Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Nawóz i oprysk z drożdży – ekologiczne i skuteczne preparaty

maj Rok w ogrodzie

Drożdże piekarskie – na wzór naszych babć – możemy wykorzystać jako nawóz lub środek ochrony roślin. Przygotowanie odpowiednich mikstur jest łatwe. Ale co najważniejsze, stosowanie droższy zapewni bujne kwitnienie.

Droższe piekarskie to pożyteczne grzyby, które warto wykorzystać do zasilania roślin oraz do ich ochrony przed szkodnikami. Są bogate w wiele cennych substancji, np. węglowodany, witaminy z grupy B. organiczne żelazo, aminokwasy oraz pierwiastki śladowe. Nawóz z drożdży pobudza rośliny do wzrostu i obfitszego kwitnienia, wzmacnia system korzeniowy, ułatwia roślinom pobieranie z gleby wody i innych składników mineralnych, a także chroni system korzeniowy przed chorobami. Warto więc go regularnie stosować. Ale jak przygotować nawóz z drożdży? Jak stosować drożdże w formie oprysku?

Nawóz z drożdży – jak przygotować i jak stosować

Najszybciej przygotujemy niesfermentowany nawóz z drożdży. Jest także banalnie łatwy do przygotowania. Wystarczy rozpuścić 100 g świeżych drożdży w 10 l ciepłej wody. Po około godzinie nawóz jest gotowy do użycia – nie wymaga rozcieńczania. Nawóz z drożdży możemy stosować co 2 tygodnie przez cały sezon, chociaż najskuteczniejszy jest wiosną i pod koniec lata. Jeśli mamy taką możliwość, do przygotowania roztworu z drożdży wykorzystajmy deszczówkę. Nie zawiera ona chloru, dzięki czemu nawóz będzie dobrze przyswajalny. Woda może również pochodzić z gotowania warzyw czy mycia owoców. 

Mało problematyczny do przygotowania jest również sfermentowany nawóz z drożdży. W tym przypadku w wiadrze umieszczamy 100 g rozdrobnionych drożdży, zasypujemy 1 szklanką cukru i odstawiamy na 1-2 godziny. Następnie dolewamy do wiadra 10 l ciepłej wody, całość dokładnie mieszamy. Po około tygodniu drożdże powinny fermentować i nawóz jest gotowy do użycia. Uwaga! Do podlewania roślin miksturę należy rozcieńczyć – 1 szklanka roztworu na 10 l wody. 

Nawóz z drożdży może być wykorzystywany do zasilania wszystkich roślin, w tym doniczkowych. Stosujemy do więc np. do podlewania warzyw, krzewów ozdobnych i drzew owocowych. Niesfermentowany nawóz drożdżowy doskonale zasili mikroflorę kompostownika. Co ciekawe, preparat możemy sporządzić także z drożdży, których termin ważności się skończył.

Oprysk z drożdży na szkodniki i choroby

Drożdżami możemy nie tylko podlewać rośliny, ale również je opryskiwać – profilaktyczny oprysk ma na celu zapobieganie chorobom i odstraszenie szkodników. Jak przyrządzić odpowiedni roztwór? Również i w tym przypadku nie jest to trudne. Do 100 g świeżych drożdży wystarczy dodać 0,5 l tłustego mleka i 10 l wody. Dobrą praktyką jest dodatnie do mikstury kilkanaście kropel mydła ogrodniczego lub innego w płynie – poprawimy w ten sposób przyczepność tego naturalnego preparatu do liści. Pamiętajmy, aby oprysk przeprowadzić dokładnie – cieczą należy pokryć górną i dolną stronę liścia. Roztworem profilaktycznie opryskujemy rośliny raz w tygodniu przez cały okres wegetacyjny – wykorzystujemy opryskiwacz. Drożdżami możemy opryskiwać wszystkie rośliny, chociaż zazwyczaj stosuje się je do ochrony pomidorów, ogórków i truskawek przed zarazą ziemniaczaną, mączniakiem oraz szarą pleśnią. 

zdjęcia: AdobeStock

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?