Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Jak wykorzystać kawę w domu i ogrodzie – fusy z kawy na kilka sposobów

marzec Rok w ogrodzie

Kawa dla wielu z nas jest napojem życia. Jednak co zrobić z fusami, które pozostają po jej parzeniu? Nie wyrzucajmy ich! Fusy z kawy możemy wykorzystać w ogrodzie i domu na kilka sposobów.

Fusy z kawy zawierają wiele cennych substancji – np. azot, fosfor, magnez, potas czy miedź. Mają lekko kwaśny odczyn. Dlatego też doskonale sprawdzą się w pielęgnacji roślin kwasolubnych – zarówno ogrodowych, jak i domowych. Możemy np. z fusów przygotować odżywkę do podlewania roślin lub wymieszać je z ziemią – będą doskonałym nawozem lub delikatnym zakwaszaczem gleby. Natomiast wysuszone mogą posłużyć do ściółkowania. Fusy z kawy trudno jest przedawkować, ponadto nie zniszczą gleby oraz żyjących w niej mikroorganizmów. To także cennyskładnik kompostu.

Fusy z kawy jako nawóz

Aby przygotować nawóz, należy tylko zalać fusy wodą. Gdy napęcznieją, całość mieszamy i podlewamy rośliny. Ważne są proporcje. W przypadku roślin ogrodowych szklankę fusów zalewamy 10-20 litrami wody, natomiast do podlewania domowych roślin doniczkowych wystarczą 1-2 łyżeczki fusów na szklankę wody. Taką odżywkę stosujemy 1-2 razy na tydzień.

Fusy z kawy jako ściółka

Fusy z kawy rozkładając się, powoli będą zasilać górną warstwę gleby w azot. Wysuszone fusy po prostu rozsypujemy wokół roślin. Aby nie zostały rozwiane przez wiatr, dobrze jest je przykryć korą sosnową. Ściółkowanie najlepiej przeprowadzić przed deszczem lub podlewaniem – wsiąkną w ziemię razem z wodą. Pod pomidory, marchew, rzodkiewkę czy rośliny kwasolubne (np. borówkę amerykańską, hortensje, paprocie, różaneczniki i róże) możemy wykorzystać również świeżo zmieloną kawę, która ma lekko kwaśny odczyn. Cienką warstwę fusów z kawy możemy także rozłożyć na powierzchni ziemi w doniczkach ustawionych w domu. Pamiętajmy jednak, aby nie były one wilgotne, ponieważ szybko spleśnieją i powstanie skorupa ograniczająca roślinom dostęp tlenu.  

Fusy z kawy wymieszane z ziemią

Fusy rozsypujemy wokół rośliny i przekopujemy je z ziemią na głębokość 15-20 cm. Taki zabieg poprawi strukturę i pojemność wodną gleby, napowietrzy ją oraz wzbogaci w składniki odżywcze. Oczywiście fusy wzbogacą także ziemię doniczkową – możemy ziemię wymieszać z fusami w trakcie przesadzania roślin lub wsypać je na dno doniczki. Na pojemnik o średnicy 20 cm potrzeba 1-2 łyżeczki fusów.

Fusy z kawy do kompostu

Fusy wrzucone do kompostu wzbogacą go w potas, magnez, miedź i azot, który przyspieszy procesy rozkładu. Ponadto rozluźnią pryzmę i poprawią jej napowietrzanie. Ich specyficzny zapach przyciągnie pożądane dżdżownice – nasilą one przetwarzanie materii organicznej i powstawanie próchnicy.

Fusy z kawy jako dodatek do nasion

Przed siewem takich warzyw jak marchew czy rzodkiewka warto nasiona wymieszać z fusami. Poprawią one kiełkowanie, jakość siewek, a także plon będzie obfitszy.  

zdjęcia: pixabay.com

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?