Zimą nasze organizmy potrzebują szczególnie witaminowego wsparcia. Brak słońca, niskie temperatury, sezonowe infekcje to wszystko sprawia, że w tym okresie warto zadbać o codzienny „zastrzyk zdrowia” w postaci koktajlu owocowo-warzywnego.
O tej porze roku owoce i warzywa nie są dostępne w tak dużej reprezentacji jak późną wiosną i latem, kiedy ich krótka droga niemalże prosto z krzaka do naszych ust zapewnia świeżość, smak i jakość. Te przechowywane w spiżarniach, importowane z zagranicy i uprawiane w warunkach szklarniowych zdecydowanie lepiej będą wyglądać, smakować i przyswajać się w formie smoothie, czyli zmiksowanego koktajlu.
Dlaczego warto pić koktajle
Koktajl w formie gęstego napoju to posiłek szybko przyswajalny, łatwy w trawieniu i nieobciążający żołądka.
Odpowiednio dobrane w nim składniki zapewniają zbilansowany posiłek bogaty w składniki odżywcze – gwarantujące dawkę energii, bazę mikroelementów oraz tarczę witaminową – doskonale zastępując pełny posiłek, np. wartościowe śniadanie.
Koktajle owocowo-warzywne wpływają regenerująco na organizm, oczyszczają jelita ze złogów zapewniając im większe wchłanianie, wspierają odporność, mają wzmacniający wpływ i poprawiają jakość skóry, paznokci i włosów.
Są bardzo smaczne, apetyczne i łatwe w przygotowaniu, co dodatkowo wpływa na uatrakcyjnienie codziennej diety.
Jak przygotowywać koktajle warzywno-owocowe
Przy przygotowywaniu domowych smoothie nie potrzeba specjalnej filozofii. Należy jednak pamiętać o dwóch zasadach. Starajmy się nie mieszać więcej niż 4 zasadniczych produktów w jednym napoju. Zbyt bogaty zestaw owoców i warzyw może wywołać reakcję alergiczną lub niepokój w żołądku. Dbajmy o estetykę, nie łączmy produktów, które po zmiksowaniu nadadzą naszemu koktajlowi barwę brunatną lub szarą – taki napój będzie sprawiał wrażenie nieapetycznego.
Do miksowania możemy używać typowego miksera kielichowego, szczególnie jeśli przewidujemy przygotowanie większej ilości koktajlu. Gdy natomiast planujemy przygotować jedną szklankę na poranne śniadanie, możemy z powodzeniem wykorzystać ręczny blender. Serwujmy ten regeneracyjny napój w dekoracyjnych pucharkach, wysokich szklankach czy specjalnie oferowanych do tego celu kubkach z nakrętka i słomką – sprawi to nam dodatkową frajdę i podniesie rangę posiłku. Jeśli lubimy koktajle zimne, warto przed przygotowaniem przechowywać owoce i warzywa w lodówce.
Zielona bomba energetyczna
Doskonała na poranne przebudzenie, ale i na orzeźwienie po treningu lub spacerze.
Do przygotowania koktajlu (3-4 porcje – zmniejszyć składniki o połowę dla 2 porcji) potrzebne będą: 1 dojrzałe awokado, 1 banan, 1 słodkie jabłko, 1/2 zielonego ogórka szklarniowego ze skórką, 4 gałązki natki pietruszki.
Awokado, jabłko i banana obieramy ze skórki, natkę i ogórka dobrze myjemy w ciepłej, a potem spłukujemy zimną wodą. Składniki kroimy w grubą kostkę, natkę drobno (tak by łodyżka nie wkręcała się w noże miksera) i miksujemy na wysokich obrotach. Następnie dolewamy 2-2,5 szklanki świeżej, schłodzonej wody i ponownie miksujemy, do pełnego wymieszania na aksamitny koktajl.
Zdrowa skóra, dobre samopoczucie
Koktajl z żółtych i pomarańczowych owoców oraz warzyw to gwarancja dostarczenia do organizmu beta-karotenu, ważnego w procesie regeneracji i odporności skóry. Ładna cera w słonecznym kolorze to efekt regularnego spożywania właśnie takich koktajli.
Do przygotowania potrzebne będą (3-4 porcje): 3 marchewki, 2 banany, 1 dojrzała pomarańcza, 3-4 kostki dyni (najlepiej aksamitnej o miękkim miąższu polskiej dyni bambino).
Obrane i umyte owoce i warzywa kroimy na mniejsze kawałki, myjemy i miksujemy na gładką konsystencję. Następnie dolewamy 3 szklanki wody i ponownie miksujemy. Koktajl daje doskonały efekt orzeźwiający, świetnie nadaje się jako drugie śniadanie, ale i deser po obiedzie.
Ciemny koktajl na długowieczność
Owoce i warzywa o ciemnej fioletowej barwie zawierają związki odpowiadające za regenerację komórek i spowolnienie procesu starzenia. Dlatego ważne jest ich spożywanie zarówno dla wsparcia procesów odpornościowych, jak i dla prawidłowej kondycji naszego organizmu.
Do przygotowania koktajlu (3 porcje) potrzebne będą: 1 nieduży burak czerwony, 1/2 szklanki borówek kanadyjskich, 1 dojrzała pomarańcza, dwa plastry grubsze imbiru.
Buraka obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, obieramy pomarańczę i imbir, myjemy borówki. Wszystkie składniki miksujemy i dolewamy schłodzoną wodę (3 szklanki) – ponownie miksujemy. Jeśli koktajl jest zbyt słodki lub lekko mdły, możemy dodać do składników pół obranej cytryny bez pestek.
zdjęcia: pixabay.com