Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Mulczowanie trawnika – czy warto je wykonywać

lipiec Rok w ogrodzie

Chcąc mieć ładny trawnik, musimy go kosić. Lecz co zrobić ze ściętą trawą? Rozwiązaniem jest mulczowanie, które polepsza jakość i wygląd murawy. Na czym polega ten zabieg i jak go przeprowadzić?

Mulczowanie to ekologiczny zabieg pielęgnacyjny. Polega na skoszeniu, rozdrobnieniu roślin i pokryciu trawnika cienką, równomierną warstwą pokostu, który ulega rozkładowi i w naturalny sposób nawozi murawę. Ponadto mulczowanie zmniejsza parowanie wody z gleby i darni, zapobiega erozji gleby oraz spowalnia wzrost chwastów. Dodatkową zaletą jest także oszczędność czasu – nie tracimy go na opróżnianie kosza kosiarki. Nie musimy także usuwać ani kompostować odpadów. Oczywiście trawnik należy obserwować, aby nie dopuścić do gnicia pozostawionych źdźbeł czy utworzenia się tzw. filcu na jego powierzchni. Gdy zauważymy, że kondycja murawy osłabia się, należy naprzemiennie zbierać pokost i go zostawiać. Warto również czasami zaprzestać mulczowania, a nawet dodatkowo wykonać wertykulację (najlepiej w sierpniu).

Zasady mulczowania

W przypadku mulczowania, trawę należy skracać do 1/3 wysokości (podczas suszy o ok. 1/4). Zabieg musi być przeprowadzany regularnie i dość często (co kilka dni). Bez szkody dla murawy mogą na niej pozostawać wyłącznie młode, delikatne, drobno pocięte i suche źdźbła, ponieważ szybko ulegają rozkładowi, a nie gniją. Częste koszenie zapobiega również rozwojowi kwiatostanów, których nie należy pozostawiać w pokoście. Nie może on także zawierać łodyg i starych źdźbeł, gdyż zaczną gnić zanim zajdzie proces rozkładu organicznego – na powierzchni trawnika powstanie szkodliwy filc. Pamiętajmy, że warstwa świeżo skoszonej trawy powinna być cienka i równomiernie rozrzucona. Zwróćmy uwagę na rodzaj gleby. Na wilgotnych i słabo przepuszczających wodę mulczowania nie należy przeprowadzać zbyt często. W innych przypadkach zabieg ten – dostarczając składników pokarmowych – poprawia właściwości fizyczne gleby. Jeśli mulczujemy trawnik, ograniczmy nawożenie – mulczowanie dostarcza roślinom niezbędnych składników. Jesienią z trawnik należy dokładnie wygrabić – pozostawione resztki roślinne mogą doprowadzić do utworzenia się filcu oraz rozwoju chorób trawy pod warstwą śniegu.

Kosiarki do mulczowania

Do przeprowadzenia mulczowania wykorzystuje się kosiarkę wyposażoną w system podwójnych noży oraz system mielenie zmiennego. System podwójnych noży tnie trawę ze zwiększoną częstotliwością – nóż górny wykonuje cięcie podstawowe, a dolny wykańczające. Efektem jest bardzo dokładnie rozdrobniony pokost. Natomiast uzupełniający system mulczowania zmiennego umożliwia regulowanie ilości trawy trafiającej do kosza oraz tej pozostawionej na glebie, a także dostosowanie ilości mulczowanej trawy do jej aktualnej wysokości i warunków pogodowych. Za pomocą jednej dźwigni decydujemy o tym, jaka ilość pokostu będzie mulczowana, a jaka zebrana do kosza. Kosiarka do mulczowania wyposażona jest także w regulację wysokości koszenia – możemy kontrolować ilość pokostu pozostawianego na trawniku.
Na rynku dostępne są także traktory ogrodowe przeznaczone do koszenia połączonego z mulczowanie. Wykorzystuje się je na powierzchniach powyżej 1500 m2. Bardzo często urządzenia te wyposażone są w duże zbiorniki paliwa oraz inne udogodnienia.

zdjęcia: Honda, Stiga, pixabay.com

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?