Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Lipcowy wysiew warzyw, czyli zapełnienie luk i miejsc po plonach

lipiec Rok w ogrodzie

Lipiec to miesiąc, w którym wiele czasu spędzamy w ogrodzie leniuchując. Jest jednak trochę pracy do wykonania – pora na pierwszy poplon. Siew warzyw do gruntu jest dużo łatwiejszy niż przygotowanie rozsad. Co możemy siać w lipcu?

W lipcu zbieramy warzywa zasiane wiosną – tym samym zwalniamy miejsce w warzywniku. Zdarza się też, że nie wszystko nam wykiełkowało. Powstałe luki warto zapełnić, aby cieszyć się przed jeszcze zimą następnymi zbiorami. Chcąc przyspieszyć kiełkowanie, możemy namoczyć nasiona przed wysianiem w wodzie lub zaprawić w naturalny sposób, by ochronić je przed zabójczymi wirusami i grzybami.  

Co siejemy w lipcu?

Warzywnik latem możemy zagospodarować różnego rodzaju poplonami. I tak, w lipcu z powodzeniem możemy posadzić:

  • rzodkiewkę– najlepiej w drugiej połowie lipca, pamiętajmy o odpowiednim spulchnieniu ziemi i obfitym podlewaniu, jeśli lato jest bezdeszczowe;
  • rzodkiew – cały lipiec, wybierzmy odmiany późne np. Murzynka, roślina wymaga gleby wilgotnej i próchniczej;
  • rzepę– ostatni tydzień lipca, posadźmy odmiany późne, np. Złota Kula;
  • letnie odmiany sałat kruchych i masłowych – z długim dniem i wysokimi temperaturami poradzą sobie takie odmiany jak: Arka, Grenada Ożarowska, Królowa Lata, Justyna, Ewelina, Cud Voorburgu, Dippego, Baucejska, Nochowska, Stuttgarter Sommer. Siejemy je w połowie lipca. Podrośnięte siewki przerywamy, by główki mogły się prawidłowo zwijać;
  • endywię– wysiewamy przez cały lipiec, jeśli wzejdzie gęsto, siewki należy przerywać lub przesadzić w inne miejsce (w sierpniu);
  • buraki– dobrze jest wybierać odmiany późniejsze, takie jak: Czerwona Kula, Okrągły Ciemnoczerwony, Chrobry, Glob F1, Opolski, Nochowski, Norton, Patryk, Regulski oraz Rywal. Warunkiem powodzenia uprawy jest dostateczna wilgność podłoża i przerywanie siewek w rozstawie 30 x 10-15 cm;
  • szczypiorek– cały lipiec;
  • rzeżuchę– cały lipiec, musi być intensywnie podlewana;
  • cebulę siedmiolatkę – można ją również siać w sierpniu, a także w marcu i kwietniu;
  • marchew – posianie w lipcu wczesnych odmian (np. Amsterdamska i Pierwszy Zbiór) pozwoli na zbiór w październiku;
  • fasolkę szparagową – początek miesiąca to dobry okres rozpoczęcie uprawy karłowej fasolki szparagowej o żółtych lub zielonych strąkach – plonami będziemy mogli się cieszyć już pod koniec sierpnia i we wrześniu;
  • cząber – najlepiej posadzić go przy fasolce szparagowej, gdyż wpływa pozytywnie na smak i kruchość strąków;
  • koper ogrodowy – możemy wysiewać go przez całe lato. Jeśli dni są suche i upalne, posiany koper należy zraszać – szybciej wzejdzie i będzie miał dorodniejsze listki;
  • koper włoski – siejemy przez cały lipiec, jest gotowy do zbioru po 70-90 dniach od siewu;
  • kapustę pekińską – na wysiew wybierzmy drugą połowę miesiąca, zapewnijmy jej dobrze uprawioną i nawiezioną grządkę;
  • pietruszkę naciową – wysiewamy w drugiej połowie lipca, gałązki zetniemy późną jesienią lub zimą;
  • szpinak – ostatni tydzień lipca; chociaż jego lipcowy siew może być zawodny, gdyż roślina ta lubi chłód, najlepiej rośnie gdy temperatura nie przekracza 15oC, w lipcu możemy siać np. odmianę Matador.

Możemy też, tak jak rolnicy wysiać grykę, koniczynę, wykę czy owies szorstki. Facelia zdąży jeszcze zakwitnąć i jesienią pszczoły będą miały zajęcie! Rośliny te, podobnie jak motylkowe, dostarczają glebie składników mineralnych. Niestety, nie są jadalne.

Zdjęcia: Pixabay.com

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?