W końcu po długiej i szarej zimie nadchodzi czas, gdy przyroda budzi się do życia, dni są coraz dłuższe i coraz mocniej grzeje słońce. Luty to dobry miesiąc, aby przeprowadzić pierwsze zasiewy warzyw, które uprawia się z rozsady. Co się siejemy w lutym?
Z kupnem nasion warzyw, worków ziemi, doniczek czy minipalet nie będziemy mieli najmniejszego problemu, ponieważ zarówno półki w sklepach, jak i na stoiskach ogrodniczych w supermarketach uginają się od towaru. Na zimowe wysiewy doskonale nadają się nasiona polskich odmian, sprzedawane w hermetycznie zamkniętych opakowaniach. Na każdej torebce powinna być widoczna nazwa producenta, data ważności, a także informacje dotyczące odmiany, terminy siewu i zbiorów.
Nasiona warzyw na rozsady
Już w połowie lutego możemy posiać wczesne odmiany kapusty, kalafiora, brokuła, sałaty, kalarepy, szpinaku, karczocha, pomidorów, selera, pora, cebuli i bobu. Nasiona wysiewamy do skrzynek lub doniczek najlepiej wypełnionych ziemią do wysiewu nasion. W trosce o udany plon warto ziemię na kilka dni przed planowanym siewem przenieść do domu, aby się ogrzała. Wysiane nasiona przysypujemy ziemią i przykrywamy przezroczystą folią lub szybą – w ten sposób ograniczamy parowanie wody. Pojemniki najlepiej ustawić na parapecie południowego okna, jest tam po prostu najwidniej. Kiełkujące rośliny należy regularnie podlewać wodą o temperaturze pokojowej. Pamiętajmy, że ziemia powinna być delikatnie zwilżana, dlatego rozsadę podlewajmy rozproszonym strumieniem lub spryskujmy za pomocą np. opryskiwacza.
Uwaga! Nasiona selera kiełkują w ciemności, dlatego po wysianiu nasion pojemnik przykrywamy nieprzezroczystą pokrywą – usuwamy ją dopiero, gdy nasiona napęcznieją.
Wysiew nasion w tunelach foliowych i do gruntu
Gdy ziemia odmarznie i warunki atmosferyczne sprzyjają pracom w ogrodzie, w tunelach foliowych możemy posiać wczesne odmiany marchwi, rzodkiewki, szpinaku, kopru i bobu. Natomiast na przełomie lutego i marca do gruntu możemy wysiewać już warzywa o małych wymaganiach cieplnych. Należą do nich wczesne odmiany pietruszki, pasternaku oraz czosnku (wysadzamy ząbki). Warzywnik przykrywamy agrowłókniną.
zdjęcia: AdobeStock