Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty
Mój sklep
Wybierz swój sklep

Listopad w warzywniku

listopad Rok w ogrodzie

Listopad to już ostatni miesiąc przed zimą. I chociaż szare, chłodne oraz krótkie dni nie zachęcają do prac w warzywniku, to musimy zadbać o niego i przygotować go na ekstremalne warunki pogodowe. To także dobry moment na zbiór, a nawet siew niektórych warzyw.

W listopadzie nie mamy dużo pracy w ogrodzie warzywnym. Przede wszystkim oczyszczamy zagony, możemy posiać warzywa ozime czy zacząć pędzić np. cykorię. Nie zapomnijmy także o nawożeniu organicznym. Co jeszcze robimy w jesiennym warzywniku?

Listopadowe zbiory warzyw i jesienny siew

  • W listopadzie zbieramy warzywa korzeniowe (skorzonerę, pietruszkę, marchew, seler i buraki), kapustne (kapustę, kalafior, brukselkę), a także letnie odmiany pora. Późne odmiany kapust możemy kisić – w beczkach lub słojach.
  • Zbieramy także jarmuż, który doskonale smakuje lekko przemrożony (ma mniej goryczki, a więcej cukrów). Spożywamy wyłącznie ładne i zdrowe liście ze środka rośliny, wyrzucamy natomiast dolne oraz zżółknięte. Jeśli zebranych liście nie zużyjemy od razu, to możemy przechowywać je w lodówce, ale tylko przez 3 dni.
  • Listopad to odpowiedni czas, aby rozpocząć zimową uprawę cykorii w pomieszczeniu. Wykopujemy więc rosnącą cykorię na grządkach, 2,5 cm nad korzeniem ostrym nożem usuwamy liście, odcinamy także wszystkie boczne korzonki, a korzeń główny skracamy – ma mieć ok. 20 cm. Tak przygotowane korzenie pozostawiamy w przewiewnym miejscu. Po kilku dniach wkładamy korzenie do pojemnika z 10-centymertową warstwą ziemi i podlewamy. Co ważne, pojemnik musi mieć otwory odpływowe w dnie, niezbędna jest więc także podstawka na wodę. Naszą uprawę cykorii szczelnie przykrywamy innym pojemnikiem. Gdy podłoże przeschnie, wodę wlewamy do podstawki.
  • W listopadzie siejemy warzywa ozime. Przed samymi mrozami wysiewamy marchew, pietruszkę, koper ogrodowy i szpinak, a także wysadzamy czosnek oraz cebulę. Jesienny wysiew warzyw spowoduje, że plonami będziemy mogli cieszyć się już na początku wiosny. Pamiętajmy jednak, aby nasiona wysiać nieco głębiej niż wiosną, aby nie skiełkowały przed zimą. 

Listopadowe prace w warzywniku

  • Po zakończonych zbiorach, musimy oczyścić zagony i usunąć z nich resztki roślinne. Nieporażone części roślin możemy przeznaczyć na kompost. Jeżeli w warzywniku gleba jest ciężka, to ją przekopmy. W ten sposób nie tylko rozluźnimy podłoże, ale również zniszczymy część larw szkodników, które zimują w glebie, m.in. połyśnica marchwianka, śmietka cebulanka, pędraki oraz drutowce.
  • W listopadzie szparagi przygotowują się do zimowego spoczynku. Wycinamy więc zżółknięte i zaschnięte łodygi przy samej ziemi – zapobiegniemy rozwojowi infekcji grzybowych.
  • Jeżeli nie ma jeszcze mrozów, to przeróbmy kompost, rozrzućmy obornik, przekopmy nawozy zielone.
  • Ciepły listopad to także dobry czas, aby zastosować nawozy mineralne.

zdjęcia: AdobeStock