Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Jak uprawiać agrest

czerwiec Rok w ogrodzie

Agrest – fachowo porzeczka agrest – kiedyś rósł w każdym ogrodzie. Dzisiaj jakby jego popularność zmalała, a szkoda, bo ten kolczasty krzew ma bardzo smaczne owoce. Postarajmy się, aby pojawił się u nas, a najlepiej od razu kilka krzewów. Nie martwmy się, ich pielęgnacja jest łatwa.

Agrest to kolczasty krzew, który dorasta do 1,5 m wysokości. Jego liście są małe, klapowate o karbowanym brzegu, a pod nimi wyrastają ostre końce – uważajmy więc podczas zbierania owoców, aby nie podrapać rąk. Zależnie od odmiany małe, zebrane w zwisające grona kwiaty mają kolor biały, żółty czy ciemnoróżowy. Pojawiają się w kwietniu, przyciągając do ogrodu owady zapylające. Warto w ogrodzie posadzić więcej niż jeden krzak, ponieważ samozapylenie rośliny nie jest zbyt korzystne. Owoce – duże jagody – możemy zbierać już od połowy czerwca do połowy sierpnia. Najbardziej popularne są zielone owoce pokryte włoskami gruczołowymi, ale mogą być również białe, żółte lub czerwone, a nawet o gładkiej skórze. Zawierają znaczne ilości witamin C, B1, PP i A, soli mineralnych (np. żelazo) oraz kwasów organicznych (kwas cytrynowy). Owoce możemy spożywać zarówno zerwane od razu prosto z krzaka, jak i w formie przetworów. Mają dobroczynny wpływ na zdrowie, wspomagają walkę m.in. z podagrą, reumatyzmem oraz ze stanami zapalnymi żołądka i jelit. 

Stanowisko dla agrestu

Najlepiej agrest sadzić w nasłonecznionych miejscach, chociaż roślina ta zniesie również lekki półcień. Słońce jest potrzebne owocom do prawidłowego dojrzewania. Agrest preferuje glebę żyzną, próchniczą,  średnio wilgotną i lekko kwaśną (pH ok. 6.5). Zazwyczaj większość odmian tej rośliny bez problemu zimuje w naszym kraju, jednak wiosenne przymrozki mogą uszkodzić kwiaty. Postarajmy się, aby stanowisko dla agrestu było osłonięte od wiatru, a tym samym od mocniejszych mrozów. Pamiętajmy, że będzie on rósł w jednym miejscu przez wiele lat, więc zapewnijmy mu jak najlepsze warunki, aby co roku smakować smacznych owoców.

Sadzenie agrestu

Porzeczka agrest jest ogólnodostępnym krzewem. Sadzonki w doniczkach znajdziemy prawdopodobnie w każdym sklepie ogrodniczym i te możemy sadzić cały sezon, chociaż najlepszym terminem jest jesień.  Termin ten jest polecany, gdyż system korzeniowy zdąży się przed zimą zregenerować, co przyspieszy rozwój rośliny na wiosnę. Przed posadzeniem krzewu należy przekopać ziemię i usunąć wszystkie chwasty. Starajmy się posadzić roślinę około 5 cm niżej gruntu niż to było w doniczce. Spowoduje to lepsze ukorzenianie. Zapewnijmy agrestowi przestrzeń – sadzimy je w rozstawie od 1 do 1,5 m. Po zasypaniu dołków krzew obficie podlewany i  ściółkujemy. Warstwa ściółki nie tylko zahamuje rozwój chwastów jednorocznych, ale też pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wilgotności gleby, ponadto ją użyźnia.

Pielęgnacja agrestu

Agrest nie lubi zbyt dużej wilgotności, ale też źle znosi suszę. Musimy więc pamiętać o jego systematycznym podlewaniu, bo tylko wtedy będzie obficie i dorodnie owocował. Oczywiście usuwajmy na bieżąco chwasty – nie będą obierały krzakom wody, składników odżywczych, a nawet światła. Agrest wymaga corocznego cięcia. Pracę tę przeprowadzamy przed ruszeniem wegetacji – w lutym lub marcu. Usuwamy pędy ponad 3-letnie (agrest najlepiej owocuje na krótkopędach wyrastających z 2 i 3-letnich pędów) oraz słabe. U roślin w formie krzewiastej pędy skracamy na wysokość 2-3 oczek, natomiast formy pienne skracamy jednoroczne przyrosty połowę ich długości. Krzew formujemy tak, aby miał lekko luźny pokrój. Agrest powinniśmy regularnie nawozić – wiosną podajemy nawozy z większą ilością azotu, latem i jesienią należy postawić na nawozy potasowe i fosforowe,

zdjęcia: pixabay.com

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?