Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Ognista trzmielina zachwycająca jesienią

listopad Rok w ogrodzie

Trzmielina przez cały rok jest niepozorna, ale jesienią jej liście zachwycają płomiennymi odcieniami czerwieni. Ozdobne są również owoce tej rośliny. Wysokie odmiany są idealne do pojedynczych nasadzeń, natomiast niskie i rozłożyste upiększają jesienne rabaty. Trzmieliny tworzą atrakcyjne kompozycje z trawami ozdobnymi lub wysokimi bylinami kwiatowymi.

Trzmielina rośnie dziko na wszystkich kontynentach, część jej gatunków z powodzeniem uprawiania jest w przydomowych ogródkach. Ze względu na duże zróżnicowanie rośliny te doskonale uzupełniają wszelkie aranżacje ogrodowe, niezależnie od stylistyki. Wszystkie gatunki, które zrzucają liście na zimę jesienią, są przepiękną dekoracją ogrodu – ich liście przebarwiają się od pomarańczowego do czerwonego. Również zimozielone trzmieliny pnące zabarwiają zimą swoje liście na kolor lekko różowy do czerwonawego.

Popularne odmiany trzmieliny

W naszych przydomowych ogródkach spotkać możemy trzmielinę oskrzydloną (Euonymus alatus). To jedna z najładniejszych trzmielin, która zachwyca jesienią ognistą czerwienią liści. W języku angielskim mówi się na nią burning bush – gorejący krzew. Zielonkawe kwiaty trzmieliny oskrzydlonej są mało dekoracyjne, pojawią się w maju. Jesienią dojrzewają brązowawe owoce. Krzew ten osiąga wysokość do 2 m.

Na kolorowo wybarwia się również trzmielina pospolita (Euonymus europaeus), zwana zwyczajną lub europejską, która rośnie dziko w rodzimych lasach. Spotkać ją możemy także w nasadzeniach parkowych. Ten krzew lub niskie drzewko owocuje jesienią oraz zimą i właśnie w tym okresie wygląda najciekawiej. Podziwiać możemy oryginalne różowe owoce-torebki, które po pęknięciu odsłaniają pomarańczowe nasiona. Niepozorne kwiaty ukazują się w maju, tworząc baldachrona. Trzmielina pospolita może osiągnąć nawet kilka metrów wysokości. 

Równie urodziwa jest trzmielina amerykańska (Euonymus americanus), zwana truskawkowym krzewem. Owoce tego krzewu przypominają truskawki. Niestety są one trujące, zresztą tak samo jest owoce wszystkich odmian trzmieliny, niejadalne są też wszystkie części rośliny. Niewielka ilość owoców wywołuje osłabienie, wymioty i biegunkę. Spożycie około 30 owoców uważane jest za śmiertelną dawkę dla człowieka dorosłego. Następuje zakłócenie pracy serca, paraliż i w końcu śmierć. Z tego względu trzmielina nie nadaje się do ogrodu, w którym przebywają małe dzieci. Zatrucie grozi też zwierzętom domowym.

Ciekawą, popularną odmianą w naszych ogródkach jest trzmielina Fortune'a 'Emerald'n Gold'. Dzięki niej jesienny ogród wygląda niesamowicie i barwy ogrodu mają szansę przetrwać. Trzmielina ma pstre liście w kolorach zielono-żółtym lub zielono-białym – w zależności od odmiany. A na zimę przebarwiają się one na różowo-fioletowy kolor. 

Uprawa trzmieliny

Trzmieliny przyjmują się i rosną pomyślne w każdym rodzaju podłoża, wykazują odporność na mrozy. Jedyne co trzeba im zapewnić to słoneczne stanowisko – trzmieliny nigdy nie mają dość słońca. Możemy posadzić je także w półcieniu, jednak liście nie będą wybarwiały się tak intensywnie.

Nie wolno dopuścić do przesuszenia, gdyż taki stres może doprowadzić do obumarcia rośliny. Trzmielinę nawozimy kompostem dwa razy w roku – marzec/kwiecień, a później w czerwcu. Jeśli jakieś pędy boczne zakłócają harmonijną formę, można je w okresie wegetacyjnym skrócić. Cięcie formujące i zachowawcze przeprowadzamy jesienią lub wczesną wiosną. Przy tej okazji krzew zostaje też gruntownie prześwietlony, aby dopuścić światło i powietrze do całej rośliny.

zdjęcia: pixabay.com, materiały prasowe

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?