Nasza strona korzysta z plików cookie
Serwis w celach prawidłowego funkcjonowania, statystycznych i reklamowych korzysta z plików cookie. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w polityce prywatności.

Znajdź sklep w swojej lokalizacji

lub

Jak naostrzyć sekator

kwiecień
Rok w ogrodzie

Wiosna – czas intensywnych prac w ogrodzie, a tym samym przycinania drzew i krzewów. Niezbędny do tej pracy jest sekator, który tnie jak brzytwa. Jeśli ostrza naszego sekatora są zużyte i nie tną jak dawniej, to możemy je po prostu naostrzyć.

Zamiast kupować nowy sekator, możemy spróbować naostrzyć nasze narzędzie. Nie jest to trudne zadanie. Pamiętajmy jednak, że tradycyjny sekator z ostrzem mijającym ostrzymy wyłącznie po jednej stronie – zewnętrznej (wewnętrzna strona ostrza, ocierająca się o piętkę, musi być gładka), natomiast ostrze sekatora kowadełkowego ostrzymy z obu stron.  

Ostrzenie sekatora krok po kroku

Czyścimy sekator. Sekator musi być czysty – przyda nam się szczoteczka oraz woda z mydłem. Warto użyć mydła ogrodniczego z dodatkiem czosnku, które ma również właściwości dezynfekujące – zapobiegniemy w ten sposób przenoszenia bakterii i chorób roślin. Do dezynfekcji sekatora możemy również użyć również spirytusu. Natomiast silniejsze zabrudzenia usuniemy rozpuszczalnikiem uniwersalnym lub papierowym pilniczkiem do paznokci. Ważne, by do czyszczenia nie używać ostrych narzędzi, takich jak noże, ponieważ mogłyby one spowodować powstawanie rys.

Rozkręcamy sekator/blokujemy ostrza. Rozkręcanie sekatora umożliwi nam łatwiejsze dotarcie osełką lub pilnikiem do całej powierzchni ostrza. Zanim jednaj rozkręcimy narzędzie, przyjrzyjmy się jego konstrukcji, abyśmy mogli je z powrotem skręcić. Jeśli nie będziemy rozkręcali sekatora, to koniecznie zablokujmy ostrza – możemy zastosować w tym celu zacisk lub klamrę warsztatową.

Ostrzymy sekator. Możemy do tego celu wykorzystać metalowy pilnik, kamienną osełkę, zwykłą ostrzałkę do noży kuchennych lub szlifierkę z papierem ściernym. Aby nie poszarpać ostrza, stosujmy narzędzie o jak najmniejszej gradacji. Wybrane przez nas narzędzie przykładamy do ostrza pod kątem 45o i wykonujemy ruchy tylko w jednym kierunku – od ostrza na zewnątrz. Nie pocierajmy pilnikiem ostrza w obie strony, ponieważ je poszarpiemy i uszkodzimy. Ostrzenie kończymy, gdy powierzchnia ostrzona będzie idealnie gładka, a ostrze równe i ostre. Praca ta może zająć nam kilka-kilkadziesiąt minut. Wykonujmy ją bez pośpiechu.

Skręcamy sekator. Narzędzie należy skręcić, a ruchome części naoliwić np. oliwą do maszyn. Natłuszczenie narzędzia spowoduje, że cały mechanizm będzie działać płynniej i bez zacinania, ponadto ochronimy metalowe elementy przed korozją.

zdjęcie otwierające: pixabay.com