Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Papryka na śniadanie, obiad, kolację!

sierpień Rok w ogrodzie

Dlaczego papryka jest zdrowym i wartościowym składnikiem diety? Głównie dlatego, że jest warzywem, które zawiera najwięcej witaminy C, a jej właściwości nie tracą na wartości pod wpływem ciepła, zarówno podczas duszenia, jak i pieczenia.

Papryka pochodzi z tej samej rodziny co popularne ziemniaki i pomidory, kocha słońce, ale z powodzeniem uprawiana jest również w naszym klimacie. Kulinarna kultura spożywania papryki dotyczy głównie krajów południowych Hiszpanii, Włoch, krajów bałkańskich i przede wszystkim Węgier. Zarówno ta słodka, jak i silnie ostra, czerwona, pomarańczowa, żółta czy zielona są niezrównaną smakową bazą potraw,  a także doskonałym dodatkiem podkreślającym smak.

Paprykę warto jeść często i regularnie głównie ze względów na jej nieocenione właściwości prozdrowotne. Jest bogatym źródłem witaminy C, która to odpowiada za naszą odporność – papryka zawiera jej kilkukrotnie więcej niż np.cytryna. W sokach tego warzywa znajdują się składniki, zapewniające dobrą jakość naszej skóry – zawiera bowiem dużą ilość beta-karotenu. Już niewielka porcja papryki zapewnia dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę E oraz witaminę B.

Mimo obróbki cieplnej papryka nadal zachowuje większość witamin, a także minerałów takich jak potas, fosfor, żelazo i magnez. Jest niskokaloryczna i może być jedzona zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację.

Śniadanie z papryką – shakshouka (szakszuka)

To pożywne danie pochodzi z Bliskiego Wschodu, jest niezwykle aromatyczne i przy tym zdrowe. Zapewnia sycący posiłek, na dobry początek dnia.

Do przygotowania szakszuki dla dwóch osób będą potrzebne: 2 małe czerwone papryki lub 1 bardzo duża (może być papryka czerwona i żółta lub czerwona i zielona), 1 pomidor, 1 cebula (albo dymka ze szczypiorem), szczypior do posypania, 2 jaja, czarny pieprz, szczypta chili, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta mielonego kminu rzymskiego (kuminu), sól, oliwa do smażenia.

Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę, pomidora również myjemy, parzymy i zdejmujemy skórę, kroimy w podobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą, lekko solimy, szklimy i dodajemy pokrojoną paprykę. Podsmażamy, aż papryka złamie swoją twardość, dodajemy pomidory i na małym ogniu dusimy aż pomidory nadadzą potrawie konsystencję i lekko odparują. Dodajemy przyprawy, mieszamy, przesuwamy farsz na boki robiąc miejsce na „nasadzenie” jaj. Dodajemy jaja, lekko solimy, przykrywamy patelnię i czekamy aż zetną się białka, a żółtka pozostaną luźne – typowo dla jaj sadzonych.

Przed podaniem posypujemy świeżym szczypiorem. Podajemy ze świeżą pszenną bagietką lub grzanką z masłem czosnkowym.

Papryka faszerowana w sam raz na obiad i na kolację

Paprykę ze względu na jej kształt łatwo jest faszerować. Po wydrążeniu gniazda nasiennego możemy ją wypełnić dowolnym farszem zarówno mięsnym, jak i jarskim. Paprykę wygodnie jest też ułożyć pionowo i ścisło jedna przy drugiej zarówno w garnku i dusić, jak i w naczyniu żaroodpornym i zapiekać. Taka potrawa nie jest trudna w przygotowaniu, wygodna w serwowaniu, wygląda przy tym atrakcyjnie i apetycznie.

Do przygotowania papryki faszerowanej mięsem potrzebne będą: 4-5 papryk (mogą być zarówno czerwone, jak i zielone), 1/2 kg mięsa mielonego z indyka, sucha bułka pszenna namoczona uprzednio w wodzie, 1 cebula, 1 jajko, pieprz, sól, 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego, świeży koper, szczypta chili, szczypta papryki wędzonej oraz sól i pieprz do smaku.

Paprykę myjemy i ostrożnie wydrążamy gniazda nasienne, tak by nie uszkodzić boków warzywa. Przygotowujemy farsz mięsny, dodając do mielonego mięsa pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, dobrze odciśniętą bułkę, jajko. Mieszamy, dodajemy przyprawy i jeszcze raz mieszamy. W głębszym garnku układamy papryki obok siebie, na tyle ściśle, by nie ruszały się i nie uciekł z nich farsz. Zalewamy wodą do 3/4 ich wysokości, przykrywamy pokrywką. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 minut, aż papryka będzie miękka, a farsz zbity. Dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczamy nim sos, mieszając delikatnie pomiędzy paprykami, by nie uszkodzić warzyw. Gotujemy jeszcze 10 minut na wolnym ogniu, na koniec gotowania dodajemy świeży, drobno posiekany koper.

Papryka faszerowana doskonale smakuje z purée ziemniaczanym oraz białym ryżem.

zdjęcie tytułowe: pixabay.com

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?