Domowi winiarze cenią sobie własne produkty i prześcigają się często we wzbogacaniu i dopracowywaniu receptur, tak by miało ten niepowtarzalny smak oraz piękny klarowny kolor. O jakości wina decyduje jednak często jego prawidłowe przechowywanie.
Domowe wino to cały proces. W przeciwieństwie do owocowych nalewek potrzebuje znacznie więcej zaangażowania i pracy. Przygotowanie moszczu, doglądanie procesu fermentacji, wreszcie klarowanie i odsączanie płynu, a ostatecznie butelkowanie to wymagające czynności, szkoda, żeby w wyniku nieprawidłowego przechowywania wina poszły na marne.
Wino lubi piwnicę
Wino powinno być przechowywane w miejscu, gdzie jest dość chłodno, w miarę ciemno i gdzie nie ma przeciągów. Dlatego najlepsze do jego magazynowania będą domowe piwnice i piwniczki. Znawcy produktu zalecają optymalny przedział temperatur dla miejsca, gdzie składujemy butelki z winem pomiędzy 10-14oC. Przy czym warto wiedzieć, że klasyczne wina, głównie czerwone, dobrze znoszą temperaturę nieco wyższą, natomiast wina białe i różowe lepiej czują się w dolnym przedziale tych temperatur. Inaczej jest z winami musującymi, tym zaleca się warunki znacznie chłodniejsze – poniżej 10oC.
Wino lubi również ciemność. Brak dostępu promieni słonecznych to warunek utrzymania jakości trunku. Dlatego koneserzy oraz producenci wina domowego zalecają, by przechowywać wino, szczególnie to domowej roboty w ciemnych butelkach ze szkła brązowego, oliwkowego albo głęboko zielonego – tak by zapobiegać przenikaniu promieni świetlnych.
Butelki z winem powinny leżeć
Domowe wino, które zakończyło już proces przygotowania w produkcyjnym gąsiorze i zostało przelane do butelek powinno leżakować. Leżąca pozycja butelek ma znaczenie zarówno dla równomiernego rozłożenia i dojrzewania trunku w butelce, jak i do tego, by korek był stale wilgotny, zanurzony w płynie (utrzymywał szczelność i nie dopuszczał dostępu powietrza z zewnątrz). Jeżeli wino domowe podpiszemy, warto jest ułożyć je tak, by mieć swobodny dostęp wzroku do etykiety i naszego oznaczenia każdej butelki.
Dlatego do przechowywania wina idealne będą specjalne regały i stojaki wyprofilowane tak, by umożliwić wygodne ułożenie butelek, a także pełen do nich dostęp. Wino nie lubi być poddawane ruchom i zmianom pozycji, raz ułożone na wygodnym stojaku niech pokryje się kurzem, ale niech dojrzewa nie niepokojone.
Jeśli zdecydujemy się na drewniane piętrowe regały, pamiętajmy, że na górze występują wyższe temperatury niż na dole, dlatego wysoko układajmy wina czerwone, a niżej białe i różowe.
O długości leżakowania i procesie dojrzewania trunku decyduje zawartość alkoholu w naszym winie, czym wyższa wino powinno dojrzewać dłużej (dla 16% – min. 2 lata), jeśli są to wina słabsze (10%), wystarczy niedługi czas leżakowania, nawet kilka miesięcy.
zdjęcie tytułowe: pixabay.com