnicia.

Orzechy

W piwnicy warto też przechowywać orzechy. Te wymagają suchego, lecz również chłodnego miejsca. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że orzechy wyschną w środku skorupy. Orzechy dobrze przechowywać w przewiewnych koszach albo w bawełnianych lub płóciennych woreczkach, zapewniających „oddychanie”.

zdjęcia: AdobeStock