Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Kolorowe hiacynty na poprawę humoru

kwiecień Rok w ogrodzie

Hiacynty to jedne z najpopularniejszych kwiatów cebulowych, które zakwitają już wczesną wiosną. Doceniamy je m.in. za to, że po długiej i szarej zimie dekorują ogród różnymi kolorami. Ponadto są łatwe w uprawie.

Hiacynty zawsze wyglądają efektownie – czy to posadzone na rabacie, skalniaku, czy też w donicy lub wiklinowym koszyku. W ogrodzie warto kwiaty te sadzić w grupach – po kilka lub kilkanaście cebul jednej odmiany. Dzwonkowate kwiaty hiacyntów kiedyś w przeważającej większości były błękitne lub fioletowe. Dzisiaj najbardziej najbardziej rozpowszechniona odmiana Hyacinthus orientalis zachwyca również różem, czerwienią, żółcią, pomarańczą, bielą oraz fioletem. Rośliny te znane są z przyjemnego i charakterystycznego zapachu swoich kwiatów. Przeważnie dorastają do 30 cm wysokości i mają niewielkie liście.

Wymagania hiacyntów

Hiacynty preferują lekką, żyzną ziemię, która ochroni cebulki przed staniem w wodzie. W przypadku gleby ciężkiej, należy ją spulchnić, dodając piasek i kompost. Ziemia powinna mieć odczyn neutralny lub lekko zasadowy – w kwaśnej rośliny mogą nie wyrosnąć. Dla hiacyntów wybierzmy stanowiska lekko zacienione. Uwaga! Kwiatów nie należy sadzić w ziemi po uprawie ogórków, pomidorów i truskawek – pozostałe w glebie przetrwalnikowe formy grzybów chorobotwórczych są zabójcze dla hiacyntów.  

Sadzenie i uprawa hiacyntów

Cebule sadzimy na przełomie września i października. Pamiętajmy, aby podczas zakupu wybierać wyłącznie cebule zdrowe, twarde i niekiełkujące – to gwarancje, że w naszym ogrodzie pojawią się dorodne kwiaty. Umieszczamy je w ziemi na głębokości 10-15 cm (głębokość sadzenia powinna być trzykrotnie większa od wzrostu samej cebulki), w odległości od siebie 15-20 cm – odstęp możemy zmniejszyć, jeżeli cebule są drobne. Na zimę warto rośliny przykryć korą lub liśćmi, ściółkę usuwamy wiosną. Gdy wiosna jest sucha, hiacynty musimy podlewać, ale niezbyt obficie. Ogrodnicy polecają coroczne wykopywanie cebul wraz z nadejściem lata (gdy liście zaschną) i przesadzanie ich w nowe miejsce jesienią (wrzesień-październik). Cebule przechowujemy w suchym i niezbyt ciepłym miejscu. Przed sadzeniem warto zaprawić je preparatem grzybobójczym. Możemy również nie wyjmować cebulek z ziemi. Chociaż ten sposób uprawy hiacyntów jest wygodny, to niestety z roku na rok kwiaty będą coraz mniejsze, a w końcu zanikną. Kompromisem jest wykopywanie cebul co kilka lat, aby odpoczęły. Pamiętajmy, aby na bieżąco usuwać przekwitłe kwiatostany, zapobiegniemy w ten sposób zawiązywaniu się owoców wyczerpujących rośliny. Jednak nie obcinajmy liści – same powinny zaschnąć.

Nawożenie hiacyntów

Hiacynty wymagają regularnego nawożenia. Pierwszy raz dostarczamy im dawkę składników pokarmowych jesienią, zaraz po posadzeniu – stosujemy nawozy wielkoskładnikowe. Natomiast wiosną, gdy rośliny rozpoczynają swój wzrost, warto wzmocnić je nawozem azotowym (np. saletrą amonowć), po miesiącu zabieg możemy powtórzyć, ale nie jest on niezbędny.

zdjęcia: pixabay.com

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?