Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty
Mój sklep
Wybierz swój sklep

Ostatnie porządki w warzywniku

październik Rok w ogrodzie

Październik to ostatni moment, żeby zebrać wszystkie rosnące jeszcze na grządkach warzywa, zgrabić zwiędłe resztki roślin i opadłe liście, a następnie zadbać o glebę. Wykorzystajmy na te zabiegi ostatnie słoneczne dni.

Warzywa z własnego ogródka to zdrowa satysfakcja, jednak zarówno pielęgnacja stanowiska, gdzie je uprawiamy, jak i samo potem ich przechowywanie wymaga naszych starannych zabiegów. Zanim przyjdzie zima, zadbajmy zatem o jedno i drugie.

Do spiżarni czas – odpowiednie przechowywanie warzyw

W drugiej połowie października możemy jeszcze wykopywać warzywa korzeniowe niewrażliwe na jesienne przymrozki: rzodkiew, rzepę, pory, marchewkę i pietruszkę. Po wyjęciu oczyszczamy je z ziemi i delikatnie, by ich nie obić, układamy w skrzynkach. Okazy uszkodzone od razu przeznaczamy do bieżącej konsumpcji lub przetworzenia. Nie nadają się do przechowywania, ponieważ są szybko atakowane przez mikroorganizmy chorobotwórcze powodujące gnicie. Zdrowe i suche warzywa przenosimy do chłodnej (do 5°C) i wilgotnej (70-80 proc.) piwnicy, a następnie układamy pionowo główkami do góry, w skrzynkach, które wypełniamy piaskiem. Jeśli nie mamy piwnicy ani innego chłodnego pomieszczenia, możemy zakopcować warzywa w ogrodzie lub zimnej szklarni. Kopiec ogrodowy i szklarniowy to dół bądź rów głębokości około 50 cm, w którym układamy warzywa na boku warstwami oddzielonymi piaskiem lub słomą. Na najwyższej warstwie usypujemy kopiec z ziemi i liści, chroniący przed mrozem. Aby zabezpieczyć zbiory przed gryzoniami, wykładamy dno i ścianki cienką metalową siatką, a górę dodatkowo zabezpieczamy drewnianą pokrywą. 

Porządki na grządkach

Jesienią pusty warzywnik nie wygląda efektownie. Zwiędnięte liście i części roślin pozostałe po zbiorach są jednak wartościowym magazynem substancji odżywczych. Możemy je zebrać i przeznaczyć na kompost, którym na wiosnę użyźnimy grządkę, możemy też je pozostawić w glebie. Jeśli zamierzamy przekopać grządkę przed zimą, warto usunąć chwasty korzeniowe i części roślin porażone przez choroby. Przekopanie przed zimą jest zalecane w przypadku, gdy mamy w ogrodzie glebę ciężką, gliniastą. Im grubszą skibę pozostawimy, tym lepiej – pod wpływem mrozu powstanie gruzełkowata struktura gleby. 

Jeśli w przyszłym sezonie będziemy uprawiali warzywa w tym samym miejscu, warto przekopać grządkę razem z kompostem lub obornikiem. Wiosną młode rośliny będą mogły od razu korzystać za składników odżywczych. Gleby lekkiej i piaszczystej nie przekopujemy, ponieważ moglibyśmy jeszcze bardziej naruszyć jej delikatną strukturę. Zamiast tego rozkładamy na niej grubą, 15-centymetrową warstwę liści.

zdjęcia: AdobeStock