Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Jadalne kwiaty w ogrodach

czerwiec Rok w ogrodzie

Kwiaty są nie tylko ozdobą naszych ogrodów, a wstawione do wazonów także domów – niektóre nich także są smaczne i bogate w witaminy. Co równie ważne, pięknie wyglądają na talerzach. Jakie gatunki kwiatów warto uprawiać z myślą o wykorzystaniu ich w kuchni?

Jadalne kwiaty możemy uprawiać w każdym zakątku ogrodu: obok warzyw czy ziół lub jako część całorocznej rabaty kwiatowej. Aby zawsze były pod ręką, dobrym pomysłem jest założenie kwietnika przy tuż domu lub posadzenie ich w doniczkach na tarasie czy balkonie. Pamiętajmy, że rośliny przeznaczone do spożycia nie powinny być nawożone chemicznie, nie wolno także stosować chemicznych środków ochrony.

Jadalne kwiaty z ogrodu do kuchni

Nie sposób wymienić wszystkich gatunków kwiatów, które możemy wykorzystać w kuchni. Przedstawiamy więc najpopularniejsze i zachęcamy, by pojawiły się na waszych stołach.

  • Stokrotka pospolita – kwiaty stokrotek mają miętowy posmak, są świetnym dodatkiem do sałatek: małe kwiatki dodajemy w całości, z większych obrywamy tylko płatki. Stokrotki możemy wykorzystać również jako ozdobę tortów i słodkich deserów.
  • Mniszek lekarski – popularnie (choć błędnie) nazywany mleczem. Wcześnie zrywane kwiaty mniszka mają miodowy smak. Możemy dodawać je do sałatek, układać na kanapkach, a także przygotowywać syropy i nalewki.
  • Bratek ogrodowy – łagodne w smaku kwiaty są doskonałym dodatkiem do zup, sałatek i serów. Ładnie przyozdobią torty i ciasta. Mogą być również zatopione w kostkach lodu i dodane do napoju. 
  • Nagietek lekarski – pomarańczowo-złociste płatki możemy dodawać do sałatek, zup i sosów, do barwienia ryżu, masła i serów, którym nadają piękny kolor. Często spotykane są również w mieszankach liściastych herbat.
  • Ogórecznik lekarski – te niebieskie kwiaty o charakterystycznym posmaku ogórka nadają się zarówno do sałatek, jak i kandyzowania, jako dodatek do deserów, a zamrożone w kostkach lodu urozmaicą niejedno przyjęcie.
  • Nasturcja większa – wyrazisty, pikantny smak kwiatów przypomina rzeżuchę. Nasturcja to doskonała roślina sałatkowa. Marynowane, niedojrzałe owoce stanowią natomiast tańszy zamiennik kaparów.
  • Lawenda wąskolistna – nadaje aromatu kruchym ciasteczkom i owocowym wypiekom.
  • Róża – płatkami możemy posypywać desery lub sałatki owocowe. Wykorzystujemy je także do przyrządzania syropów, galaretek i konfitur, a także win i nalewek.
  • Bez czarny – z kwiatów robimy nalewki oraz syropy, a obtoczone w cieście naleśnikowym i usmażone są przepyszną przekąską. W ten sam sposób możemy przygotować kwiaty robinii akacjowej. Pamiętajmy, że nie wolno jeść owoców ani kwiatów czarnego bzu, ponieważ zawierają toksyczny składnik – sambunigrynę. Podczas smażenia ulega ona rozkładowi i staje się nieszkodliwy.
  • Aksamitka – pomarańczowe kwiaty o cytrusowym smaku mogą być dodawane do ziemniaków, ryżu, sosów i pieczonych mięs.
  • Lilak barwy fioletowej – kwiatów o intensywnym, przyjemnym zapachu i cytrynowym posmaku możemy użyć do dekoracji deserów, a także sporządzać z nich aromatyczny, orzeźwiający napój.
  • Pysznogłówka – często nazywana bergamotą ze względu na wydzielany przez nią zapach przypominający skórki pomarańczy bergamoty. Kwiaty o intensywnym czerwonym zabarwieniu wykorzystuje się do ozdabiania sałatek, aromatyzowania zimnych napojów, win i nalewek, a także jako dodatek do dań mięsnych.
  • Malwa – kwiaty mają zróżnicowane zabarwienie płatków kwiatowych. Najcenniejsze są kwiaty ciemnofioletowe. Ze względu na dużą zawartość barwników antocyjanowych i słodkawy smak dodaje się je do sałatek z warzyw liściowych, galaretek owocowych, dżemów i napojów.

zdjęcia: pixabay.com


Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?